- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.11.2015, 19:12)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Muncii susţine introducerea educaţiei sexuale în programa şcolară
Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a afirmat, joi, că autorităţile trebuie să deruleze programe de educaţie pentru viaţă în şcoli, inclusiv de educaţie sexuală, citând statistici potrivit cărora jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive.
Urmărește
3547 afișări
Ministerul Muncii susţine introducerea educaţiei sexuale în programa şcolară (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)
Declaraţiile ministrului au fost făcute în cadrul unei dezbateri care a fost organizată la Palatul Cotroceni, intitulată "Educaţie pentru sănătate", care promovează introducerea în curricula şcolară a unei discipline separate pe tema sănătăţii în rândul tinerilor.
Ministrul Muncii a declarat cu această ocazie că autorităţile trebuie să susţină şi să promoveze un "stil de viaţă sănătos în rândul adolescenţilor", atât în ceea ce priveşte alimentaţia, exerciţiile fizice, dar şi educaţia sexuală. "Organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale (...) au obligaţia să deruleze în mod sistematic în unităţile şcolare programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţia sexuală pentru copii", a spus Claudia Ana Costea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Ea a dat citire unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care arată că, în România, peste jumătate dintre tinerii activi sexual cu parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive. "Un sfert din adolescenţii între 14 şi 17 ani se declară activi sexual, vârsta medie de debut a vieţii sexuale fiind de 15 ani şi jumătate, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. (...) Mai puţin de jumătate dintre cei cu parteneri stabili utilizează în mod constant mijloace de protecţie", a afirmat Costea.
În luna octombie, şi Ministerul Sănătăţii a anunţat că susţine introducerea acestei discipline. Ministerul Sănătăţii a aratat, într-un răspuns la apelul lansat de mai multe ONG-uri pentru introducerea orelor de educaţie sanitară şi implict sexuală în şcoli, că susţine acest lucru, ca pe o măsură obligatorie pentru dezvoltarea sănătoasă a generaţiilor viitoare.
Peste 60 de organizaţii neguvernamentale au lansat un apel de urgenţă către Ministerul Sănătăţii pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli.
Ministerul Sănătăţii le-a răspuns că apreciază implicarea societăţii civile în asigurarea accesului copiilor la informaţii privind educaţie sexuală, mai ales în contextul actual în care România are una din cele mai crescute rate a natalităţii din Europa în rândul fetelor cu vârsta sub 15 ani.
Totodată, ministerul a transmis că susţine promovarea sănătăţii în rândul populaţiei prin diferite activităţi de informare, educaţie şi comunicare, inclusiv educaţia sanitară în şcoli ca o metodă de informare, dar şi de educare a copiilor privind sănătatea şi prevenirea îmbolnăvirilor prin diverse boli, inclusiv cele cu transmitere sexuală.
De asemenea, ministerul este de acord că introducerea în curricula şcolară în mod obligatoriu a orelor de educaţie sanitară poate preveni apariţia bolilor atât la nivel de individ, cât şi la nivel colectiv, prin informarea copiilor asupra riscurilor şi metodelor de prevenire a acestora.
"Deşi există diverse organizaţii şi asociaţii care contestă obligativitatea introducerii orelor de educaţie sanitară şi care susţin că la aceste ore de educaţie sanitară este total nepotrivită educaţia sexuală a copiilor, Ministerul Sănătăţii susţine că este o măsură obligatorie şi oportună pentru dezvoltarea sănătoasă a generaţiilor viitoare. De asemenea, considerăm că un rol important în asigurarea unei educaţii sanitare a copiilor îl au şi părinţii acestora care pot veni în susţinerea asigurării unei bune educaţii a copiilor în acest sens", arată MS în răspunsul transmis ONG-urilor.
Ministerul Sănătăţii mai spunea că va organiza întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei în vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educaţiei pentru sănătate drept o componentă importantă a sănătăţii publice.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe