Ministerul Energiei: Nu s-au semnalat disfuncţionalităţi referitoare la activitatea de extracţie a gazelor

Ministerul Energiei transmite joi că a monitorizat toate regulamentele europene cu privire la stocarea gazelor naturale şi care prevăd măsuri privind nivelul de umplere a instalaţiilor subterane de stocare a gazelor naturale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru sezonul de iarnă

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei: Nu s-au semnalat disfuncţionalităţi referitoare la activitatea de extracţie a gazelor

Ministerul Energiei: Nu s-au semnalat disfuncţionalităţi referitoare la activitatea de extracţie a gazelor

Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, a întreprins toate demersurile necesare şi a monitorizat îndeaproape respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2022/1032 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 iunie 2022 de modificare a Regulamentelor (UE) 2017/1938 şi (CE) nr. 715/2009 în ceea ce priveşte stocarea gazelor naturale, care prevede măsuri privind nivelul de umplere a instalaţiilor subterane de stocare a gazelor naturale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru sezonul de iarnă.

„Regulamentul menţionat impune obiective de constituire de stocuri şi traiectorii de constituire de stocuri, respectiv minim 90 % la data de 01.11.2024. România a respectat toate aceste ţinte. Astfel, în data de 16 octombrie 2024, volumul înmagazinat în depozitele subterane a fost de 3.280,2 mld mc (~35.0981 TWh, PCS 10,7 kWh/m3), reprezentând 103.47% din capacitatea totală. Pentru sezonul rece 2024 – 2025, în conformitate cu prevederile Anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2024/2995 al Comisiei din 29 noiembrie 2024 de stabilire a traiectoriei de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru 2025 pentru fiecare stat membru care dispune de instalaţii de înmagazinare subterană a gazelor pe teritoriul său şi direct interconectate la zona sa de piaţă, pentru data de 1 februarie, ţinta a fost de 41%. Menţionăm că, la data de 1 februarie 2025, volumul înmagazinat în depozitele subterane a fost de 1.440,2 milioane mc, reprezentând 45,43% din capacitatea totală – superior ţintei de 41%”, transmite, joi dimineaţa, Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.

Totodată, Ministerul precizează că, în şedinţele Comandamentului de iarnă, desfăşurate săptămânal sau ori de câte ori a fost nevoie, „nu s-au semnalat disfuncţionalităţi referitoare la activitatea de extracţie a gazelor naturale din depozite”.

„Responsabilitatea Ministerului Energiei este de a asigura siguranţa în aprovizionarea cu gaze naturale pentru cetăţeni şi mediul economic, iar această siguranţă nu a fost şi nu este sub nicio formă pusă sub semnul întrebării. În conformitate cu legislaţia în vigoare, precizăm că Ministerul Energiei nu are atribuţii de monitorizare şi control al funcţionării pieţei gazelor naturale şi de sancţionare a abaterilor constatate. Ordinul ANRE nr. 141/2021 aprobă Regulamentul de programare şi funcţionare a depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, care reglementează regimul de utilizare al depozitelor de gaze. Prevederile acestui ordin pot fi actualizate de către autoritatea de reglementare, având în vedere situaţia apărută în acest sezon rece”, potrivit documentului citat.

În ceea ce priveşte compania Depogaz, care deţine cele mai importante capacităţi de înmagazinare a gazelor naturale, Ministerul Energiei reaminteşte că este în desfăşurare o acţiune de control, dispusă de ministrul Energiei. Raportul va fi publicat, în parte sau integral, în termenul cel mai scurt, iar eventualele abateri de la reglementările în vigoare vor fi sancţionate drastic, conform sursei citate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
energie,
gaz,
extracţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici