- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.10.2017, 14:58)
- Otilia Ciocan Serescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Educaţiei, somat să demareze licitaţia pentru manualele de clasa a VI-a
Uniunea Editorilor din România (UER) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să demareze „de urgenţă” procesul de licitaţie pentru manualele de clasa a VI-a, pentru anul şcolar 2018-2019, având în vedere că această procedură durează aproximativ nouă luni, potrivit unui comunicat al UER.
Urmărește
117 afișări
Ministerul Educaţiei, somat să demareze licitaţia pentru manualele de clasa a VI-a
Demararea procedurilor de licitaţie ar duce la evitarea situaţiei de anul acesta, când elevii de clasa a V-a primesc manualele după aproape două luni de la începerea anului şcolar, precizează sursa citată.
„Nicio întârziere nu mai poate fi pusă pe seama editurilor sau a pieţei manualelor alternative, ci este exclusiv vina autorităţilor. Ne întrebăm cât mai sunt dispuşi părinţii să tolereze această joacă a autorităţilor cu soarta copiilor lor? Cât mai sunt dispuse cadrele didactice să închidă ochii la acest joc cu aruncatul pisicii peste gard pe care îl practică autorităţile de ani de zile?”, a declarat directorul executiv UER, Polixeniu Anghel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În ceea ce priveşte proiectul de Lege a manualului pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, editorii consideră că este un draft a cărui notă de fundamentare nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale.
„Deşi ia decizii care afectează mediul economic (editurile, tipografiile, distribuţia de carte şcolară) şi concurenţial pe o piaţă liberă, Ministerul Educaţiei Naţionale evită discuţiile cu cei direct implicaţi şi pe care îi acuză de toate disfuncţionalităţile sistemului – editorii de carte şcolară”, conform Uniunii.
UER a adresat memorii Ministerului şi Guvernului pentru a fi invitată la dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege, dar nici editorii, nici tipografii, nici cadrele didactice implicate până acum în conceperea de manuale nu au fost convocate la aceste dezbateri, precizează sursa menţionată.
„În opinia editorilor de carte şcolară, o asemenea decizie ar fi o pată de ruşine pe obrazul României, în condiţiile în care în nicio ţară din Europa nu mai există un astfel de caz, în care statul să controleze în integralitate conceperea, editarea şi tipărirea de manuale unice. În opinia UER, soluţia „salvatoare” oferită de Ministerul Educaţiei încalcă legislaţia în vigoare, fiind evidente incompatibilităţile între mecanismele propuse prin intermediul ordonanţei şi normele care protejează transparenţa procedurilor de achiziţie publică, drepturile de autor şi menţinerea principiilor concurenţiale”, conform susei citate.
Elevii de la clasele a V-a au început anul şcolar 2017 – 2018 fără manuale, iar Ministerul Educaţiei a luat decizia de a le înlocui pe acestea, în primele opt săptămâni de şcoală, cu un compendiu.
Conform noilor hotărâri adoptate de Ministerul Educaţiei în februarie 2017, în anul şcolar 2018 – 2019 sunt necesare manuale noi pentru clasa a VI-a, alese prin licitaţie. Această licitaţie ar fi trebuit deja pornită, pentru ca elevii care intră anul viitor în clasa a VI-a să aibă – garantat – manuale la începutul şcolii.
În data de 15 septembrie, Ministerul Educaţiei Naţionale a pus în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) ar deveni societate pe acţiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele şcolare.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe