- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.05.2013, 14:40)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Muncii face controale la toate direcţiile de asistenţă socială, după neregulile din Prahova
Ministerul Muncii va face "un control fulger" la toate direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, fiind verificată activitatea privind evaluarea persoanelor cu handicap, a anunţat vineri ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, după ce a prezentat neregulile descoperite la DGASPC Prahova.
Urmărește
756 afișări
Ministerul Muncii face control la toate direcţiile de asistenţă socială, după neregulile din Prahova (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a spus că a dispus extinderea controlului privind evaluarea gradului de handicap la nivelul tuturor judeţelor pentru a fi identificate toate disfuncţionalităţile din sistem, anunţând totodată că vor urma controale de fond şi reformarea sistemului de asistenţă socială.
"După controlul fulger vom face controale de fond în toată ţara, în care vor analiza modul de încadrare şi criteriile de evaluare. Trebuie să modificăm sistemul de evaluare, trebuie să facem un program de instruire cu toţi salariaţii din domeniu şi trebuie să avem un sistem informatic pentru a putea depista fraudarea sistemului", a declarat ministrul Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Câmpeanu a precizat că încă de anul trecut se lucrează la punerea la punct a sistemului informatic, în prezent existând corespondenţă cu bazele de date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Casei Naţionale de Pensii Publice, Agenţiei Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale sistemului Revisal.
"Ultima verigă va fi primăria. Acest sistem informatic îmi va permite să ştiu dacă un beneficiar ia indemnizaţie de şomaj sau dacă deţine casă sau terenuri. Doar în 2012 au fost descoperite 94.000 de dosare incorecte, iar economia făcută la bugetul de stat a fost de 100.000.000 de euro", a mai spus Câmpeanu.
Ministrul Muncii a adăugat că specialiştii din minister lucrează la o reformă profundă la sistemul de protecţie a persoanelor cu handicap, fiind nevoie de o intervenţie urgentă pentru modernizarea sistemului de evaluare. Mariana Câmpeanu a precizat că sistemul de protecţie a persoanelor cu handicap se bazează în prezent pe politici cu caracter reparatoriu care au încurajat protecţia pasivă, iar sistemul de evaluare a fost reglementat abia în anul 2006.
O altă disfuncţionalitate constă în faptul că legislaţia specifică a dezvoltat rolul şi atribuţiile structurilor implicate, însă personalul implicat în evaluare nu a beneficiat de programe de instruire, de informaţii şi de exemple de bună practică.
Ministrul a mai spus că un alt aspect care urmează să fie corectat se referă la faptul că există două sisteme de evaluare care creează confuzii şi suprapuneri, accentuează birocraţia şi fac posibile eroarea umană şi fraudarea.
Câmpeanu a mai arătat că erorile şi suspiciunile de fraudă identificate cu privire la documentele medicale au condus la reevaluări care au generat supraîncărcarea activităţii de evaluare, iar persoanele cu invaliditate şi cele cu dizabilităţi nu beneficiază de servicii sociale similare de îngrijire, recuperare şi integrare.
Ministrul Muncii a spus că va prezenta un memorandum în Guvern, pentru că se urmăreşte modificarea întregului sistem, inclusiv la nivel de instituţii.
"Vrem ca o persoană să vină o singură dată la evaluare, în faţa unei singure comisii de evaluare. Ne dorim un punct unic de adresabilitate pentru evaluare", a mai spus ministrul Mariana Câmpeanu.
Ea a precizat că această reformă îşi propune să facă ordine în legislaţie şi, acolo unde există diferenţe între ordine de ministru sau între prevederi din legi, să se rezolvele problemele.
Întrebată dacă în cazul reformei ia în calcul şi posibilitatea reînfiinţării Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, ministrul a spus că acest lucru ar însemna crearea unor departemente, cum ar fi economic sau de resurse umane, şi că preferă ca în locul lor să crească numărul de specialişti.
Legea cadru a asistenţei sociale prevede că în domeniul persoanei cu handicap trebuia elaborată legislaţia secundară până la sfârşitul anului 2011, însă acest lucru nu a fost realizat nici până în prezent.
Mariana Câmpeanu a recunoscut că nu a fost elaborată legislaţia secundară, motivând că nu-şi mai avea rostul în contextul în care Ministerul Muncii doreşte reformarea întregului sistem. Ea a precizat că nu crede că lipsa acestei legislaţii secundare creează disfuncţionalităţile din sistem, ci mai degrabă este vorba de dezinteresul celor care nu aplică legea.
Secretarul de stat responsabil de asistenţă socială, Codrin Scutaru, a avertizat toate structurile judeţene cu atribuţii în domeniul persoanei cu handicap că ministerul va manifesta toleranţă zero faţă de membrii comisiilor care nu respectă prevederile legale.
"Există zeci, sute de cazuri similare cu cele din Prahova. (...) Sunt foarte mulţumit de cum a reacţionat echipa din minister şi cer şi colegilor din direcţiile generale de asistenţă generală şi protecţia copilului din judeţe să aibă o reacţie la fel de fermă. Îi anunţ că avem toleranţă zero faţă de cei care nu respectă prevederile legale", a spus Scutaru.
Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Prahova, Vasilica Florea, şi medicul care conduce Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, Viorica Oniga, vor fi destituiţi, iar directorul adjunct al instituţiei, Alexandru Bocioacă, va fi suspendat, a decis Consiliul Judeţean, în urma verificărilor care au relevat o serie de probleme.
Mai multe măsuri organizatorice, între care reamenajarea spaţiilor unde funcţionează serviciile şi selectarea mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare, au fost dispuse la DGASPC Prahova în urma controlului făcut de o echipă de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).
Echipa de control a dispus ca reprezentanţii DGASPC Prahova să facă programările pentru depunerea dosarelor într-un interval de timp riguros stabilit, să reamenajeze şi să reorganizeze spaţiile în care funcţionează serviciile şi să facă o selectare mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare.
Două bătrâne în vârstă de 82 şi 74 de ani care au mers, marţi, la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru depunerea dosarului de handicap au fost transportate la spital după ce una dintre ele a leşinat la coadă, iar cealaltă a căzut pe scările instituţiei, suferind un traumatism cranian.
Luni, televiziunile au prezentat imagini cu o bătrână care venise la sediul DGASPC Prahova pentru reevaluarea dosarului de handicap şi care a fost filmată urcând scările sprijinindu-se în mâini şi cu ajutorul unui scaun din lemn.
Avocatul Poporului a constatat grave deficienţe în aplicarea prevederilor Legii 448/2006, dar şi necesitatea modificării unor ordine de miniştri, în urma unei anchete pe care a făcut-o la Consiliul Judeţean Iaşi.
Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în urma unui reportaj difuzat de Pro TV în 11 februarie, cu privire la situaţia unei tinere mame care s-a născut fără mâini şi cu grave probleme la picioare, în cazul căreia medicii din comisie au decis oprirea ajutorului de însoţitor fără să o examineze.
Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, a declarat pentru MEDIAFAX că ancheta a scos la iveală grave deficienţe în aplicarea prevederilor Legii 448/2006, respectiv încălcarea prevederilor articolului 35, ale articolului 59 alineatul 1 litera c şi ale articolului 87 alineatul 1¹, precum şi necesitatea modificării prevederilor Ordinului MMFPS şi MSP nr. 762/1992/2007 privind aprobarea criteriilor medico-psiho-sociale, în sensul acordării gradului de handicap potrivit deficienţei care a generat handicapul, iar nu datorită cauzei care a generat deficienţa.
În acest context, Avocatul Poporului a emis un set de recomandări adresate atât Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, cât şi Consiliul Judeţean Iaşi, în vederea remedierii deficienţelor constatate, precum şi a neconcordanţelor legislative menţionate.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe