Ministerul Educaţiei a cerut identificarea unor eventuale spaţii de cazare pentru refugiaţi: Universitatea Bucureşti anunţă că are disponibile 80 de locuri. UMF nu are locuri

Ministerul Educaţiei a solicitat marţi, universităţilor şi inspectoratelor şcolare judeţene să identifice evantuale spaţii de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, fără afectarea procesului de învăţământ.

Urmărește
1819 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei a cerut identificarea unor eventuale spaţii de cazare pentru refugiaţi: Universitatea Bucureşti anunţă că are disponibile 80 de locuri. UMF nu are locuri

Ministerul Educaţiei a cerut identificarea unor eventuale spaţii de cazare pentru refugiaţi: Universitatea Bucureşti anunţă că are disponibile 80 de locuri. UMF nu are locuri (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Marţi, inspectoratele judeţene din ţară şi universităţile au primit de la Ministerul Educaţiei solicitarea de a transmite o situaţie a locurilor de cazare disponibile în căminele liceelor şi în campusurile universitare, care ar putea fi puse la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, în cazul în care numărul acestora ar fi mai mare decât capacitatea de cazare din cele şase centre prntru imigranţi.

”Ministerul Educaţiei răspunde la toate solicitările Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. (...) Ministerul Educaţiei poate acorda sprijin, de exemplu, pentru cazare şi consiliere psihologică”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei de coaliţie, că poziţia expimată de preşedintele Klaus Iohannis legată de primirea refugiaţilor în România este foarte "clară", respectiv statul român poate primi maximum 1780 de imigranţi.

"Poziţa exprimată ieri de preşedintele Iohannis este poziţia statului român adoptată în baza consultărilor cu instituţiile, adică cu Guvernul, cu celelalte instituţii şi domnul Iohannis v-a spus foarte clar, maxim 1780. Eu v-am dat detaliul tehnic că deja vreo 200 de locuri sunt ocupate, mai mult de atât nu putem acum. Dacă se va pune la un moment dat problema, o să discutăm şi o să vă informăm, dar ceea ce a precizat ieri (luni n.r.) preşedintele cred că e foarte clar pentru toată lumea", a precizat Ponta, adăugând că nu poate fi de acord cu "cote obligatorii" care depăşesc posibilităţile reale ale statului român.

"Ne pregătim şi informăm CSAT cu toate datele" a răspuns premierul întrebat fiind de jurnalişti despre existenţa unui ordin dat de ministerului Educaţiei pentru a fi căutate locuri de cazare în cămine studenţeşti pentru refugiaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat luni că spune că România nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiaţi, cifrele prezentate de ”diverse gazete” fiind ”speculaţii jurnalistice".

ISJ Suceava: În cămine ar fi locuri libere, dar nu se pot amesteca refugiaţi cu elevii de acolo

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat, marţi, că în căminele şcolare din localităţi ale judeţului ar fi locuri libere, dar că nu se pot amesteca refugiaţi cu fete sau băieţi care sunt cazaţi în internatele respective, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat, marţi, că în judeţ nu există condiţii pentru a se asigura cazarea în căminele şcolare a unor eventuali imigranţi în situaţia în care numărul acestora va depăşi capacitatea de cazare din centrele speciale pentru imigranţi.

Lazăr a declarat corespondentului MEDIAFAX că în municipiul Suceava majoritatea locurilor din căminele şcolare sunt ocupate de elevi, dar şi de studenţi.

El a spus că în căminele şcolare din localităţi ale judeţului ar fi locuri libere, dar că nu se pot amesteca refugiaţi cu fete sau băieţi care sunt cazaţi în internate.

"Nu avem condiţii pentru cazarea de refugiaţi", a spus Gheorghe Lazăr.

În ceea ce priveşte tabăra din localitatea Bucşoaia, Lazăr a spus că aceasta nu mai este tabără şcolară şi că a fost transferată Primăriei Frasin.

În judeţul Suceava, funcţionează, în municipiul Rădăuţi, Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitanţii de Azil.

Nici Universitatea "Ştefan cel Mare” din Suceava nu poate caza refugiaţi, în condiţiile în care toate cele aproximativ o mie de locuri din căminele studenţeşti sunt ocupate, iar o parte dintre studenţii care nu au mai prins locuri pot obţine cazare în cămine şcolare, în baza unei convenţii cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Universitatea Bucureşti are disponibile 80 de locuri de cazare pentru refugiaţi. UMF nu are locuri

Universitatea Bucureşti va putea pune la dispoziţia refugiaţilor, dacă va fi nevoie, 80 de locuri de cazare în căminele din Măgurele şi va putea acorda şi consiliere psihologică, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie nu are locuri de cazare disponibile.

”Am răspuns acestei solicitări a ministrului Educaţiei şi punem la dispoziţie 80 de locuri în căminele noastre din Măgurele şi în acelaşi timp oferim, dacă vom fi solicitaţi, şi consiliere psihologică acestor persoane care sunt într-un moment atât de greu al vieţii lor. Noi vrem să ajutăm cu tot ceea ce poate universitatea. În momentul de faţă, am fost rugaţi să punem la dispoziţie aceste locuri în cămin, o vom face, iar asta nu va afecta capacitatea noastră de cazare pentru studenţii universităţii", a spus rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a spus, la rândul său, că universitatea ar putea pune la dispoziţie 50 de locuri în cămine.

La rândul său, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Ionel Sinescu, a spus că insituţia de învăţământ are locurile de cazare limitate.

"Cazarea în UMF Carol Davila se face pe criterii foarte riguroase. Spaţiile sunt la limită. Dacă ni se va cere, într-o situaţie specială, să eliberăm un cămin, o vom face, dar, repet, noi nu avem spaţii disponibile", a mai spus academicianul Ionel Sinescu.

ISJ Cluj: Nu avem locuri disponibile, dar dacă România va găzdui mai mulţi imigranţi, ne vom adapta

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj susţine că în prezent în cămine nu există locuri de cazare disponibile pentru imigranţi, dar că în cazul în care se va ajunge ca România să găzduiască mai mulţi refugiaţi decât numărul stabilit se vor căuta soluţii.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că în judeţul Cluj nu există locuri de cazare în cămine disponibile pentru imigranţi.

”La ora actuală nu avem locuri disponibile, tot ce am avut disponibil a fost ocupat în urma protocoalelor cu universităţile clujene. În cazul în care se va ajunge în situaţia ca România să găzduiască mai mulţi imigranţi, ne vom adapta, vom vedea cum putem să îi ajutăm, pe partea de translatori”, a spus Cuibus.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Paul Fărcaş, a declarat că există deschidere din partea instituţiei pentru un dialog pe acest subiect.

”Dacă ni se solicită, putem căuta nişte variante de cazare. O decizie în acest sens se poate lua doar de Consiliul de Administraţie al UBB”, a spus Fărcaş.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici