- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.03.2009, 16:25)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Justiţiei propune adoptarea unei hotărâri privind categoriile de informaţii secrete
Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Listei categoriilor de informaţii secrete de stat, pe niveluri şi termene de secretizare, elaborate sau deţinute de Ministerul Public în domeniul său de activitate.
Urmărește
75 afișări
Potrivit proiectului, termenele de menţinere a informaţiilor secrete de stat elaborate de unităţile de parchet din cadrul Ministerului Public sunt de până la: a) 50 ani pentru informaţiile clasificate strict secret de importanţă deosebită; b) 30 ani pentru informaţiile clasificate strict secret; c) 10 ani pentru informaţiile clasificate secret.
Informaţiile clasificate secrete de stat primite de la alte instituţii îşi păstrează termenele de clasificare stabilite de acestea.
Proiectul de act normativ prevede lista categoriilor de informaţii secrete de stat, pe niveluri şi termene de secretizare, elaborate sau deţinute de Ministerul Public în domeniul său de activitate, dar şi categoriile de informaţii strict secrete de importanţă deosebită.
Articolul 1 din actul citat arată că din lista categoriilor de informaţii sunt şi acelea solicitate de la instituţiile abilitate, cu privire la săvârşirea infracţiunilor care au legătură cu domeniile enumerate în art.17 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune de o gravitate excepţională securităţii naţionale.
Art.2 Informaţii privind autorizarea şi efectuarea unor activităţi de către organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în scopul culegerii de informaţii, potrivit reglementărilor legale, cu privire la ameninţările la adresa securităţii naţionale a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune de o gravitate excepţională securităţii naţionale.
Art.3 Informaţii privind efectuarea unor activităţi specifice, potrivit reglementărilor legale, referitoare la securitatea naţională a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune de o gravitate excepţională securităţii naţionale.
Art.4 Informaţii referitoare la planurile de pază şi de apărare a obiectivelor, sectoarelor şi locurilor care prezintă importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate este strict secret de importanţă deosebită.
Art.5 Informaţii referitoare la planurile de evacuare în situaţii de conflict armat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate de unitatea de parchet este strict secret de importanţă deosebită.
Art.6 Informaţii referitoare la cheile şi combinaţiile încuietorilor de la containerele şi încăperile de securitate, din cadrul unităţilor de parchet, în situaţia în care acestea permit accesul la informaţii de nivel strict secret de importanţă deosebită.
Art.7 Registrele de evidenţă a documentelor de nivel strict secret de importanţă deosebită.
Art.8 Informaţii referitoare la documentele rezultate din cumularea neprelucrată a unor extrase provenite din documente clasificate strict secret de importanţă deosebită emise de alte instituţii.
Art.9 Informaţii având nivelul de secretizare strict secret de importanţă deosebită primite de Ministerul Public de la alte instituţii.
Capitolul 2 al proiectului de hotărâre se referă la categoriile de informaţii strict secrete.
"Art.10 Informaţii solicitate de la instituţiile abilitate, cu privire la săvârşirea infracţiunilor care au legătură cu domeniile enumerate în art.17 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune grave securităţii naţionale", se arată în document.
Art.11 - Informaţii privind autorizarea şi efectuarea unor activităţi de către organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în scopul culegerii de informaţii, potrivit reglementărilor legale, cu privire la ameninţările la adresa securităţii naţionale a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune grave securităţii naţionale.
Art.12 - Informaţii privind efectuarea unor activităţi specifice, potrivit reglementărilor legale, referitoare la securitatea naţională a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune grave securităţii naţionale. Art.13 - Informaţii referitoare la planurile de pază şi de apărare a obiectivelor, sectoarelor şi locurilor care prezintă importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate este strict secret.
Art.14 - Informaţii referitoare la planurile de evacuare în situaţii de conflict armat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate de unitatea de parchet este strict secret. Art.15 - Informaţii referitoare la cheile şi combinaţiile încuietorilor de la containerele şi încăperile de securitate, din cadrul unităţilor de parchet, în situaţia în care acestea permit accesul la informaţii de nivel strict secret. Art.16 - Informaţii rezultate din punerea în aplicare a protocoalelor încheiate de Ministerul Public cu Serviciul Român de Informaţii sau alte autorităţi ori instituţii publice, având ca obiect îndeplinirea sarcinilor în domeniul securităţii naţionale şi cel al faptelor de terorism.
Art.17 - Registrele de evidenţă a documentelor clasificate strict secret şi secret. Art.18 - Informaţii referitoare la documentele rezultate din cumularea neprelucrată a unor extrase provenite din documente clasificate strict secret emise de alte instituţii. Art.19 - Informaţii având nivelul de secretizare strict secret, primite de Ministerul Public de la alte instituţii.
Capitolul 3 al proiectul curpinde categorii de informaţii secrete. Astfel, la articolul 20 sunt consemnate informaţiile solicitate de la instituţiile abilitate, cu privire săvârşirea infracţiunilor care au legătură cu domeniile enumerate în art.17 din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune securităţii naţionale.
Art.21 - Informaţii privind autorizarea şi efectuarea unor activităţi de către organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în scopul culegerii de informaţii, potrivit reglementărilor legale, cu privire la ameninţările la adresa securităţii naţionale a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune securităţii naţionale
Art.22 - Informaţii referitoare la efectuarea unor activităţi specifice, potrivit reglementărilor legale, care vizează domeniul securităţii naţionale a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune securităţii naţionale.
Art.23 - Informaţii rezultate din punerea în aplicare a protocoalelor încheiate de Ministerul Public cu Serviciul Român de Informaţii sau alte autorităţi ori instituţii publice, având ca obiect îndeplinirea sarcinilor în domeniul securităţii naţionale şi cel al faptelor de terorism. Art. 24 - Informaţii referitoare la planurile de pază şi de apărare a obiectivelor, sectoarelor şi locurilor care prezintă importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate este secret.
Art.25 - Informaţii referitoare la planurile de evacuare în situaţii de conflict armat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate de unitatea de parchet este secret. Art.26 Informaţii referitoare la cheile şi combinaţiile încuietorilor de la containerele şi încăperile de securitate, din cadrul unităţilor de parchet, în situaţia în care acestea permit accesul la informaţii de nivel secret.
Art.27 Informaţii referitoare la documentele rezultate din cumularea neprelucrată a unor extrase provenite din documente clasificate secret emise de alte instituţii. Art.28 Informaţii referitoare la lista obiectivelor, sectoarelor şi locurilor care prezintă importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat întocmită de unităţile de parchet. Art. 29 - Informaţii având nivelul de secretizare secret, primite de Ministerul Public de la alte instituţii.
Proiectul de act normativ a fost transmis Guvernului, de către Ministerul Justiţiei, pentru adoptare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe