Minerul scos mort din MINA Lupeni, după ce o galerie s-a surpat, a fost condus pe ultimul drum de SUTE de oameni

Bărbatul scos decedat din mina Lupeni a fost condus, duminică, pe ultimul drum de aproximativ 400 de persoane. ”Rămas bun Iulică! (...) Minerii lucrează cu vechituri vândute şi revândute defecte. (...) Acum aveţi bani de stâlpi peste cadavrele lui Iulică şi Ionel”, susţine un fost miner.

Urmărește
745 afișări
Imaginea articolului Minerul scos mort din MINA Lupeni, după ce o galerie s-a surpat, a fost condus pe ultimul drum de SUTE de oameni

Minerul scos mort din MINA Lupeni, după ce o galerie s-a surpat, a fost condus pe ultimul drum de sute de oameni

Aproximativ 400 de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Iuliu Lucian Coldean, bărbatul care a fost scos decedat din mina Lupeni, în urma accidentului petrecut joi, când tavanul unei galerii s-a surpat peste el şi alţi doi colegi.

La capela din Lupeni s-au adunat să-şi ia rămas bun şi numeroşi mineri, colegi de serviciu, care au însoţit maşina mortuară, alături de familie şi prieteni, spre cimitirul din oraş.

"La înmormântare au participat aproximativ 400 de persoane. Au fost prieteni, colegii lui de muncă, a fost toată lumea. De la minister nu a participat nimeni. Ieri (n.r. sâmbătă) a depus o coroană de flori la capelă Doru Vişan (n.r. secretar de stat în Ministerul Energiei)", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderului Sindicatului ”Muntele” din Valea Jiului, Darius Câmpean.

Iuliu Lucian Coldean a fost înmormântat chiar în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 40 de ani. Bărbatul a fost scos decedat, vineri dimineaţa, din mina Lupeni, după aproximativ 14 ore de la momentul accidentului.

Iuliu Lucian Coldean avea o experienţă în subteran de 19 ani.

Primăria Lupeni a declarat ziua de duminică zi de doliu în oraş, în memoria celor doi mineri care şi-au pierdut viaţa în accidentul din mină.

"8 octombrie. O zi pe care o aşteptam cu atâta bucurie an de an. Astăzi, soţul meu şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere. Eu îl sărbătoresc oricum pentru că ştiu că e cel mai iubit soţ şi tată dintre pământeni şi acum este cel mai divinizat soţ şi tată dintre îngeri! Tu eşti acolo, noi aici, dar de fapt puntea gândurilor şi iubirii noastre ne apropie atât de mult! La mulţi ani şi să fii zâmbitor cum ai fost întotdeauna. Te iubim”, a scris, duminică, pe contul său de Facebook, Ionela Codlean, soţia lui Iuliu Lucian Codlean.

De asemenea, şi reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara au transmis, pe site-ul instituţiei, un mesaj de condoleanţe.

"În joia de 5 octombrie 2017, întreaga comunitate minerească din Valea Jiului a fost, din nou, greu încercată. E greu de exprimat în cuvinte tot ce s-a simţit după ce s-a aflat că muntele a cedat. Disperare, furie, speranţă, smerenie... Dar speranţa a fost cea mai puternică. Ea le-a dat putere neomenească ortacilor hotărâţi să-şi salveze colegii, prin vocea călăuzitoare a unui învingător, Suciu Ioan Florin, care a luptat ca un erou. Povestea lui rămâne printre legendele ştiute numai de cei cu acelaşi spirit ca şi el, minerii. E de neînţeles de ce efortul şi curajul lui n-au fost destul pentru a-l mai avea printre noi, la fel cum e imposibil de acceptat lipsa de şansă a altui brav miner, Iuliu Lucian Codlean. Raoul Adrian Cizmaşiu este cel care, cu o voinţă de fier, şi-a aşteptat colegii să-i redeschidă calea spre lumină. Salvarea lui a fost singura bucurie într-o zi cumplită. Recunoştinţa şi mulţumirile noastre se îndreaptă către minerii implicaţi în operaţiunea de salvare a celor 3 ortaci şi faţă de toţi cei care ne-au fost alături. Iuliu Lucian Codlean şi Suciu Ioan Florin rămân în amintirea noastră ca nişte bravi eroi mineri. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Suntem alături de familiile greu încercate şi le asigurăm că solidaritatea minerească se va răsfrânge şi asupra lor", a transmis Complexul Energetic Hunedoara.

În urma accidentului, pe reţelele de socializare au fost publicate zeci de mesaje dure la adresa conducerii CEH şi a politicienilor.

”În urmă cu o lună de zile am luat decizia să plec de la mina Lupeni, după aproape 17 ani lucraţi alături de colegi, oameni, ortaci şi buni prieteni. Cu lacrimi în ochi scriu aceste cuvinte, mă reîntâlnesc cu ei, dar nu pentru a ne bucura de revedere ... rămas bun Iulică ... rămas bun Ionele ... nimeni nu poate înţelege durerea prin care trec familiile lor ... sincere condoleanţe ... aceşti nemernici criminali care apar la ştiri şi dau declaraţii peste declaraţii ... nu vă pasă de viaţa noastră, o viaţă de trudă în mizerie şi sărăcie. (...) Da, mina este periculoasă, cu toţii ştim acest fapt, dar voi (...) vă ştiţi voi care ... aţi făcut ca mina să ia vieţi ... prieteni, soţi şi taţi”, scrie un fost miner.

În opinia acestuia, de vină pentru accidente sunt ”sindicatele corupte, conducerea incapabilă”. Totodată, acesta scrie că ”mineri lucrează cu vechituri vândute şi revândute defecte şi vechi revopsite” de firme voastre fantomă”.

”Aveţi bani de stâlpi hidraulici peste noapte ... aveţi bani de stâlpi peste cadavrele lui Iulică şi Ionel ... nu vă e deloc ruşine ...nu ne-am angajat la mină să murim că e periculoasă (...) voi aţi făcut să fie periculoasă!”, adaugă acesta.

”Mai trebuie să lucreze (şi să moară mulţi mineri) în condiţii de lucru inadecvate secolului în care trăim? Dumnezeu să le odihnească sufletele în pace! Condoleanţe!”, scrie un alt utilizator al unui cont de socializare.

”S-au pierdut din păcate atâtea vieţi în industria minieră şi nu s-au luat măsuri, de fiecare dată mortul este de vină. Vor fi ceva sancţiuni de ochii lumii şi gata, acum vin cu promisiuni că se va investi masiv în minerit, offff Doamne ....”, adaugă un altul.

”Astăzi este zi de doliu în Lupeni şi nu doar acolo, ci şi în toată Valea Jiului. Azi este condus pe ultimul drum acel om care a intrat în fundul pămîntului pentru a câştigă pâinea pentru familia lui. Poate mulţi vor spune că aşa i-a fost sortit, dar nu este aşa, nu trebuie să moară nimeni pentru a oferi familiei un trai cât de cât decent. Azi doi copii au rămas fără tată, doar cu mama lor care va trebui să-i crească singură doar cu ajutorul apropiaţilor săi, pentru că în rest nimeni nu o va ma ajuta, nici sindicatul şi nici conducerea minei şi nici conducerea CEH. Toţi aceştia se vor spăla pe mâini şi vor spune <a fost vinovat pentru că nu a fost atent şi nu a lucrat cum trebuia>. De obicei aşa se întâmplă la fiecare nenorocire de genul acesta”, este de părere un alt utilizator.

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc joi după-amiaza, în jurul orei 14. Opt mineri au reuşit să se salveze, însă trei au fost surprinşi de malul de pământ şi au rămas blocaţi în subteran. Dintre aceştia, doi au murit. Este vorba de Iuliu Lucian Codlean, de 40 de ani, care a fost scos decedat din mină, şi Ioan Florin Suciu, care a murit la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Bărbatul ar fi trebuit să împlinească 44 de ani duminica viitoare, era căsătorit şi avea un copil.

"Ioan Suciu a fost adus la Lupeni în noaptea de sâmbătă spre duminică şi urmează să fie înmormântat marţi, în cimitirul din oraş", a precizat Darius Câmpean.

Mina Lupeni a fost inaugurată în anii '30, iar până în prezent, 220 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incidentelor petrecute în subteran.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici