- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.09.2012, 14:05)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul de Externe: Majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la Schengen
Majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la spaţiul Schengen, Olanda şi Germania arătând că aşteaptă pentru luarea deciziei raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din decembrie al Comisiei Europene.
Urmărește
632 afișări
Ministerul de Externe: Majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la Schengen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Poziţia Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aştepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziţie similară a fost exprimată şi de Germania", se evidenţiază într-o poziţie transmisă de Ministerul român de Externe către MEDIAFAX.
De asemenea, MAE menţionează că Belgia şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles, de la începutul săptămânii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
"Din contactele diplomatice avute, a rezultat că majoritatea statelor membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm pentru aderarea României, considerând acest pas firesc şi meritat. România îşi menţine obiectivul legitim de a adera la Spaţiul Schengen şi va continua demersurile necesare în această direcţie, pe baza formulei de compromise franco-germane vizând aderarea în două etape", se mai arată în poziţia MAE.
Totodată, Ministerul de Externe afirmă că, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni în vederea obţinerii unei decizii pozitive în acest sens.
Îndoielile cu privire la voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept, manifestate în special de Germania, Olanda şi Belgia, au constrâns preşedinţia cipriotă a UE să anuleze o reuniune consacrată aderării la Schengen, a declarat marţi o sursă diplomatică de la Bruxelles, a relatat AFP.
"Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de miercuri de la Bruxelles, dar trei ţări - Germania, Olanda şi Belgia - au anunţat că se opun acestei aderări din cauza situaţiei politice din România", a explicat un diplomat.
"Agenda a devenit inconsistentă şi dintr-o dată nimic nu mai justifica reuniunea miniştrilor", a subliniat unul dintre omologi. Reuniunea miniştrilor Justiţiei prevăzută pentru ziua următoare a fost, de asemenea, anulată.
Preşedinţia cipriotă a anunţat săptămâna trecută anularea celor două reuniuni.
Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei a fost prevăzută pentru următoarea reuniune a miniştrilor de Interne din cadrul UE din octombrie, dar "subiectul nu este încă definitivat şi nu va fi luată nicio decizie până anul următor", a mărturisit un diplomat sub acoperirea anonimatului.
Susţinerea acestei aderări în cadrul Comisiei Europene este din ce în ce mai discretă şi nimeni nu mai pledează de acum pentru accelerarea luării de decizii, a subliniat diplomatul. Aderarea Bulgariei este legată de cea a României, iar Sofia este, în consecinţă, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucureştiului, a mai relatat AFP.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, după întrevederile de la Bruxelles cu oficialii UE, că în discuţii s-a exprimat convingerea că cel mai târziu în luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data aderării la Schengen. "Fără să ne întrebe nimeni, oricum s-a amânat JAI pentru luna octombrie şi, cum până în octombrie nu am ocazia să mă întâlnesc cu principalii lideri politici care exprimă rezerve, mi-am fixat, şi, zic eu că este un termen realist, ne-am fixat ca termen dacă nu octombrie, atunci decembrie, să ştim o dată", a adăugat el.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe