- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Minerii din Valea Jiului, în cea de-a doua zi de proteste
Aproximativ 500 de mineri de la cele şapte expoatări din Valea Jiului protestează, marţi dimineaţă, în faţa Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, fiind vorba despre ortaci din schimbul întâi care au refuzat să intre în subteran, reclamând că nu le sunt respectate drepturile.
Minerii din Valea Jiului, în cea de-a doua zi de proteste (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)
Aproximativ 500 de mineri de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului, respectiv, Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani, protestează la ora transmiterii acestei ştiri în faţa Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, continuând astfel protestul început luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Minerii, îmbrăcaţi în salopete de lucru, aşteaptă informaţii de liderii lor de sindicat pentru a decide dacă protestul lor se va încheia sau va continua pe tot parcursul zlei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Ortacii sunt cei din schimbul întâi care ar fi trebuit să intre în subteran la ora 06.00, însă aceştia au mers la Compania Naţională a Huilei, unde i-au înlocuit pe colegii lor din schimbul al patrulea, care de asemenea au întrerupt lucrul.
În aceste zile, în minele din Valea Jiului au intrat doar echipe de mineri de inspecţie care coboară în subteran doar pentru a asigura locurile de muncă, în condiţiile în care oprirea totală a activităţii în minele de huilă este periculoasă, acolo existând un nivel ridicat de metan.
Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea.
Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.
În paralel, pe tot parcursul zilei de luni au existat discuţii între conducerea CNH, minister şi sindicate pentru ca revendicările minerilor să fie soluţionate.
Liderii minerilor din Valea Jiului care au fost la negocieri cu conducerea CNH au decis, luni după-amiază, să refuze noi runde de negocieri care ar fi urmat să aibă loc marţi şi miercuri la Bucureşti, cu reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, anunţând că vor rămâne în curtea CNH.
Potrivit liderului de sindicat Petre Nica, sindicaliştii au refuzat propunerea Ministerului Economiei de a continua negocierile, marţi şi miercuri, la Bucureşti, apreciind că această soluţie reprezintă doar o "tărăgănare" a problemelor minerilor din Valea Jiului.
Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.
În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.
În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.
Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.
Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.
La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO