Specialiştii în sănătate publică au informat Ministerul Sănătăţii că incidenţa virozelor respiratorii este redusă, fără răspândire geografică largă şi fără tendinţă de creştere semnificativă.
Astfel, numărul total de infecţii respiratorii acute este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână din 2015 şi cu 11% mai mare decât cel din săptămâna precedentă.
Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat iniţial un număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local.
Numărul de doze a fost suplimentat la sfârşitul anului trecut cu încă 143.000 de doze, pentru imunizarea persoanelor cu risc.
Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1.
Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.
Ministerul Sănătăţii mai precizează că sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire (peste 65 de ani), persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi femeile gravide, conform strategiei Ministerului Sanatatii şi recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).
Având în vedere situaţia din Ucraina, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei şi să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei.
Măsurile de prevenire înseamnă purtarea echiamentului de protecţie, limitarea circulaţiei bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical.
În România, gripa este supravegheată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.