- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.06.2012, 19:29)
- Departamentul Eveniment , Livia Ispas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Educaţiei: Consiliul Naţional de Etică, singurul abilitat să decidă sancţiuni privind faptele de plagiat
Consiliul Naţional de Etică este singurul abilitat să constate şi să decidă sancţiuni privind faptele de plagiat, care, conform Legii educaţiei, sunt "abateri disciplinare", arată Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
Urmărește
724 afișări
Ministerul Educaţiei: Consiliul Naţional de Etică, singurul abilitat să decidă sancţiuni privind faptele de plagiat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)
Potrivit unui comunicat de presă al MECTS transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) este un organism consultativ, la nivel naţional, alcătuit pe criterii de prestigiu profesional şi moral din care pot face parte cadre didactice şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate, potrivit articolului 217, alineatul 1 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Normele de bună conduită, abaterile de la aceste norme (inclusiv fapta de plagiat), procedura de analiză, precum şi sancţiunile pentru nerespectarea acestora sunt prevăzute de Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare.
"În concluzie, «faptele de plagiat» sunt abateri disciplinare conform Legii nr. 1/2011, Consiliul Naţional de Etică fiind singurul organism abilitat să le constate şi să stabilească sancţiunile pe care ulterior le pun în aplicare, după caz, MECTS, CNATDCU, ANCS etc.", a precizat Ministerul Educaţiei.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este un organism consultativ, la nivel naţional, alcătuit pe criterii de prestigiu profesional şi moral din care pot face parte cadre didactice şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate, potrivit articolului 217, alineatul (1) din Legea educaţiei naţionale.
Potrivit atribuţiilor prevăzute de articolului 219, alineatul 1 din Legea educaţiei, CNATDCU propune un set de standarde minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învăţământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calităţii de conducător de doctorat şi a atestatului de abilitare. Aceste standarde se adoptă prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Standardele minimale de acceptare de către CNATDCU a dosarului pentru obţinerea atestatului de abilitare nu depind de funcţia didactică sau gradul profesional al candidatului şi sunt identice cu standardele de acordare a titlului de profesor universitar.
CNATDCU verifică anual, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului sau din proprie iniţiativă, modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare din universităţi. Raportul de verificare instituţională este prezentat ministrului Educaţiei, specificând concluzii bazate pe date şi documente.
Totodată, CNATDCU prezintă un raport anual Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici şi poate avea alte atribuţii stabilite prin lege sau prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
Înfiinţarea, regulamentul de organizare şi funcţionare, structura şi componenţa CNATDCU se stabilesc prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, conform articolului 217, alineatul 3 din Legea 1/2011.
Totodată, într-o notă privind sesizările de plagiat, aprobată în mai 2011 de Cătălin Baba, care în acea perioadă era secretar de stat, se arăta că în urma intrării în vigoare a Legii educaţiei au fost înregistrate la MECTS şi repartizate la Direcţia Generală Învăţământ Superior, Echivalarea şi Recunoaşterea Studiilor şi Diplomelor (DGISERSD) mai multe sesizări privind abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară.
Potrivit articolului 301 din Legea educaţiei, "constituie abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară:
a) plagierea rezultatelor sau publicaţiilor altor autori;
b) confecţionarea de rezultate sau înlocuirea rezultatelor cu date fictive;
c) introducerea de informaţii false în solicitările de granturi sau de finanţare".
Atribuţiile şi competenţele în legătură cu analizarea şi soluţionarea abaterilor de la etica universitară şi buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară sunt pevăzute în articolele 306, 323 şi 325 din Legea educaţiei.
Potrivit articolului 306, "la nivelul fiecărei universităţi funcţionează comisia de etică universitară". Această comisie "analizează şi soluţionează abaterile de la etica universitară, pe baza sesizărilor sau prin autosesizare, conform Codului de etică şi deontologie universitară.
Conform articolului 323, "Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării analizează cazurile referitoare la încălcarea regulilor de bună conduită în cercetare-dezvoltare, în urma sesizărilor sau prin autosesizare, şi emite hotărâri prin care se stabileşte vinovăţia sau nevinovăţia persoanei sau persoanelor în cauză; în cazul hotărârilor privind vinovăţia, hotărârile stabilesc şi sancţiunile ce urmează a fi aplicate, conform legii".
Articolul 325 prevede: "Se interzice ocuparea posturilor didactice şi de cercetare de către persoane cu privire la care s-a dovedit că au realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară, stabilite conform legii. Se anulează concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de muncă cu universitatea încetează de drept, indiferent de momentul la care s-a dovedit că o persoană a realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitata universitară. Constatarea abaterilor se face de către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, conform legii".
Având în vedere aceste prevederi, DGISERSD arăta în mai 2011 că a redirecţionat sesizările către ANCS - Consiliul Naţional de Etică, iar acestea au fost returnate Direcţiei cu menţiunea că "sesizăriler respective nu intră în aria de atribuţii şi competenţe a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării".
Directorul DGISERSD solicita secretarului de stat pentru învăţământ superior din acea perioadă, Cătălin Baba, să aprobe redirecţionarea sesizărilor către Consiliul Naţional de Etică. Cererea a fost aprobată de Cătălin Baba în 19 mai 2011.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe