- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.10.2017, 11:47)
- Otilia Ciocan Serescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Justiţiei demarează procedurile de transfer al cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România
Problema transferului cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România va fi soluţionată, anunţă Ministerul Justiţiei, în perioada următoare demarându-se procedurile de relocare, la solicitarea autorităţilor daneze, potrivit unui comunicat de presă.
Urmărește
362 afișări
Ministerul Justiţiei demarează procedurile de transfer al cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România
Conform sursei citate, problematica transferului în România pentru cetăţenii români condamnaţi în Danemarca a fost discutată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu omologul său danez, Søren Pape Poulsen.
„Ministrul român al Justiţiei a prezentat o serie de măsuri adoptate la nivel naţional, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi diminuarea fenomenului supraaglomerării din penitenciare, în aplicarea hotărârii pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunţată la 25 aprilie 2017 în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României”, precizează Ministerul Justiţiei (MJ).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Abordarea autorităţilor române se face pe două planuri: cel legislativ şi, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spaţiilor de detenţie.
„Cât priveşte planul legislativ, o măsură importantă este cea care consacră aşa numitul ”recurs compensatoriu” (instituit prin Legea 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), care va produce efecte începând cu 19 octombrie 2017, cu impact pozitiv asupra capacităţilor de detenţie din penitenciare. Tot în domeniul execuţional penal, este avută în vedere şi executarea pedepsei sau a unei fracţii din pedeapsă sub supraveghere cu brăţară electronică, un proiect de lege cu acest obiect fiind în prezent în lucru la Ministerul Justiţiei. De asemenea, un proiect de lege privind graţierea se află în procedură legislativă parlamentată, fiind la acest moment în dezbatere în camera decizională a Parlamentului”, menţionează sursa citată.
Cât priveşte planul infrastructurii, ministrul Toader s-a referit, în discuţia cu omoloul său danez, la aprobarea de construire a două penitenciare noi, extinderea capacitatăţii de cazare cu pavilioane noi, renovarea spaţiilor de detenţie existente.
„În baza acestor recente dezvoltări la nivel naţional, problema transferului cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România îşi poate găsi o soluţionare rapidă, cu respectarea cerinţelor legale şi a standardelor europene în materia condiţiilor de detenţie. În concluzie, în perioada imediat următoare se vor demara procedurile de transfer, la solicitarea autorităţilor daneze, în baza cadrului juridic procedural aplicabil”, conform sursei menţionate.
În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea sa pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, prin care a reiterat existenţa unei probleme în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi din penitenciarele din România.
CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităţilor, fie de natură logistică, fie de politică penală, dând un termen de şase luni pentru găsirea soluţiilor şi prezentarea unui plan.
Între timp, toate dosarele aflate spre soluţionare la CEDO sunt suspendate examinării.
Prima hotărâre CEDO pronunţată într-o cauză împotriva României în materia condiţiilor materiale de detenţie datează din decembrie 2007 (Bragadireanu împotriva României).
De asemenea, în iulie 2012, Curtea a pronunţat o hotărâre în cauza Iacov Stanciu împotriva României în care a reţinut că în continuare există o problemă legată de condiţiile de detenţie.
Faţă de România a mai fost pronunţată o hotărâre pilot, Maria Atanasiu împotriva României, în domeniul restituirii proprietăţilor naţionalizate.
Citeşte şi: O femeie a găsit la gunoi o haină în care erau 9.000 de euro. Cui aparţinea suma şi cine aruncase obiectul de vestimentaţie
Citeşte şi: Înscrierile pentru Loteria Vizelor, RELUATE din cauza unor probleme tehnice/ TOATE înregistrările făcute înainte de 18 octombrie vor trebui retrimise
Citeşte şi: Acuzaţii la vârful statului în Malta, după moartea jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia/ Reacţia fiului ei: "Sunteţi complici"
Citeşte şi: Lidia Drăgescu, românca moartă după ce a căzut peste o balustradă, într-o catedrală din Marea Britanie, a lăsat două scrisori de ADIO. Ce a făcut-o să recurgă la cumplitul gest | FOTO
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: O femeie a găsit la gunoi o haină în care erau 9.000 de euro. Cui aparţinea suma şi cine aruncase obiectul de vestimentaţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe