Ministerul Educaţiei vrea clase de corecţie pentru elevii indisciplinaţi. Sindicaliştii şi părinţii se opun

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi resping ideea organizării unor "clase de reflecţie" unde elevii indisciplinaţi să stea o oră şi spun că iniţiativa este aberantă, mai ales că şcolile nu au personal suplimentar pentru supraveghere.

Urmărește
524 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei vrea clase de corecţie pentru elevii indisciplinaţi. Sindicaliştii şi părinţii se opun

Ministerul Educaţiei vrea clase de corecţie pentru elevii indisciplinaţi. Sindicaliştii şi părinţii se opun (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar consideră aberantă iniţiativa Ministerului Educaţiei, care vrea clase de corecţie în unităţile de învăţământ, pentru elevii care încalcă regulamentul şcolar.

"Proiectul ministerului propune ca elevii indisciplinaţi să petreacă o oră în «sala de reflecţie», unde vor fi supravegheaţi de cadre didactice sau de personalul didactic auxiliar sau nedidactic al şcolii (secretare, bibliotecare, femei de serviciu, mecanici, paznici). Sancţiunea va fi însoţită de obligaţia de a desfăşura o activitate suplimentară în şcoală, de tipul: lectură suplimentară, completarea de fişe de lucru etc", precizează într-un comunicat comun cele două organizaţii.

Acestea susţin că ideea care a stat la baza acestei iniţiative, care nu a fost discutată cu organizaţiile sindicale şi asociaţiile de părinţi, este eronată şi în totală contradicţie cu principiile didactice, în primul rând, pentru că sancţionarea unui elev pentru indisciplină se face prin asocierea cu realizarea de activităţi de învăţare.

"Aşadar, lectura suplimentară, realizarea temelor sau alte activităţi de învăţare înseamnă, în viziunea Ministerului Educaţiei, sancţiuni. (...) Mai mult, în condiţiile în care cadrele didactice au o mulţime de alte activităţi de desfăşurat, tot ca urmare a «invenţiilor» Ministerului Educaţiei, cum ar fi «foaia de parcurs», trebuie să ne imaginăm care va fi eficienţa unor teme realizate de elevii indisciplinaţi, sub supravegherea personalului didactic auxiliar sau nedidactic? În plus, reţinerea unui elev în şcoală, după programul zilnic de activitate, fără voia acestuia şi/sau a părinţilor, nu poate fi interpretată şi ca privare de libertate?", întreabă sindicaliştii şi părinţii.

Preşedintele FSI "Spiru Haret", Marius Nistor, şi preşedintele FNAP-ÎP, Mihaela Gună, au mai spus că supravegherea elevilor se va face de către personalul din învăţământ, fără a fi retribuit pentru această activitate, deoarece MECTSl consideră că "nu e nevoie", din moment ce educaţia elevului este obligaţie instituită prin fişa postului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici