- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.10.2012, 12:38)
- Departamentul Social - Mediafax , Lucia Efrim - Mediafax ,
Ministerul Justiţiei: Toţi candidaţii la funcţiile de procuror general şi şef al DNA şi-au depus proiectele
Ministerul Justiţiei (MJ) informează, marţi, că toţi candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al României şi pentru cea de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-au depus proiectele de management, ei urmând a fi intervievaţi între 23 şi 25 octombrie.
Urmărește
650 afișări
Ministerul Justiţiei: Toţi candidaţii la funcţiile de procuror general şi şef al DNA şi-au depus proiectele (Imagine: Shutterstock)
Luni, 15 octombrie 2012, a expirat termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), precizează MJ.
"Toţi candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru cea de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-au depus proiectele. Conform calendarului revizuit şi publicat pe pagina de internet a MJ la data de 20 septembrie, procedura privind selecţia pentru funcţia de procuror general al României şi procuror şef al DNA va continua astfel: interviul va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie în perioada 23-25 octombrie2012; rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul MJ şi se vor publica pe pagina internet a acestuia, la data de 1 noiembrie 2012", spune sursa citată.
În 5 octombrie, Ministerul Justiţiei a publicat lista candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe aceasta figurând 11 candidaţi, printre care Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu şi Claudiu Dumitrescu, candidatura lui Dan Voinea pentru funcţia de procuror general fiind respinsă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit listei, pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima şi Stoica s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.
Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.
Citeşte şi:
Kovesi şi Claudiu Dumitrescu, candidaţi la şefia DNA. Tiberiu Niţu, candidat pentru procuror general - LISTA completă a candidaţilor
Candidatura lui Dan Voinea - fost şef al Secţiei Parchetelor Militare din PICCJ - pentru funcţia de procuror general a fost respinsă, întrucât el nu mai este procuror, ieşind la pensie în urmă cu câţiva ani, după ce CSM a declanşat o anchetă împotriva sa în legătură cu soluţionarea dosarelor Revoluţiei şi mineriadei. În prezent, Voinea exercită profesia de avocat.
Codruţa Kovesi este delegată la MAE, care, la rândul său, a admis solicitarea Ministerului Justiţiei de a o numi ministru-consilier, Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Kovesi urmează să anunţe dacă mai continuă cursa sau se retrage având în vedere numirea sa la Bruxelles.
Tiberiu Niţu - numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea - a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Predecesorul lui Tiberiu Niţu a fost procurorul militar Marcel Sâmpetru, care şi-a dat demisia în 20 decembrie 2006.
Tiberiu Niţu este născut la 31 iulie 1971. El şi-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, exercitând ulterior următoarele funcţii: februarie 1999 - februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti; martie 2005 - iulie 2006 procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; august 2006 - în prezent, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
Claudiu Dumitrescu este detaşat de la DNA la conducerea DLAF, poziţie ocupată din august 2010. Până la detaşarea la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă, Claudiu Dumitrescu a fost şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Împotriva Intereselor Financiare ale Comunităţilor Europene din cadrul Secţiei I de Combatere a Corupţiei din DNA.
Dumitrescu a lucrat ca procuror la Câmpina, apoi prim-procuror la Sinaia, iar în 2003 a ajuns procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie, devenit direcţie.
Acesta a instrumentat câteva dosare de corupţie cunoscute, precum cel al fostului ministru Decebal Traian Remeş ("Caltaboşul"), al fostului senator Şerban Brădişteanu şi dosarul Steaua-U Cluj ("Valiza").
Gheorghe Cornescu a fost procuror militar în cadrul Parchetului Militar Teritorial Bucureşti, ulterior deţinând funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare între 8 septembrie 1997 şi 6 iunie 2001.
În octombrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea, în retragere, pentru colonelul în retragere Cornescu Gheorghe. În 2011, Cornescu a fost şef serviciu în cadrul parchetului instanţei supreme, în prezent procuror simplu.
Elena Hach este procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. S-a născut la 15 iunie 1972, în Braşov. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, apoi a fost consilier juridic, întrucât a refuzat un post de judecător, ulterior intrând în Baroul de Avocaţi Bucureşti. A profesat până în 1998, după care s-a mutat la Braşov, iar în perioada 2002 - 2005 a deţinut funcţia de prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.
În iunie 2005, Elena Hach a fost numită şef al Serviciului Legislaţie şi Documentare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, fiind şi formator la Şcoala Naţională de Grefieri. În noiembrie 2007, a fost detaşată în Italia, la Roma, ca magistrat de legătură cu atribuţii în domeniul cooperării judiciare internaţionale. La întoarcerea în ţară a preluat un post de procuror la Parchetul Capitalei, ulterior fiind numită procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. Ea a candidat pentru postul de reprezentant în CSM al procurorilor parchetelor curţilor de apel, poziţie câştigată de George Bălan (suspendat ca urmare a acuzaţiilor ce i-au fost aduse de DNA-n.r.). Şi candidatura ei la Inspecţia Judiciară a CSM a fost respinsă.
La alegerile locale din iunie, Elena Hach a fost preşedintele Biroului Electoral Judeţean Braşov.
În timpul tensiunilor din vara anului 2010, Elena Hach a participat, alături de Mona Pivniceru, la discuţiile privind legea salarizării. În 15 octombrie 2010, la Ministerul Muncii au avut loc dezbateri privind salarizarea, participând judecătorul Dan Lupaşcu - din partea Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Constantin Nicolae - director DLDC, magistraţii Mona Pivniceru şi Elena Hach - din partea AMR, judecătorii Natalia Roman şi Mădălina Afrăsinei- de la UNJR, procurorul Constantin Sima - de la APR.
Gheorghe Moţa a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj până în mai 2007, când plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat. În cursul lunii iulie anul acesta, procurorul gorjean Gheorghe Emil Moţa a fost reclamat de procurorul general al României la Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a criticat faptul că judecători de la Tribunalul Golj nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el. Moţa susţinea într-un interviu că judecătorii Tribunalului Gorj sunt lipsiţi de curaj în privinţa aprobării cererilor sale pentru arestările de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate cercetate de el.
Ministerul Public preciza că procurorul Moţa Gheorghe Emil nu se află la prima abatere de acest gen de la deontologia şi rigoarea profesională, în cazul său Inspecţia Judiciară a CSM mai fiind sesizată anterior tot pentru acest gen de abateri.
Constantin Sima este procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România, având o vechime în magistratură de 31 de ani. A lucrat în cam toate sectoarele Ministerului Public, în ultima perioadă a lucrat în domeniul studiului şi documentare.
Viorica Stoica este procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ea a fost cea care, în februarie 2006, l-a acuzat pe fostul procuror general al României, Ilie Botoş, că a blocat audierea lui Traian Băsescu, în dosarul fraudării alegerilor din 2004. La foarte puţin timp, ea a detaşată la cancelaria primului-ministru de atunci Călin Popescu Tăriceanu.
Viorica Stoica afirma că, în dosarul respectiv, existau probe care confirmau fraudarea alegerilor reclamate de co-preşedinţii Alianţei DA, Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu. Totodată, Stoica susţinea că ar fi trebuit să-l audieze pe Băsescu, mai ales că urma să se stabilească "dacă îşi mai menţine plângerea pe care o semnase în calitate de co-preşedinte al Alianţei". La începutul anului 2005, Viorica Stoica i-a solicitat consilierului prezidenţial Renate Weber să îi înlesnească audierea preşedintelui Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. Ilie Botoş spunea că a contactat-o telefonic pe Renate Weber, care i-a confirmat demersul procuroului Stoica, precum şi surprinderea faţă de modul de lucru al anchetatorului. Astfel, lui Stoica i-a fost luat dosarul.
În urma verificărilor, inspectorii CSM au constatat formal încălcarea mai multor articole a Codului deontologic de către Stoica, afirmând că aceasta a comis "grave deficienţe" în instrumentarea plângerii Alianţei şi stabilind totodată că decizia lui Botoş de a-i lua dosarul a fost îndreptăţită.
Numele lui Stoica a fost vehiculat şi într-o investigaţie a procurorilor anticorupţie în dosarul privindu-l pe omul de afaceri Ştefan Rizea, însă s-a decis neînceperea urmăririi penale a procuroarei.
În 2006, deşi fusese detaşată pentru doi ani la Autoritatea de control a Guvernului, Stoica a cerut încetarea mandatului la Guvern după aproximativ opt luni, solicitarea survenind numirii noului procuror general al României, Codruţa Kovesi.
Vasile Ioniţă este procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din DNA.
Ioan Irimie a fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din această funcţie în 2005 de către procurorul şef al Direcţiei, Daniel Morar. Irimie a deţinut apoi funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, în prezent fiind procuror DNA la Cluj.
Paul Tănase este procuror la Parchetul Tribunalului Galaţi.
Voci din sistemul judiciar susţin că procuror general al României va fi propusTiberiu Niţu, fost prim-adjunct al Codruţei Kovesi, iar şef la DNA Claudiu Dumitrescu.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe