Ministerul Sănătăţii: Angajatul Aeroportului Sibiu care a murit nu avea gripă, însă unul dintre angajaţii internaţi are

Angajatul Aeroportului Sibiu care a încetat din viaţă luni nu avea gripă, arată diagnosticul stabilit de medicii legişti, potrivit căruia decesul a fost cauzat de tromboembolie pulmonară şi pneumonie acută interstiţială, pe fondul altor afecţiuni, informează Ministerul Sănătăţii, adăugând că unul dintre cei doi angajaţi ai aeroportului, care au fost internaţi, are virusul gripal AH3N2.

Urmărește
832 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Angajatul Aeroportului Sibiu care a murit nu avea gripă, însă unul dintre angajaţii internaţi are

Ministerul Sănătăţii: Angajatul Aeroportului Sibiu care a murit nu avea gripă (Imagine: Shutterstock)

UPDATE: MS: Unul dintre angajaţii Aeroportului Sibiu internaţi după decesul unui coleg are gripă

Unul dintre cei doi angajaţi ai aeroportului din Sibiu care au fost internaţi după ce un coleg al lor a murit are virusul gripal AH3N2, potrivit rezultatelor testelor făcute la Institutul Cantacuzino, el fiind sub tratament, în stare stabilă, la Spitalul Judeţean Sibiu, anunţă Ministerul Sănătăţii.

"Din cele două suspiciuni, a fost confirmat un singur caz de gripa umana, AH3N2, celălalt fiind infirmat. În prezent, starea persoanei contamitate cu virusul gripal uman este stabilizată şi se află sub tratament specific în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sibiu", informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a comunicat rezultatele anchetei epidemiologice, în urma suspiciunilor de gripă la trei persoane angajate la Aeroportul Internaţional Sibiu.

Astfel, examenul anatomo-patologic arată că decesul persoanei din 6 ianuarie a fost cauzat de tromboembolie pulmonară şi pneumonie acută interstiţială, pe fondul altor afecţiuni, precizează MS.

Diagnosticul stabilit de medicii legişti exclude decesul din cauza oricărei forme de gripă, mai arată MS.

Celelalte două persoane cu suspiciune de gripă au fost internate, izolate, li se administrează tratament specific şi li s-au prelevat probe, în vederea efectuării testelor la Institutul Cantacuzino din Capitală, acestea arătând prezenţa virusului AH3N2 la una dintre ele.

"Persoanele respective sunt stabile şi, în acest moment, manifestă forme uşoare de infecţie acută respiratorie. Acestea nu au avut niciun contact cu persoana decedată", se mai arată în comunicatul MS.

Potrivit sursei citate, printre atribuţiile de serviciu ale acestor trei persoane de la aeroport nu intră contactul direct cu pasagerii.

MS mai precizează că Institutul Cantacuzino va finaliza miercuri seară testele privind prezenţa sau nu a virusului gripal.

Până în prezent, la nivelul României, evoluţia infecţiilor respiratorii acute se încadrează între limitele prognozate. De asemenea, de la începutul sezonului rece şi până în prezent, au fost depistate trei cazuri de gripă şi nu a existat niciun deces din această cauză, potrivit MS.

Bărbatul decedat luni avea 38 de ani şi lucra în turnul de control al aeroportului din Sibiu, iar ceilalţi doi, de 22, respectiv 26 de ani, sunt manipulanţi de bagaje.

Numărul cazurilor de gripă din acest sezon rece a ajuns acum la patru, în urma diagnosticării angajatului de la aeroportul din Sibiu, nefiind însă înregistrat niciun deces din această cauză, potrivit MS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, încă din martie 2013, componenţa vaccinului antigripal pentru sezonul 2013-2014. Astfel, vaccinurile trivalente folosite în acest sezon conţin tulpinile AH1N1 (California), AH3N2 (Victoria) şi B (Massachusetts).

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, până în 22 decembrie 2013, au fost vaccinate antigripal 324.055 de persoane.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că angajatul Aeroportului Sibiu care a decedat a avut o infecţie respiratorie gravă, iar ceilalţi doi colegi ai acestuia sunt într-o fază uşoară a bolii, probele recoltate de la aceştia fiind trimise la Institutul Cantacuzino, pentru a se stabili cauza.

"Nu trebuie să inducem panică atât timp cât nu ştim despre ce este vorba. Ştim de ani de zile însă că gripa poate provoca şi deces, în anumite condiţii. În aceste cazuri au fost recoltate probe, care au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino", a afirmat secretarul de stat.

Întrebat dacă există suspiciunea de gripă porcină, Arafat a spus că nu se poate spune că aceasta ar fi cauza, precizând că sunt multe virusuri paragripale care ar fi putut produce îmbolnăvirile.

"Nu ştim despre ce este vorba, nu ne putem pronunţa, pentru că nu avem voie să ne jucăm cu diagnosticele şi să inducem panică în populaţie", a mai spus secretarul de stat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici