- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Muncii a acceptat majorarea punctului de pensie până la 45%
Preşedintele Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a declarat vineri, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, că reprezentanţii ministerului au acceptat majorarea punctului de pensie până la 45% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2009 şi ca aceasta să fie acordată retroactiv.
Ministerul Muncii a acceptat majorarea punctului de pensie până la 45%
De asemenea, reprezentanţii partenerilor sociali şi cei ai Ministerului Muncii au căzut de acord asupra valorii îndemnizaţiei de şomaj care va reprezenta 75 la sută din ultimele trei salarii, dar nu va putea să depăşească salariul mediu pe economie, însă nu a fost aacceptată propunerea privind pensia socială minimă de 350 de lei.
Preşedintele Cartelului Alfa a afirmat că s-a discutat politica salarială, stabilindu-se ca pentru companiile şi întreprinderile cu capital de stat şi cele cu capital majoritar de stat, creşterea fondului de salariu pe 2009 să fie făcută proporţional cu creşterea inflaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Ion Cristoiu: Politicienii noştri sînt în viaţa ţării ceea ce sînt instalatorii în baie
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează onomastica
-
Războiul intră într-un nou an. Ucraina pierde teren în faţa Rusiei, dar Zelenski promite rezistenţă totală în 2025
Totodată, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Muncii s-a stabilit ca majorarea salariilor în sectorul bugetar să fie făcută diferenţiat, respectiv bugetarii cu venituri mai mici să beneficieze de majorări mai mari, iar cei cu venituri mari de majorări mai mici.
Totodată, Hossu a explicat că majorările salariale se vor face în două tranşe, prima fiind în lunile februarie, martie sau aprilie în funcţie de cât de repede va fi aprobat bugetul de stat, iar cea de-a doua tranşă de majorări să aibă loc în septembrie sau octombrie.
Bogdan Hossu a mai precizat că marţi, la Ministerul de Finanţe, va fi stabilită valoarea efectivă a fondului alocat pentru bugetari, precizând că în acest moment este imposibil de estimat cu câte procente ar putea creşte salariile acestora.
"Este greu de spus acum, când nici noi nu avem un prim draft al proiectului de buget. Luni o să putem face o evaluare a consecinţelor", a declarat preşedintele Cartelului Alfa menţionând că la MM nu s-au vehiculat cifre.
Totodată, Hossu a mai spus că în cazul bugetarilor, creşterea fondului de salariu se va face proporţional cu indicele preţului de consum.
El a mai spus că în cazul în care săptămâna viitoare partenerii sociali şi reprezentanţii Executivului vor cădea de acord asupra proiectului de buget, iar Parlamentul se va întâlni într-o sesiune extraordinară pentru a aproba cât mai repede bugetul, majorarea salariilor ar putea avea loc mai repede.
În ceea ce priveşte majorarea punctului de pensie, liderul sindical a afirmat că reprezentanţii Ministerului Muncii au acceptat ca valoarea acestuia să ajungă la 45% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2009.
Potrivit lui Hossu, Comisia de la Ministerul Muncii a stabilit că, deşi valoarea punctului de pensie va fi calculată după stabilirea bugetului, majorarea să fie acordată retroactiv din ianuarie 2009.
Referitor la măsurile anticriză, Hossu a precizat că s-a propus un pachet substanţial de măsuri active printre care facilitarea plăţii salariaţilor pentru companiile care trimit personalul în şomaj tehnic, astfel încât aceste plăţi să nu mai fie considerate venituri salariale şi să fie scutite de impozit.
Totodată, au fost propuse măsuri de îmbunătăţire care vizează personalul din microîntreprinderi şi s-a stabilit ca plata ajutorului de şomaj să se prelungească până la 12 luni.
De asemenea, reprezentanţii partenerilor sociali şi cei ai Ministerului Muncii au căzut de acord asupra valorii îndemnizaţiei de şomaj care va reprezenta 75 la sută din ultimele trei salarii, dar nu va putea să depăşească salariul mediu pe economie.
O altă propunere acceptată de reprezentanţii ministerului se referă la acordarea tichetelor de vacanţă ca măsură de acompaniament social.
Totodată, Hossu a declarat că dintre propunerile făcute de partenerii sociali, nu a fost acceptată cea privind pensia socială minimă de 350 de lei.
Liderul sindical a mai precizat că luni vor fi centralizate măsurile propuse de cele trei comisii, iar marţi va avea loc la Ministerul de Finanţe o primă negociere.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO