Ministerul Educaţiei reaminteşte: Protocolul pentru bacalaureat este interzis

Colectarea sau favorizarea colectării unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană înrudită cu candidaţiii, pentru asigurarea unor beneficii sau a protocolului, sunt interzise, precizează MECTS într-un comunicat de presă remis luni.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei reaminteşte: Protocolul pentru bacalaureat este interzis

Ministerul Educaţiei reaminteşte: Protocolul pentru bacalaureat este interzis (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) atrage atenţia că respectarea metodologiei de bacalaureat este obligatorie pentru toate persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat.

"Se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea unor beneficii sau a protocolului pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare", se arată în comunicatul ministerului.

Potrivit MECTS, cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, vor fi sancţionate în conformitate cu prevederile metodologiei sau ale Codului penal.

MECTS precizează că în astfel de cazuri, Comisia Naţională de Bacalaureat sau comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penală.

Astfel, sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15%, pe o perioadă de la o lună la şase luni, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

MECTS mai atrage atenţia şi asupra faptului că abaterile săvârşite de cadrele didactice în timpul participării la comisiile pentru examenul de bacalaureat sunt luate în considerare la acordarea calificativului anual.

"Cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care nu îşi îndeplinesc corespunzător atribuţiile în comisiile de bacalaureat, care manifestă neglijenţă sau încalcă prevederile prezentei metodologii li se suspendă, pe o perioadă de 1-5 ani, dreptul de a participa la sesiunile următoare ale examenului de bacalaureat", se mai arată în comunicat.

Decizia privind suspendarea dreptului de participare în comisiile de examen ale sesiunilor ulterioare este luată de comisia de bacalaureat judeţeană sau de Comisia Naţională de Bacalaureat.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) verifică o informaţie potrivit căreia la Grupul Şcolar "Doamna Stanca", elevii ar da bani pentru a promova proba orală la examenul de bacalaureat care a început luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici