- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.04.2015, 15:38)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii cere controale în spitale privind funcţionarea cititoarelor de carduri de sănătate
Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut direcţiilor de sănătate publică să verifice situaţia achiziţiei şi funcţionării cititoarelor de carduri de sănătate, întrucât de la 1 mai serviciile medicale vor fi decontate numai pe baza acestui document.
Urmărește
541 afișări
Ministerul Sănătăţii: Controale în spitale privind funcţionarea cititoarelor de carduri de sănătate (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Ministerul Sănătăţii a transmis notă către toate direcţiile de sănătate publică prin care li s-a cerut să demareze controale pentru "verificarea existenţei şi a funcţionării cititoarelor de carduri naţionale de sănătate din unităţile medicale aflate în realaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate".
Direcţiile de Sănătate Publică au început controalele la furnizorii de servicii şi au decoperit că mai sunt încă spitale care mai au de rezolvat problema cititoarelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În Capitală, jumătate din cele 64 de unităţi sanitare publice şi private care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Municipiului Bucureşti mai aveau unele problemele în 20 aprilie, respectiv opt nu aveau achiziţionate cititoarele, nouă nu aveau instalat softul, iar 15 nu aveau instruit personalul în acest sens.
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a prelungit cu o lună, adică din 1 aprilie la 1 mai, trecerea la utilizarea obligatorie a cardului pentru ca furnizorii de servicii medicale să aibă timp să-şi achiziţioneze cititoare, să le testeze şi să-şi instuiască personalul.
"Încă de la sfârşitul lui 2014, am recomandat furnizorilor de servicii medicale în contract cu casele de asigurări de sănătate să înceapă utilizarea cardurilor atunci când pacienţii prezintă acest document. În 1 februarie, am trimis o circulară prin care furnizorii erau anunţaţi să utilizeze cititoare pentru pacienţii care prezintă cardul de sănătate. Mai mult, le-am mai spus că până în 1 mai vor funcţiona în paralel ambele sisteme, dar am insistat pe recomandarea utilizării cardurilor ori de câte ori pacienţii prezintă cardul naţional de sănătate", a spus Ciurchea.
Preşedintele CNAS a amintit faptul că noul sistem privind cardul naţional de sănătate urma să intre în vigaore la 1 aprilie, odată cu contractul cadru privind acordarea serviciilor medicale 2014 - 2015.
Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie, a mai spus preşedintele Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistenţa medicală primară si in asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice - investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară - utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor.
În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea şi externarea din spital, cu următoarele excepţii: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală şi în caz de transfer de la un spital la altul.
Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.
Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conştient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăţi din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui.
Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănatate în evidenţa căreia se află, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20