- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.11.2012, 17:01)
- Valentin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii: Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii în zonele izolate
Ministerul Sănătăţii (MS) dă posibilitatea dentiştilor, printr-un proiect de ordin, să aibă cabinete mobile pentru intervenţii simple în zonele izolate, în condiţiile scăderii numărului de consultaţii stomatologice de la 1,62 pe locuitor în 1998 la 0,35 în 2008.
Urmărește
387 afișări
Ministerul Sănătăţii: Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii în zonele izolate (Imagine: Shutterstock)
Cabinetele mobile vor fi dotate cu truse ce pot fi sterilizate şi cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, se precizează în proiectul lansat marţi în dezbatere publică.
Proiectul de ordin reglementează organizarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină dentară, inclusiv a celor mobile.
Potrivit referatului pentru aprobarea proiectului de ordin, în prezent, acordarea serviciilor de medicină dentară se realizează la nivelul cabinetelor de medicină dentară organizate şi înfiinţate la nivelul structurilor imobile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
În 2010, în România erau înregistraţi 12.990 de medici stomatologi, revenind 1.650 de locuitori la un medic stomatolog şi 6,1 stomatologi la 10.000 locuitori, se mai precizează în referat.
Conform datelor disponibile la nivelul Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii (CNOASIIDS), tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost una în continuă scădere, de la 1,09 consultaţii şi tratamente pe locuitor în 1970 la 1,62 în 1998, pentru a ajunge, în 2008, la 0,35 consultaţii şi tratamente pe locuitor.
Populaţia din zonele rurale, precum şi cea din ariile administrativ teritoriale defavorizate, nu au acces la servicii de medicină dentară datorită absenţei unor unităţi medicale autorizate, astfel fiind necesară parcurgerea unor distanţe mari pentru obţinerea acestor servicii medicale, se mai arată referatul de aprobare a ordinului.
În aceste condiţii, autorităţile vor să permită dentiştilor să aibă unităţi mobile, la care să acorde consultaţii şi tratamente simple.
Potrivit proiectului, cabinetul de medicină dentară propriu-zis, indiferent de sistemul în care funcţionează (închis, semideschis sau deschis), va avea alocat, pentru fiecare unitate de lucru, un spaţiu de minimum nouă metri pătraţi, respectiv şase metri pătraţi, dacă este mobil.
Prin acest proiect, spun iniţiatorii, se asigură cadrul legal necesar pentru îmbunătăţirea accesului la consultaţii şi tratamente stomatologice în România şi dezvoltarea activităţilor de profilaxie şi de educaţie pentru sănătate orală.
"Cabinetele medicale şi de medicină dentară, inclusiv cabinetul mobil de medicină dentară, pot asigura sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor şi materialelor sanitare, pe baza contractelor încheiate cu unităţi specializate şi autorizate în acest sens", se mai arată în proiect.
De asemenea, în toate unităţile dentare, inclusiv cele mobile, trebuie respectate obligatoriu normele igienico-sanitare.
Potrivit proiectului, unităţile vor avea asigurată apa potabilă şi racordare la reţeaua de canalizare a localităţii astfel încât apele uzate să nu producă poluarea apei, aerului şi solului.
Este necesară, de asemenea, dotarea cu instalaţii proprii de colectare, tratare şi evacuare a apelor uzate, astfel încât să nu se producă poluarea solului, a apei şi a aerului, şi la cabinetele medicale din localităţile în care nu există sisteme publice de canalizare, dar şi la cele mobile. În plus, deşeurile rezultate în urma activităţilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate şi neutralizate conform prevederilor legale în vigoare.
În cabinete va fi asigurat unui microclimat corespunzător, lumină naturală şi artificială necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii medicale şi de medicină dentară.
Proiectul impune şi asigurarea limitării zgomotului sub normele admise şi asigurarea protecţiei antifonice eficiente în interiorul şi în afara cabinetelor. De asemenea, cabinetele trebuie să aibă asigurate materiale pentru efectuarea curăţeniei, dezinfectante, antiseptice şi decontaminante autorizate/înregistrate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.
"Personalul va avea echipament de protecţie specific, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi va fi instruit periodic privind precauţiile universale", se mai arată în proiect.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace