Ministerul Comunicaţiilor va aloca anul acesta până la 300 de milioane de euro pentru investiţii
Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că ministerul pe care îl conduce este pregătit, anul acesta, să aloce până la 300 de milioane de euro pentru domeniul comunicaţiilor şi al societăţii informaţionale, prioritate având proiectele majore
"În ultima lună, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a trecut la o campanie de alocare de fonduri pentru domeniul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale. Suntem pregătiţi ca, până la sfârşitul acestui an, să alocăm domeniului până la 300 de milioane de euro, bani care vin ca un balon de oxigen ţinând cont de recesiunea anului trecut. Sper ca sfârşitul acestui an să însemne o relansare a acestui domeniu", a declarat Vreme, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Valerian Vreme a explicat că, dacă vorbim de societatea informaţională, la nivel european avem strategia Europa 2020 care pregăteşte economiile ţărilor europene pentru aplicaţiile viitorului.
"România, la ora actuală, este pregătită din punctul de vedere al comunicaţiilor pentru aceste aplicaţii. Într-o statistică, suntem pe locul patru în lume la calitatea comunicaţiilor electronice de bandă largă. Dacă coborâm puţin la agenda digitală care reprezintă IN/NC suportul vital şi dacă vorbim de muncă, afaceri, joacă, comunicare, de a ne exprima liber, de sănătate, nu mai putem vorbi fără a lua în calcul componenta informatică", a spus Vreme.
Valerian Vreme a adăugat că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale are o strategie în care proiectele majore au prioritate.
"În planul de acţiuni al ministerului, la bază avem crearea infrastructurii comune de comunicaţii a statului. Chiar ieri (miercuri - n.r), prin HGR s-au făcut primii paşi din punct de vedere administrativ. Suntem deja în lucru cu instrumentele necesare unei societăţi informaţionale şi mă refer la identitatea electronică, semnătura electronică, arhivarea electronică, marca temporară şi facturarea electronică. De asemenea, registrele naţionale sunt zi de zi dezvoltate. Suntem pregătiţi ca, în câteva luni, să avem primele registre naţionale şi pe parte publică şi la următorul nivel avem aplicaţiile majore", a spus Vreme care a venit la Bistriţa să semneze un contract de finanţare pentru proiectul "@administraţie modernă în slujba cetăţeanului", derulat de Prefectura Bistriţa-Năsăud.
"Această aplicaţie care va fi dezvoltată la Prefectura Bistriţa-Năsăud se încadrează în proiectele majore", a spus Vreme.
Prin acest proiect, finanţat cu 1,6 milioane de lei bani europeni nerambursabili, se doreşte modernizarea şi eficientizarea activităţilor interne ale Prefecturii Bistriţa-Năsăud prin punerea la dispoziţia cetăţenilor şi a mediului de afaceri a şapte servicii, dar şi prin asigurarea cadrului informatic pentru transferul de date şi informaţii.
Un număr de 291 de persoane vor fi instruite pentru utilizarea aplicaţiei destinate unui total de 260.000 de beneficiari.
"Noi avem un departament de monitorizare la nivelul ministerului. Acest departament are reguli de interoperabilitate şi integrabilitate şi absolut toate aplicaţiile majore care se dezvoltă la nivelul instituţiilor statului vor trebui să respecte aceste reguli. Nu mai avem voie să facem aplicaţii insulare, toate vor comunica", a spus el.
În ce priveşte proiectul Prefecturii Bistriţa-Năsăud, acesta a primit finanţare după ce a fost selectat dintr-un număr total de 220 de proiecte din care au fost declarate câştigătoare 22.
Valoarea torală a proiectului "@administraţie modernă în slujba cetăţeanului" este însă de două milioane de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO