Ministerul Justiţiei: Suspendarea angajărilor şi bugetul limitat vor bloca instanţele
În document, obţinut de MEDIAFAX, se arată că în prezent sunt vacante aproximativ 450 de posturi de judecător, mare parte dintre acestea nefiind încadrate într-un memorandum prin care ministerul de resort a primit acordul Guvernului pentru încadrarea de personal.
În plus, se arată în document, în prima parte a anului a fost înregistrat un număr mare de eliberări din funcţia de judecător prin pensionare, o situaţie similară fiind înregistrată şi în rândul procurorilor, iar un număr mare de posturi vacante există şi în categoria personalului auxiliar de specialitate.
"Astfel, considerăm că procentul de 15% este insuficient faţă de necesarul de judecători de la toate instanţele judecătoreşti. Din punct de vedere al ministerului, apreciem că acest procent este cu totul inadaptat nevoilor reale, pe termen scurt, ale sistemului, punând practic în imposibilitate Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii să respecte principalele direcţii de acţiune din Strategia CSM în domeniul resurselor umane, la elaborarea căreia au fost avute în vedere şi constatările, criticile şi recomandările din Raportul intermediar al Comisiei Europene, din 12 februarie 2009, privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, care a făcut referire la numărul mare de posturi vacante din sistem", se arată în document.
Ministerul Justiţiei a atenţionat totodată că bugetul instituţiei este subdimensionat faţă de necesităţile reale şi că revizuirea în minus cu 61,2 milioane lei a cheltuielilor va duce la blocarea activităţii instanţelor.
Conform documentului, în urma rectificării, sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru magistraţi va putea fi acordat doar pe două luni, şi nu pentru trei luni cum a fost stabilit iniţial, iar banii vor fi insuficienţi pentru lucrările în curs de execuţie la sediile instanţelor de judecată şi pentru achitarea leasingului financiar al aparatului propriu, sub sancţiunea plăţii unor penalităţi.
Guvernul a aprobat, sâmbătă, ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, act normativ prin care se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice. Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, se poate aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a ordonanţei, dar numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.