Ministerul Muncii: Noile prevederi de acordare a venitului mediu introduc un criteriu obiectiv de apreciere

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale afirmă, marţi, că noile norme metodologice privind venitul minim garantat introduc un criteriu obiectiv de apreciere, prin specificarea cantităţii de obiecte şi bijuterii, în prezent acest lucru fiind făcut subiectiv de către asistenţii sociali.

Urmărește
537 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii: Noile prevederi de acordare a venitului mediu introduc un criteriu obiectiv de apreciere

Ministerul Muncii: Noile prevederi de acordare a venitului mediu introduc un criteriu obiectiv de apreciere (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Persoanele care au obiecte de artă, bijuterii şi metalele preţioase de peste 100 de grame, blănuri, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare sau obiecte de colecţie nu pot primi prestaţii sociale, a anunţat, luni, Ministerul Muncii, precizând că Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor privind venitul minim garantat, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

La solicitarea agenţiei MEDIAFAX, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a explicat, marţi, că şi până acum acordarea venitului minim garantat ţinea cont de bijuteriile şi bunurile deţinute de o familie, doar că nu existau nişte limite clare, aprecierea fiind făcută subiectiv de către asistenţii sociali.

"Modul în care asistenţii sociali din cadrul primăriilor apreciau până acum obiectele de artă, inclusiv bijuteriile (în stare vandabilă) ca fiind potenţial aducătoare de venituri, era sută la sută subiectiv. Prin noile norme metodologice, am decis să introducem un criteriu obiectiv de apreciere, prin specificarea cantităţii de metale preţioase (obiecte şi bijuterii) peste care o familie nu mai poate fi considerată în nevoie socială: 100 de grame de aur. Asistenţa socială intervine când omul nu se mai poate descurca şi nu îşi mai poate asigura nevoile primare, cum ar fi hrana. Din verificările noastre, dar şi din reportajele dumneavoastră, înţelegem că în teren lucrurile stau pe dos şi că mulţi dintre benefeciari vin să-şi ridice ajutoarele cu ultimele modele de Mercedes, au case impunătoare şi metale preţioase, cât să nu ducă grija zilei de mâine", a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt de la MMFPS, Ioana Şanta.

MMFPS afirmă că la cursul BNR de marţi, un gram de aur valorează 183 de lei, echivalentul a 100 de grame de aur înseamnând 4.255 de euro.

"Dacă un beneficiar de venit minim garantat are 150 de grame de aur, deja vorbim de 6.279 euro. O verighetă are aproximativ două grame, iar o pereche de cercei , cinci - şase grame. Aşadar fiecare beneficiar ar trebui să aibă în medie 20 de perechi de cercei toţi moşteniţi de la naşi, unchi şi mătuşi. E puţin probabil că toţi benefeciarii de venit minim garantat şi alocaţie de susţinere a familiei au diamante şi safire în casă şi au moştenit din moşi-strămoşi câte 100 de grame de aur/persoană şi că toate aceste bijuterii sunt obiecte cu valoare sentimentală, ca să fie vulnerabili în faţa acestei decizii", mai arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX, de purtătorul de cuvânt al MMFPS.

Ioana Şanta atrage atenţia că MMFPS nu are dreptul să caute în casele oamenilor.

"Noi nu verificăm şi nu avem dreptul să cotrobăim în lăzile de zestre şi seifurile oamenilor. Asta intră în atribuţiile altor instituţii. Totuşi, asistentul social care, atenţie, face parte din comunitate şi cunoaşte comunitatea, face ancheta în baza listei bunurilor şi a ceea ce arată în ograda sa în mod evident opulenţa şi bunăstarea (asta după ce solicitantul declară pe proprie răspundere că îndeplineşte criteriile). Cu siguranţă că bunăstarea familiei se vede, pentru că unii beneficiari etalează bijuterii în gramaj mai mare de 100 de grame. Noi pe aceia îi vizăm. Noi vrem să facem ordine în sistem şi să le întindem mâna flămânzilor din România, nu închipuiţilor. Ca să facem asta, undeva trebuie să tragem linia", se mai arată în răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Muncii a informat luni Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor privind venitul minim garantat, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

Actul normativ simplifică procedura de acordare a ajutoarelor sociale şi rămâne o singură listă de bunuri care duce la excluderea solicitanţilor de la acordarea de ajutor social, spune ministerul.

Beneficiarii sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale, care sunt cele prevăzute de articolul 248 literele a-c din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, respectiv impozitul pe imobile, terenuri şi autovehicule. Beneficiarii de venit minim garantat, care vor ieşi din plată pentru că nu şi-au plătit impozitele nu mai pot fi obligaţi să muncească în folosul comunităţii, potrivit sursei citate.

Totodată, Ministerul Muncii face referire la copiii în vârsta de pâna la 18 ani care urmează o formă de învăţământ în străinătate, aceştia urmând a fi luaţi în calcul la stabilirea alocaţiei de susţinere a familiei numai dacă respectivele unităţi de învăţământ prezintă dovezi privind frecventarea cursurilor şcolare peste hotare.

Tinerii în vârstă de până la 18 ani care termină cele zece clase obligatorii de învăţământ vor fi luaţi în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, ca membri ai familiei.

Venitul minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului rămân la acelaşi nivel reglementat în prezent.

Primăriile vor verifica până la sfârşitul lunii ianuarie dacă persoanele care încasează venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei sau indemnizaţia de creştere a copilului şi-au plătit taxele locale, în caz contrar aceste drepturi sociale urmând să fie suspendate din februarie, pe cinci luni.

În situaţia în care însă, după acest termen, nu a fost îndeplinită obligaţia de plată, dreptul la ajutorul social încetează prin dispoziţia primarului ori, după caz, prin decizie a directorului executiv al agenţiei teritoriale.

Procedura a fost reglementată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare la începutul acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici