Minerii disponibilizaţi de la minele din Valea Jiului: De luni începem protestele

Reprezentanţii celor 900 de disponibilizaţi de la unităţile miniere din Valea Jiului au anunţat, vineri, că de luni încep protestele, nemulţumiţi de soluţia găsită privind plata drepturilor salariale, în timp ce ministrul Economiei afirmă că va ridica această problemă în următoarea şedinţă de Guvern.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Minerii disponibilizaţi de la minele din Valea Jiului: De luni începem protestele

Minerii disponibilizaţi de la minele din Valea Jiului: De luni începem protestele (Imagine: Ad Piclisan/Mediafax Foto)

La sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani s-a desfăşurat, vineri, o şedinţă a Comisiei de Dialog Social a judeţului Hunedoara, convocată de prefectul Dezsi Attila la solicitarea sindicatelor afiliate Centralei Miniere Meridian, la întâlnire participând, alături de parlamentarii din Valea Jiului, şi doi reprezentanţi ai disponibilizaţilor de la unităţile miniere.

În paralel, în curtea CNH s-au adunat aproximativ 50 de disponibilizaţi, reprezentanţi ai minerilor de la toate unităţile din Valea Jiului, pentru a cere drepturile salariale cuvenite, conform contractului colectiv de muncă în cazul celor care pleacă din sistem.

Persoanele care au mers la sediul CNH sunt reprezentanţii celor 900 de foşti angajaţi la unităţile miniere din Valea Jiului şi au mers la sediul companiei pentru a cere drepturile în numele tuturor celor plecaţi din sistem.

Potrivit senatorului PSD Cosmin Nicula, o primă soluţie găsită la şedinţă este aceea ca în cursul zilei de vineri CNH să plătească din resurse proprii 1.000 de lei pentru fiecare disponibilizat.

Sabin Firizoiu, reprezentantul disponibilizaţilor de la Mina Uricani, a declarat că oamenii nu sunt de acord cu soluţia găsită şi că au decis ca luni să înceapă protestele.

Un alt disponibilizat, Ion Popescu, reprezentantul celor plecaţi de la Mina Paroşeni, a spus că nu există soluţii.

"Guvernul nu are soluţii pentru noi. Nu există, la această oră, nicio soluţie în ceea ce ne priveşte", a declarat Popescu, el participând la întâlnirea Comisiei de Dialog Social.

Popescu a susţinut şi el că de luni disponibilizaţii vor începe protestele în faţa CNH.

Cei doi reprezentanţi ai minerilor au spus că ei vorbesc şi în numele colegilor lor.

La rândul său, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat vineri că se caută soluţii pentru rezolvarea problemelor.

"Luni şi marţi voi discuta cu primul ministru despre acest subiect (acordarea banilor pentru subvenţie - n.r.). Miercuri vom continua discuţiile în şedinţa de Guvern, iar joi mă voi întâlni cu reprezentanţii minerilor", a declarat Ariton.

El a precizat ca soluţiile pentru problemele din Valea Jiului pot fi doar unele care se încadrează în lege.

Sindicatele minerilor din Valea Jiului ameninţau, joi, cu acţiuni de protest întrucât Guvernul nu şi-a asumat acordarea ajutorului de stat pentru sectorul minier şi astfel nu au fost plătite salariile compensatorii pentru cei 900 de angajaţi disponibilizaţi, iar CNH riscă să nu mai poată plăti lefurile.

Potrivit reprezentanţilor Centralei Miniere Meridian din Valea Jiului, care este formată din mai multe sindicate, lipsa unor decizii ale Guvernului pentru sectorul minier din Valea Jiului a provocat mai multe nemulţumiri care vor culmina cu mişcări de stradă.

Sindicaliştii spuneau că Ministerul Economiei nu a respectat protocoalele semnate cu structurile sindicale din Valea Jiului şi din această cauză acţiunile de protest ale minerilor sunt iminente.

"Le solicităm (celor din Guvern - n.r.) să îşi asume ajutorul de stat acordat pentru facilitarea închiderilor de mine neperformante, odată în plus că bugetul CNH cuprinde aceste sume. Avem 900 de persoane disponibilizate care aşteaptă plăţile compensatorii (...) Dacă Guvernul nu va înţelege să îşi asume protocoalele semnate, pot avea loc mişcări sociale care nu pot fi controlate", declara, joi, preşedintele Centralei Miniere Meridian din Valea Jiului, Petre Nica.

Nica avertiza că există riscul ca CNH Petroşani să intre în imposibilitate de plată a angajaţilor activi şi să apară o stare de "insecuritate a zăcământului de huilă, a locurilor de muncă şi implicit a angajaţilor din subteran", fiindcă lipsa banilor duce la imposibilitatea achiziţionării echipamentelor de bază.

Totodată, Nica afirma că există alţi 16.000 de pensionari minieri care nu pot primi gratuităţile prevăzute de contractul colectiv de muncă.

Centrala Minieră Meridian, organizaţia sindicală semnatară a contractului colectiv de muncă a minerilor din Valea Jiului, a trimis, joi, scrisori de informare în acest sens către primul-ministru Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton, şi prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi.

Centrala Minieră Meridian reprezintă aproximativ 6.000 de salariaţi ai CNH Petroşani din cei peste 8.000 de angajaţi existenţi.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit, la mijlocul lunii septembrie, cu vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, care deţine şi portofoliul de comisar pentru concurenţă, şi l-a rugat să grăbească procedurile tehnice pentru aprobarea acordării ajutorului de stat pentru Compania Naţională a Huilei (CNH).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici