Ministerul Educaţiei a corectat greşelile din proiectul legii educaţiei

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au corectat, miercuri, greşelile gramaticale din proiectul Legii educaţiei aflat pe site-ul instituţiei şi au modificat numărul minim de membri din Consiliul de Administraţie al unităţilor şcolare, a spus, pentru MEDIAFAX, secretarul general al FSLI, Liviu Pop.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei a corectat greşelile din proiectul legii educaţiei

MECTS a corectat greşelile din proiectul legii educaţiei (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Acesta a dat câteva exemple relevante privind modificările aduse în actul normativ.

Una dintre prevederile modificate este articolul 19 (2): "Neîndeplinirea obligaţiilor autorităţilor locale în privinţa învăţământului preuniversitar se sancţionează conform legilor în vigoare". Noua formă a acestui articol este: "Neîndeplinirea de către autorităţile administraţiei publice locale a obligaţiilor ce le revin în organizarea şi funcţionarea învăţământului preuniversitar se sancţionează conform legii".

O altă modificare este legată de numărul minim al membrilor din Consiliul de Administraţie (CA) al unităţii de învăţământ, acesta crescând de la 7, cât era prevăzut iniţial, la 9. Numărul maxim, de 15, a rămas nemodificat.

Astfel, a fost schimbat textul art 82 (3) potrivit căruia "Mărimea Consiliului de Administraţie variază între 7-15 membri, în funcţie de mărimea unităţii de învăţământ şi se întâlneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea directorului, a preşedintelui consiliului de administraţie sau a două treimi dintre membri. Metodologia-cadru de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie este stabilită prin ordin de ministru".

Noua formă a acestui articol este "Consiliul de Administraţie este constituit din 9-15 membri, în funcţie de mărimea unităţii de învăţământ şi se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la solicitarea directorului, a preşedintelui consiliului de administraţie sau a două treimi dintre membri. Metodologia cadru de organizare şi de funcţionare a consiliului de administraţie este stabilită prin ordin de ministru".

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, miercuri la prânz, că proiectul Legii educaţiei naţionale are foarte multe greşeli gramaticale şi a menţionat că sindicatele nu le vor corecta, considerând că acest lucru "nu pare a fi o problemă pentru minister".

"Nu o să stăm în momentul de faţă să facem corecturile gramaticale pe textul care ne-a fost înaintat de Ministerul Educaţiei, nu o să corectăm nici agramatismele existente în conţinutul acestei legi, pentru că se pare că nu este o problemă pentru conducerea ministerului", a declarat Nistor.

Şi secretarul general de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a recunoscut că în proiectul de act normativ trimis de către Ministerul Educaţiei sunt greşeli gramaticale, precum nearticularea corectă a unor substantive sau exprimări pleonastice.

Pop a dat ca exemplu Titlu II din proiectul de act normativ, care se numeşte "Alternative educaţionale" în loc de "Alternativele educaţionale" sau Titlul III unde apare "Forme de organizare" în loc de "Formele de organizare".

Alte exemple de greşeli sunt "Evaluarea calităţii cadrelor didactice" în loc de "Evaluarea activităţii cadrelor didactice", "Principiul independenţei de ideologii" în loc de "Principiul independenţei faţă de ideologii" sau în articolul 18 alin. 3 unde reprezentanţii MECTS vorbesc de "o singură unitate şcolară" deşi corect era "o unitate şcolară".

Moţiunea simplă pe Educaţie a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului, întrunind doar 51 de voturi "pentru" din cele 69 de voturi necesare pentru aprobare. Iniţiatorii moţiunii au criticat proiectul de lege propus de Ministerul Educaţiei, apreciindu-se că este necesară elaborarea unui alt act normativ în domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici