- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.06.2013, 21:42)
- Laura Mitran , Catalina Cocolos
Ministerul Justiţiei: Modificarea competenţei DNA a fost iniţiată de Daniel Morar. Procurorii sunt supraîncărcaţi
Proiectul de ordonanaţă de urgenţă pentru modificarea competenţei DNA, discutat miercuri în şedinţa de Guvern, a fost înaintat de Ministerul Justiţiei (MJ) la propunerea lui Daniel Morar, fiind solicitat deoarece normele actuale au dus la supraîncărcarea procurorilor, arată ministerul.
Urmărește
702 afișări
Daniel Morar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Guvernul a discutat miercuri eliminarea din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerectării infracţiunilor vamale şi de evaziune fiscală cu daune sub un milion euro echivalent în lei, anchetarea acestor cazuri urmând să treacă în atribuţia parchetelor, au spus pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Măsura a fost discutată în şedinţa de miercuri a Executivului, sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Justiţiei, ca urmare a unei solicitări în acest sens a DNA, au mai arătat sursele citate.
"La propunerea prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, înaintată Ministerului Justiţiei în cursul lunii februarie 2013, după consultarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei a înaintat Guvernului României, spre aprobare, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea art. 13 alin. (12) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie", se arată într-un comunicat al MJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În februarie 2013, postul de prim-adjunct al procurorului general era ocupat prin delegare de Daniel Morar, fostul procuror-şef al DNA (2005 - 2012).
MJ mai arată, în comunicatul emis miercuri, că propunera legislativă vizând modificarea competenţei DNA a fost transmisă spre informare experţilor Comisiei Europene şi că răspunde "exigenţelor asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare de a asigura funcţionarea optimă a DNA, a cărui activitate trebuie să se concetreze pe combaterea cazurilor de mare corupţie şi soluţionarea cu operativitate/celeritate a acestor cazuri".
"Modificarea legislativă a fost solicitată deoarece normele actuale care stabilesc competenţa DNA au dus la supraîncărcarea procurorilor. Astfel, datele statistice arată că volumul de activitate al DNA a crescut cu 11,96 la sută în 2012, cu 13,5 la sută în 2011 şi cu 19,75 la sută în 2010. Această împrejurare a determinat ca numărul mediu de dosare aflate în lucru la un procuror DNA care desfăşoară activitate de urmărire penală, să fie de 80 - 90 de dosare", spun în continuare reprezentanţii MJ, adăugând că se produc "întârzieri semnificative în efectuarea actului de justiţie".
MJ mai arată că, în mod concret, prin proiectul de act normativ propus, se modifică competenţa DNA astfel încât pe viitor, în cazul infracţiunilor de înşelăciune prevăzute la art. 215 alin. 1, 2, 3 şi 5 din Codul penal, al infracţiunilor prevăzute la art. 175, 177 şi 178 - 181 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mică decât echivalentul în lei a 1 milion de euro, cauzele vor instrumentate de celelalte unităţi de parchet.
Pe de altă parte, prin proiectul de ordonanţă, nu se modifică prevederile referitor la infracţiunile de corupţie, iar cauzele de înşelăciune şi evaziune fiscală care sunt conexe cu fapte de corupţie vor fi în continuare instrumentate de DNA.
Cauzele înregistrate la DNA anterior intrării în vigoare a ordonanţei rămân în competenţa direcţiei şi vor fi soluţionate de către această structură specializată, se mai menţionează în comunicatul MJ.
Potrivit surselor guvernamentale citate, "în motivarea necesităţii actului normativ, ministrul Justiţiei a arătat că aproximativ 40 la sută din cazuistica de care se ocupă procurorii DNA este constituită din infracţiuni de evaziune fiscală şi vamală. Cea mai mare parte a acestor cazuri sunt infracţiuni cu un prejudiciu relativ mic. DNA a fost creat pentru acte de mare corupţie, iar o astfel de cazuistică blochează activitatea procurorilor".
Contactat de MEDIAFAX şi solicitat să comenteze această informaţie privind eliminarea competenţei DNA de cercetare pentru infracţiuni vamale şi de evaziune cu daune sub un milion de euro, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că a fost o discuţie fără să fie luată deocamdată o decizie.
"A fost o discuţie pe o propunere a DNA care devansează aplicarea unor texte ce se vor regăsi în noul Cod de Procedură Penală. Nu este decis încă", a spus Robert Cazanciuc.
În primăvara acestui an, premierul Victor Ponta afirma că atribuţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar trebui redefinite, deoarece s-a ajuns la situaţia în care fiecare procuror are şi 100 de dosare, astfel că nu este posibil fizic să fie rezolvate toate cazurile.
"Am discutat cu cei de la DNA, am spus «Uitaţi-vă că v-aţi luat prea multe atribuţii şi, practic, nu mai reuşiţi ca oameni să faceţi faţă. Mai hotărâţi-vă odată ce vreţi să ţineţi la DNA, decideţi voi, nu politicul, şi restul daţi-le înapoi la parchetele obişnuite»", a relatat atunci Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe