- Home
- Social
- SUCEAVA, (03.03.2015, 21:47)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea nu renunţă la protest şi cer respectarea protocolului
Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea continuă protestul, o parte dintre aceştia fiind în continuare blocaţi în subteranul minei Botuşana, şi solicită respectarea protocolului semnat de ministrul Energiei, Andrei Gerea, privind majorarea salariilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
146 afișări
Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea nu renunţă la protest şi cer respectarea protocolului
Demisia directorului general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, şi a celui al sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, şi promisiunea ministrului Energiei, Andrei Gerea, că vor primi o majorare de 300 de lei lunar nu i-au determinat pe minerii care protestează la Crucea să renunţe la acţiunea lor.
"Oamenii sunt foarte revoltaţi şi sunt foarte porniţi. Ei vor să se respecte ceea ce s-a semnat de ministru", a spus unul dintre protestatari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a menţionat că minerii nu pot crede ceea ce a promis ministrul Energiei, în condiţiile în care acesta nu şi-a respectat semnătura de pe protocolul încheiat în 30 ianuarie.
"Săptămâna trecută a spus că se vor da 150 de lei, după care a spus că nu se poate da nimic până în aprilie-mai, iar acum că vor fi daţi 300 de lei. El a spus că se rezolvă şi nu s-a rezolvat nimic", a spus acesta.
El a declarat că niciodată minerii nu au fost atât de uniţi şi de hotărâţi şi nu vor să renunţe la dreptul câştigat.
"Unii au rămas în mină, alţii sunt pe afară. S-au strâns la Botuşana şi continuă acolo să stea. Nu vor deloc să renunţe", a spus unul dintre angajaţii EM Crucea.
Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, marţi, în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, Moraru susţinând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul şi nici cu protestele minerilor de la Crucea.
Ulterior, şi-a anunţat demisia şi directorul sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, care a explicat că a luat această decizie întrucât nu poate să gestioneze situaţia în care s-a ajuns.
El a menţionat că a coborât în mină la cei care sunt blocaţi în sectorul Botuşana şi că aceştia rămân fermi pe poziţie că acceptă doar ceea ce s-a stabilit prin protocolul încheiat cu ministrul Andrei Gerea.
Potrivit lui Proboteanu, în mina Botuşana erau blocaţi 241 de mineri, din cei 457 de angajaţi direct productivi.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marţi, că reprezentanţii instituţiei sale le-au propus minerilor blocaţi în subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le minerilor să renunţe la protest.
Gerea a fost întrebat care este punctul său de vedere legat de protestul minerilor de la Crucea, de la mina de uraniu.
"Îmi pare rău că s-a ajuns aici, eu am făcut apel la înţelegere. Acel protocol a fost o bază de lucru, la momentul respectiv au fost consultaţi, mai ales cu conducerea companiei (Compania Naţională a Uraniului, n.r.) şi cu acordul conducerii companiei s-a constatat că ar fi putut exista resurse financiare, după care s-a semnat un proces verbal de către conducerea companiei şi semnatarii acelui protocol, în afară de Ministerul Energiei, prin care s-a prins acolo prevederea că aplicarea protocolului se va face exact în momentul când vor exista resurse bugetare, pentru că la momentul respectiv nu se puteau aplica. Nu putea protocolul să intre în vigoare cu aplicare imediată. Şi atunci, am zis să aşteptăm rectificarea bugetară. Noi, însă, am propus o mărire a veniturilor până la momentul când se putea face şi această operaţiune din punct de vedere legal, şi anume, a măririi bazei salariale", a declarat ministrul Gerea.
El a indicat faptul că în urma protestelor directorul Companiei Naţionale a Uraniului şi-a dat demisia şi urmează să înceapă "procedurile" pentru numirea unei noi conduceri.
"Eu sper totuşi ca minerii blocaţi în subteran să înţeleagă că noi facem absolut toate eforturile pentru a le creşte veniturile, înţelegem foarte bine situaţia în care se află şi dânşii şi familiile lor, suntem de acord că veniturile lor sunt mult sub ceea ce ar trebui să fie şi de aceea noi vom depune absolut toate eforturile din punct de vedere legal de a le satisface cererile, dar această rezolvare nu are cum să intervină imediat", a mai spus Gerea.
Ministrul i-a rugat pe protestatari să accepte creşterea de venituri propusă, care este "aproape de varianta din protocol", timp de câteva luni, până la rectificarea bugetară.
Întrebat care este cuantumul de majorare propus până la rectificare, Gerea a răspuns că este vorba de 300 de lei lunar.
Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.
În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea, s-a ajuns la un acord, condiţiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părţile implicate.
Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.
"Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfinţită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşte, Ziua Mineritului şi de Crăciun", se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.
Totodată, în urma discuţiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentaţiei privind modul de calcul al pensiei, precum şi pregătirea documentaţiei în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai menţiona sursa citată.
"Înţelegem condiţiile grele în care se desfăşoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor şi a expunerii la un mediu neprielnic sănătăţii sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenţie punctele care ne-au fost semnalate şi cu siguranţă vom susţine viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relaţiilor de muncă şi a condiţiilor de securitate în muncă", declara, la data respectivă, Andrei Gerea.
Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana - unde lucrează peste 500 de angajaţi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe