- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Apărării a decis mutarea poligonului Aghireş de pe traseul viitoarei centuri a Zalăului
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, joi, că poligonul Aghireş va fi mutat, iar terenul - aflat pe traseul viitoarei centuri a muncipiului Zalău - va fi cedat Consiliulu Local Zalău, "în secunda următoare" identificării unui nou spaţiu pentru amenajarea obiectivului militar.
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Aflat la Zalău pentru a rezolva situaţia poligonului respectiv, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că poligonul Aghireş, aflat pe traseul centurii municipiului, va fi cedat autorităţilor locale "în secunda următoare în care acestea vor identifica o altă locaţie unde va putea fi amenajat un poligon pentru trageri cu armament greu".
"Am venit la Zalău pentru a vedea la faţa locului poligonul Aghireş, care blochează proiectul privind realizarea centurii oraşului. Acest poligon e foarte important pentru ordinea şi securitatea României, fiindcă suntem o ţară NATO şi trebuie să avem o armată bine antrenată. Totuşi, poligonul e important şi pentru dezvoltarea oraşului şi a Sălajului, atfel că am decis să îl cedăm Primăriei Zalău, cu condiţia să ni se ofere o altă locaţie în schimb", a declarat Gabriel Oprea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Acesta a spus că au fost transmise Primăriei Zalău caracteristicile pe care va trebui să le aibă noul spaţiu, pentru a permite amenajarea unui nou poligon unde se vor putea face trageri cu armament greu.
"Mingea este acum în terenul autorităţilor locale, ele trebuie să identifice acest teren în suprafaţă de 35 de hectare. Eu le sugerez să se grăbească şi să ne ofere terenul cât mai curând, pentru ca poligonul Aghireş să poată fi cedat", a spus Oprea.
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea a declarat că toate autorităţile locale şi judeţene şi toţi parlamentarii sălăjeni, indiferent de culoarea politică, l-au "bătut la cap, în sens pozitiv" pentru a rezolva situaţia poligonului Aghireş.
"Eu nici pe mama nu o laud, dacă nu e cazul, dar mi-a plăcut echipa din Sălaj. Toate autorităţile locale şi judeţene şi toţi parlamentarii m-au sunat continuu şi au venit în audienţe, cerându-mi să rezolv problema asta. Cred că e un exemplu bun de mobilizare, când se face echipă pentru rezolvarea problemelor comunităţii", a spus Oprea.
Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a declarat, joi, în aceeaşi conferinţă de presă, că deja se au în vedere câteva spaţii pentru a fi propuse Ministerului, în vederea amenajării unui nou poligon.
Poligonul Aghireş este organizat pe 26 de hectare şi este singurul omologat din această parte a ţării pentru executarea tragerilor de luptă cu armamentul greu de infanterie şi armamentul de pe maşinile de luptă, fiind utilizat atât de structurile MApN (unităţile militare din Zalău, Şimleu Silvaniei, Oradea, Beiuş şi Satu Mare - n.r.)., cât şi de alte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Cel de-al doilea tronson al centurii Zalăului este prevăzut să treacă peste poligonul Aghireş, de aceea autorităţile locale şi parlamentarii sălăjeni au făcut demersuri pentru mutarea obiectivului militar încă din 2007.
Potrivit estimărilor făcute de Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, cea de-a doua etapă a proiectului are o valoare de circa 64 milioane de lei (fără TVA), în proiect fiind prevăzută realizarea unui tronson peste culmea Munţilor Meseş şi a unui punct de joncţiune cu Autostrada Transilvania.
Din acest motiv, şoseaua de centură este considerată de autorităţile sălăjene un obiectiv de interes naţional, menit să fluidizeze traficul în nord-vestul ţării.
În ceea ce priveşte primul tronson din centura Zalăului, acesta va fi finalizat în luna mai a acestui an şi va măsura 9,6 kilometri, urmând să facă legătura între DN 1F Zalău - Şimleul Silvaniei şi DJ 191C Aghireş - Zalău. Valoarea lucrărilor din prima etapă a proiectului iniţiat de Primăria Zalău ajunge la circa 40 de milioane de lei, din care majoritatea reprezintă finanţare Phare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO