Ministerul Sănătăţii: A fost constituită o comisie de sancţionare a directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu

Ministerul Sănătăţii (MS) informează că la nivelul instituţiei a fost constituită o comisie de sancţionare administrativă a directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu, în conformitate cu prevederile legale, în urma raportului Corpului de Control al premierului.

Urmărește
582 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: A fost constituită o comisie de sancţionare a directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu

MS: A fost constituită o comisie de sancţionare a directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu (Imagine: Shutterstock)

MS mai precizează, într-un comunicat, că a primit "Raportul de Control derulat de către Corpul de Control al Primului Ministru în legătură cu respectarea dispoziţiilor legale privind Protocolul încheiat între MS şi societatea comercială SC Adi Com Soft SRL".

În sinteza raportului, arată MS, se precizează că în data de 23 mai 2012 s-a încheiat un contract între MS si SC. ADI Com Soft SRL, care a avut ca obiect furnizarea de către agentul economic a unui program informatic de contabilitate la preţul de 78.120 lei destinat activităţii proprii a Ordonatorului principal de credite, fiind utilizat la nivel central.

La data de 5 februarie 2013, SC ADI Com Soft SRL a transmis MS o ofertă prin care propunea punerea la dispoziţia acestuia, cu titlu gratuit, a unui număr de 300 de licenţe pentru un program informatic de contabilitate destinat instituţiilor publice din subordinea ministerului.

În oferta SC. ADI Com Soft SRL se preciza că toate instituţiile publice din subordinea ministerului urmau să utilizeze programul informatic de contabilitate în baza unor contracte de mentenanţă, mai arată MS.

La 15 februarie 2013, Ministerul Sănătăţii şi SC.ADI Com Soft SRL au încheiat un Protocol, prin care societatea punea la dispoziţia instituţiilor publice din subordinea MS, cu titlu gratuit, un program informatic de contabilitate. În conţinutul acestui document nu au fost cuprinse prevederi referitoare la condiţiile concrete în care urmau să fie utilizate licenţele transmise cu titlu gratuit.

Raportul Corpului de Control arată că, deşi SC ADI Com Soft SRL a propus iniţial încheierea unor contracte de mentenanţă cu instituţiile publice din subordinea MS, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu şi-a exprimat acordul cu privire la această propunere, întrucât protocolul încheiat în 15 februarie 2013 nu a cuprins clauze referitoare la încheierea contractelor de mentenanţă.

Cu toate acestea, arată MS, directorul Direcţiei de Contabilitate şi Patrimoniu, Bumbac Georgeta, a transmis către toate instituţiile din subordinea MS adresa nr 17693/15.03.2013, prin care preciza că "MS a luat decizia adoptării unui sistem unitar de contabilitate la nivelul întregii structuri". Raportul Corpului de Control al Primului Ministru arată că împrejurarea invocată în conţinutul adresei nu corespunde adevărului din următoarele considerente:

- conducerea MS nu a luat o decizie în sensul adoptării „unui sistem unitar de contabilitate la nivelul întregii structuri”, întrucât prin semnarea Protocolului din data de 15.02.2013 a fost de acord doar cu primirea cu titlu gratuit a unui număr de 300 de licenţe, lăsând la latitudinea fiecărei instituţii opţiunea de a utiliza sau de a nu utiliza aceste licenţe

- în Protocolul mai sus menţionat nu se fac referiri/menţiuni cu privire la condiţiile ulterioare de utilizare a licenţelor

De asemenea, prin adresa nr 17693/15.03.2013, directorul Bumbac Georgeta a dispus ca licenţele să fie utilizate în baza unui contract de mentenanţă şi asistenţă tehnică încheiat între fiecare instituţie publică din subordinea MS şi S.C ADI Com Soft SRL.

Analizând conţinutul adresei nr 17693/15.03.2013 trimise de directorul Georgeta Bumbac, a reieşit obligarea instituţiilor din subordinea MS de a utiliza licenţele "în baza unui contract de mentenanţă" încheiat cu SC ADI Com Soft SRL.

Mai mult, raportul Corpului de Control al Primului Ministru arată faptul că adresa depăşeşte cadrul contractual consemnat în Protocolul din 15 februarie 2013. De asemenea, Protocolul EN 1359/15.02.2013 încheiat între MS şi şi SC ADI Com Soft SRL nu a cuprins clauze referitoare la obligaţia instituţiilor publice subordonate MS de a încheia contracte de mentenanţă cu această societate, se mai precizează în comunicatul MS.

În conţinutul adresei nr 17693/15.03.2013, directorul Georgeta Bumbac a mai afirmat că "între Ministerul Sănătăţii şi SC ADI Com Soft SRL s-a convenit ca valoarea serviciilor de mentenanţă şi asistenţă tehnică lunară să fie cel mult egală cu valorile plătite în prezent de fiecare instituţie publică subordonată pentru servicii informatice similare".

Această împrejurare nu corespunde adevărului, întrucât Protocolul nr EN 1359-15.02.2013 nu a cuprins clauze referitoare la valoarea eventualelor contracte de mentenanţă şi asistenţă tehnică încheiate de instituţiile publice subordonate MS cu SC ADI Com Soft SRL.

Mai mult, Raportul Corpului de Control al Primului Ministru arată că depăşirea cadrului stabilit prin Protocolul nr EN 1359-15.02.2013 a rezultat şi din faptul că, la data de 26.03.2013, Directorul Direcţiei de Contabilitate şi Patrimoniu, Bumbac Georgeta a transmis o nouă adresă către toate instituţiile publice subordonate MS prin care preciza că "transmiterea cu titlu gratuit a licenţelor şi implementarea acestora la nivelul fiecărei instituţii nu înseamnă obligativitatea utilizării acestora în cadrul unor contracte de mentenanţă".

În acelaşi raport, se precizează că fapta directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu din cadrul MS, doamna Georgeta Bumbac, ar putea constitui obiectul material al infracţiunii de fals intelectual prevăzut la art.2 89 Cod Penal întrucât aceasta este un înscris care are aptitudinea de a produce consecinţe juridice chiar dacă până la data efectuării controlului nu s-a încheiat niciun contract de mentenanţă între SC Adi Com Soft SRL şi instituţiile din subordinea MS.

"Prin urmare, Corpul de Control al Primului-Ministru, ca organ cu atribuţii de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătura cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control la MS care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată, să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei", se mai arată în comunicatul MS.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici