Ministerul Justiţiei vrea 160 de posturi în plus pentru DNA. Angajările, necesare şi după ce CCR a declarat ilegal ajutorul acordat de SRI instituţiei

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre referitor la suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie.

Urmărește
2499 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei vrea 160 de posturi în plus pentru DNA. Angajările, necesare şi după ce CCR a declarat ilegal ajutorul acordat de SRI instituţiei

Ministerul Justiţiei vrea 160 de posturi în plus pentru Direcţia Naţională Anticorupţie

"Guvernul României adoptă prezenta hotărâre: Articol unic – Numărul maxim de posturi prevăzut la art. 27 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 503/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se suplimentează cu 90 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 20 de posturi de specialişti şi 50 de posturi de personal auxiliar de specialitate, numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public suplimentându-se în mod corespunzător", se arată în proiectul de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului Justiţiei.

Din cele 50 de posturi de grefieri necesare, 28 de posturi sunt destinate serviciilor teritoriale, câte două pentru fiecare dintre acestea, 22 de posturi fiind destinate structurii centrale a direcţiei, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Astfel, venitul brut aferent celor 90 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară este de 20.640.000 lei , venitul brut pentru cele 20 de posturi de specialişti este de 4.200.000 lei, venitul brut pentru cele 50 de posturi de grefier este de 5.940.000 lei.

În total, este vorba de 30.780.000 de lei.

"Creşterea volumului de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se reflectă în cauzele noi înregistrate în anul 2017, respectiv 3.668, numărul total de dosare în curs de soluţionare de către procurorii Direcţiei fiind de 11.234. Schema de personal a Direcţiei Naţionale Anticorupţie la finele anului 2017 era ocupată în proporţie de 93.39% (735 posturi ocupate din cele 787), unele persoane având raporturile de muncă suspendate ca urmare a unor situaţii obiective (concedii de creştere a copilului etc)", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Un alt motiv pentru suplimentarea posturilor la DNA, potrivit notei de fundamentare a proiectului, este decizia Curţii Constituţionale nr. 51/2016. Prin această decizie, a fost declarat neconstituţional un articol din Codul de procedură penală care permitea Serviciului Român de Informaţii să facă interceptări în dosarele instrumentate de DNA şi de alte parchete.

"În baza acestor modificări legislative, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciul tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au preluat în integralitate atribuţiile de efectuare a supravegherii tehnice în procesele penale, volumul de muncă al acestui compartiment crescând în mod corespunzător. Într-o primă etapă, prin Hotărârea Guvernului nr. 158/2016, a fost suplimentat numărul de posturi de ofiţer şi agent de poliţie judiciară cu 40 de posturi (dintr-un necesar total de 130 de posturi ce se impune a fi suplimentat ca urmare a aplicării OUG nr. 6/2016). În prezent, Direcţia Naţională Anticorupţie funcţionează cu un număr de 260 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară", potrivit sursei citate.

Ministerul Justiţiei transmite că acest număr de posturi este insuficient pentru realizarea atribuţiilor de supraveghere tehnică, respectiv gestionarea infrastructurii tehnice suplimentare, monitorizarea în timp real a comunicaţiilor interceptate, supravegheri operative şi înregistrări ambientale în spaţii publice sau private.

Din cele 90 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară pentru care se solicită suplimentarea, jumătate din acestea sunt destinate serviciilor teritoriale ale direcţiei care se confruntă cu un deficit de personal în această privinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici