- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (14.03.2017, 14:56)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Muncii: Românii şi-au găsit locuri de muncă în Italia prin cunoştinţe, nu prin instituţii
Ministerul Muncii anunţă că monitorizează, dinainte de apariţia articolelor de presă, situaţia românilor care muncesc în Italia, precizând că, în general, românii şi-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoştinţe, prin firme private de mediere şi nu apelează la instituţiile publice.
Urmărește
734 afișări
Ministerul Muncii: Românii şi-au găsit locuri de muncă în Italia prin cunoştinţe, nu prin instituţii
"Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, informează, în mod curent, cetăţenii români, prin intermediul consilierilor EURES şi al celor două help desk-uri din Târgu Jiu şi din Iaşi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” şi dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de muncă în Italia şi pune la dispoziţie datele de contact ale sindicatelor şi instituţiilor de asistenţă italiene. Numai că, în general, cetăţenii români şi-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoştinţe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator şi nu apelează la instituţiile publice. Astfel că, în domeniul agricol, EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, remis marţi MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ministerul Muncii anunţă că ANOFM promovează oferte de locuri de muncă temporare în agricultură oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, locurile de muncă prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuită.
Şi reprezentanţii Inspecţiei Muncii au făcut, săptămâna trecută, o vizită de studiu în această ţară.
"Împreună cu inspectorii de muncă italieni, s-au efectuat o serie de verificări la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentanţii din România au constatat că firmele controlate aveau aproximativ 50% angajaţi cetăţeni români, iar situaţiile întâlnite nu arătau încălcări majore ale legii, per ansamblu. Totuşi, omologii italieni, competenţi să ia măsuri, au aplicat sancţiuni, în funcţie de situaţia întâlnită", potrivit sursei citate.
Din estimări, cu variaţie în funcţie de perioada anului, în provincia Taranto se află circa 4.000 de zilieri agricoli români, transmite Ministerul Muncii, iar comunităţi numeroase de muncitori sezonieri români au fost identificate şi în provinciile Bari şi Foggia.
"Chiar în perioada următoare, ataşatul pe probleme de muncă şi sociale se va deplasa în zona Ginosa – Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confruntă angajaţii români şi pentru a discuta despre îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale celor care locuiesc în această zonă a Italiei. Biroul ataşatului pe probleme de muncă şi sociale a început deja demersurile pentru stabilirea unor întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale şi ai comunităţilor de români”, potrivit sursei citate.
Aproximativ 5.000 de românce lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, al treilea mare producător de legume din Europa. Aici, până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în sclavie.
Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor imigranţilor, "Proxyma Association", peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele de aici sunt forţate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă fortaţă şi exploatare cruntă. Nicoleta Boloş este una dintre ele. Românca le-a povestit jurnaliştilor de la The Observer, publicaţie săptămânală a ziarului britanic The Guardian, abuzurile prin care a trecut, scrie Gândul.
Citeşte şi: CSAT, răspuns pentru MEDIAFAX: Consiliul nu e abilitat să INIŢIEZE/DISPUNĂ altor autorităţi modalităţi concrete de colaborare. Ce spune despre protocolul ANAF-SRI
Citeşte şi: GALERIE FOTO Pilotul de raliuri Bogdan Marişca, demonstraţii de derapaje auto pentru elevii Şcolii de Poliţie
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe