„Articol unic – Numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public la art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 39/2014 privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Ministerul Public, cu modificările şi completările ulterioare, se suplimentează cu 25 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 7 posturi de specialişti, 6 posturi de personal auxiliar de specialitate şi 3 posturi de personal conex, care revin Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, prevede articolul unic din cadrul proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei.
În nota de fundamentare a proiectului, se arată că, în prezent, în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie nu există niciun post de ofiţer sau agent de poliţie judiciară şi că, de asemenea, Secţiei nu i-a fost repartizat niciun post de specialist.
Potrivit sursei citate, în prezent, în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi desfăşoară activitatea 11 ofiţeri de poliţie judiciară delegaţi din cadrul Ministerul Afacerilor Interne şi trei specialişti antifraudă delegaţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
„În acest context, este imposibilă desfăşurarea în condiţii optime a activităţii Secţiei, în vederea realizării atribuţiilor specifice de urmărire penală şi a scopului pentru care aceasta a fost înfiinţată de către legiuitor. Totodată, numărul de posturi de personal auxiliar de specialitate din cadrul Secţiei este insuficient, în condiţiile în care fiecare secţie/serviciu de la nivelul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în schemă câte un grefier şef şi 1-5 grefieri”, se mai arată în nota de fundamentare.
Ministerul Justiţiei mai arată că, având în numărul mare de dosare penale înregistrate pe rolul Secţiei şi în contextul preluării cauzelor în care sunt vizaţi magistraţi de la diferite structuri de parchet, se impune suplimentarea numărului maxim de posturi al Ministerului Public, pentru Secţie, cu şase posturi de personal auxiliar de specialitate şi trei posturi de personal conex.
Faţă de cele prezentate, arată MJ, rezultă că cele 25 de posturi cu care Secţia funcţionează în prezent sunt insuficiente în raport cu volumul mare de lucru.