- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.05.2015, 14:13)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Educaţiei: Înscrierile în grădiniţe sunt monitorizate continuu în Bucureşti şi 27 de judeţe
Înscrierile în grădiniţe sunt monitorizate continuu în Bucureşti şi 27 de judeţe, după introducerea sistemului on-line, brevetat în Capitală în 2014, fapt care a dus la dispariţia înscrierilor unui copil în mai multe unităţi, a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul ministerial Constantin Trăistaru.
Urmărește
2022 afișări
Ministerul Educaţiei: Înscrierile în grădiniţe sunt monitorizate continuu în Bucureşti şi 27 de judeţe (Imagine: Bogdan Stamatin/mediafax Foto)
"Prin Hotărâre de Guvern, cifra de şcolarizare la preşcolar pentru 2015-2016 este de 665.000 de locuri. Anul trecut, pentru a elimina sistemul înscrierii unui copil în mai multe grădiniţe, care făcea ca, mereu, pe hârtie să fie mai mulţi copii înscrişi decât în realitate, am introdus la Bucureşti un sistem unic de înscriere. Astfel, odată înscris la o grădiniţă, un copil nu mai poate fi înscris şi la alta, pentru că nu-i dă voie sistemul. Am eliminat înscrierile paralele. Niciunui copil nu-i poate fi refuzat accesul în preşcolar", a spus consilierul ministerial Constantin Trăistaru, fost inspector general şcolar al Capitalei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Potrivit lui Trăistaru, după Bucureşti, alte 27 de judeţe au introdus sistemul înscrierii electronice, iar din 2016 va funcţiona, probabil, în toată România.
Aproximativ 180.000 de copii au fost reînscrişi, până în prezent, prin aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS).
"Toţi copiii au loc în grădiniţă. Admiterea în preşcolar are două etape, una a reînscrierilor, unde sunt aproximativ 180.000 de copii, şi înscrierile pentru cei care nu au frecventat niciodată o grădiniţă, 210.000 de copii până acum. Mai sunt şi înscrierile tradiţionale, în restul judeţelor", a precizat Trăistaru.
Potrivit calendarului privind cuprinderea copiilor cu vârste între trei şi şase ani în învăţământul preşcolar, luni a început etapa înscrierii copiilor care merg la grădiniţă pentru prima dată din toamnă. În paralel, din 27 aprilie s-a desfăşurat şi reînscrierea în anul şcolar 2015-2016 a copiilor care au fost şi în acest an în învăţământul preşcolar.
Cererile de înscriere pot fi înregistrate de inspectoratele şcolare cu ajutorul unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie, opţional, de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Aplicaţia informatică este disponibilă în toată perioada de înscriere, fiecare inspectorat şcolar având posibilitatea de a o utiliza în fiecare zi de înscriere sau doar la sfârşitul procesului.
Pentru anul şcolar 2015-2016 au fost alocate 665.000 de locuri în învăţământul preşcolar, la grupele de vârstă mică, mijlocie şi mare. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare finalizării până la 1 august a tuturor procedurilor de înscriere şi reînscriere.
Conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar trebuie să afişeze câţi copii pot fi înscrişi, în funcţie de capacitatea instituţiei, care este numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, pe grupe de vârstă, şi criteriile generale stabilite de Consiliul de administraţie pentru înscrierea copiilor. De asemenea, vor fi afişate numărul copiilor reînscrişi şi numărul celor înscrişi zilnic, în perioada stabilită.
Perioadele de înscriere şi reînscriere, precum şi orarul aferent sunt stabilite de conducerile unităţilor de învăţământ şi trebuie afişate la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru a fi cât mai accesibile părinţilor. În măsura în care este posibil, aceste informaţiile vor fi publicate şi pe site-urile grădiniţelor şi, eventual, pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean, a precizat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
Înscrierile pot continua şi după data de 1 august, în limita locurilor disponibile. După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă - grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 2-3 ani).
Locurile libere vor fi ocupate şi pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri, printre acestea fiind apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate al copilului înmatriculat în acea grădiniţă, părinte unic întreţinător de familie sau încadrarea în grad de handicap a copilului, înscrisă într-un certificat medical.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe