Ministerul Educaţiei: CNATDCU şi UEFISCDI nu vor fi desfiinţate sau schimbate

Conducerea Ministerului Educaţiei a explicat că nu se pune problema ca organisme ca CNATDCU sau Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării(UEFISCDI) să fie desfiinţate sau reorganizate, aşa cum s-a vehiculat în ultima vreme.

Urmărește
817 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei: CNATDCU şi UEFISCDI nu vor fi desfiinţate sau schimbate

Ministerul Educaţiei: CNATDCU şi UEFISCDI nu vor fi desfiinţate sau schimbate (Imagine: ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO)

"Despre o eventuală reorganizare a Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi a Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), nu se pune problema nici să le reorganizăm şi nici să le desfiinţăm. Această informaţie a apărut în spaţiul public în urmă cu 10 zile. Am fost întrebat dacă vrem să desfiinţăm UEFISCDI. Răspunsul meu a fost: Nici pomeneală. Are un rol după care funcţionează, un regulament. Nu s-a pus problema reorganizării, restructurării, desfiinţării UEFISCDI. CNATDCU lucrează, îşi face treaba foarte bine, are un regulament după care au lucrat în ultimele opt-nouă luni foarte bine. Ca urmare, nu vedem de ce să schimbăm ceva ce merge", a declarat Gigel Paraschiv, secretarul de stat pentru învăţământ superior.

Secretarul de stat a mai explicat şi faptul că şapte membrii ai CNATDCU şi-au depus demisiile din anumite comisii, motiv pentru care acolo unde este nevoie, se vor face completări.

"Nici să îl reorganizăm, nici să îl restructurăm (CNATDCU — n.r.). Aceste comisii (comisiile CNATDCU — n.r.) sunt numite prin ordin de ministru. Evident că eu voi cere preşedintelui CNATDCU să îmi prezinte situaţia acestor comisii. Am avut o primă discuţie cu domnul academician care este preşedintele CNATDCU şi avem un număr de colegi de-ai noştri care au fost în diverse comisii şi şi-au dat demisia. Eu am spus că trebuie să analizăm toate situaţiile în cauză, ca să nu dăm pentru fiecare persoană câte un ordin de ministru, să avem la un moment dat un număr de persoane care obligatoriu trebuie înlocuite, pentru că acele comisii devin la un moment dat nefuncţionale, dacă sunt foarte mulţi membri care lipsesc. O să dăm un ordin de ministru prin care să se completeze. Cum vor fi selectaţi cei care intră în aceste comisii? Există procedura respectivă care a funcţionat şi până acum", a explicat Pavel Năstase, ministrul Educaţiei.

"UEFISCDI este parte a Ministerulului Educaţiei Naţionale (MEN). Are o Hotărâre de Guvern după care funcţionează, are un regulament după care funcţionează, are un rol extrem de important în tot ceea ce înseamnă gestionarea bazelor de date ale MEN, în tot ceea ce înseamnă coordonarea consiliilor consultative ale MEN şi ca urmare precizăm că nu s-a pus problema reorganizării, restructurării, desfiinţării acestei unităţi din componenţa MEN", a mai adăugat Gigel Paraschiv, secretarul de stat pe învăţământului universitar.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministerul Cercetării a trimis o scrisoare către preşedinteşe CNCS prin care anunţa intenţia de a reorganiza şi de a schimba componenţa şi altor consiliilor consultative, cum ar fi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) sau Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI). În acest context, rectorii celor mai importante universităţi din România şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de această intenţie a Ministerului Cercetării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici