Ministerul Sănătăţii: Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii în zonele izolate

Ministerul Sănătăţii (MS) dă posibilitatea dentiştilor, printr-un proiect de ordin, să aibă cabinete mobile pentru intervenţii simple în zonele izolate, în condiţiile scăderii numărului de consultaţii stomatologice de la 1,62 pe locuitor în 1998 la 0,35 în 2008.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii în zonele izolate

Ministerul Sănătăţii: Dentiştii pot avea cabinete mobile pentru consultaţii în zonele izolate (Imagine: Shutterstock)

Cabinetele mobile vor fi dotate cu truse ce pot fi sterilizate şi cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, se precizează în proiectul lansat marţi în dezbatere publică.

Proiectul de ordin reglementează organizarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină dentară, inclusiv a celor mobile.

Potrivit referatului pentru aprobarea proiectului de ordin, în prezent, acordarea serviciilor de medicină dentară se realizează la nivelul cabinetelor de medicină dentară organizate şi înfiinţate la nivelul structurilor imobile.

În 2010, în România erau înregistraţi 12.990 de medici stomatologi, revenind 1.650 de locuitori la un medic stomatolog şi 6,1 stomatologi la 10.000 locuitori, se mai precizează în referat.

Conform datelor disponibile la nivelul Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii (CNOASIIDS), tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost una în continuă scădere, de la 1,09 consultaţii şi tratamente pe locuitor în 1970 la 1,62 în 1998, pentru a ajunge, în 2008, la 0,35 consultaţii şi tratamente pe locuitor.

Populaţia din zonele rurale, precum şi cea din ariile administrativ teritoriale defavorizate, nu au acces la servicii de medicină dentară datorită absenţei unor unităţi medicale autorizate, astfel fiind necesară parcurgerea unor distanţe mari pentru obţinerea acestor servicii medicale, se mai arată referatul de aprobare a ordinului.

În aceste condiţii, autorităţile vor să permită dentiştilor să aibă unităţi mobile, la care să acorde consultaţii şi tratamente simple.

Potrivit proiectului, cabinetul de medicină dentară propriu-zis, indiferent de sistemul în care funcţionează (închis, semideschis sau deschis), va avea alocat, pentru fiecare unitate de lucru, un spaţiu de minimum nouă metri pătraţi, respectiv şase metri pătraţi, dacă este mobil.

Prin acest proiect, spun iniţiatorii, se asigură cadrul legal necesar pentru îmbunătăţirea accesului la consultaţii şi tratamente stomatologice în România şi dezvoltarea activităţilor de profilaxie şi de educaţie pentru sănătate orală.

"Cabinetele medicale şi de medicină dentară, inclusiv cabinetul mobil de medicină dentară, pot asigura sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor şi materialelor sanitare, pe baza contractelor încheiate cu unităţi specializate şi autorizate în acest sens", se mai arată în proiect.

De asemenea, în toate unităţile dentare, inclusiv cele mobile, trebuie respectate obligatoriu normele igienico-sanitare.

Potrivit proiectului, unităţile vor avea asigurată apa potabilă şi racordare la reţeaua de canalizare a localităţii astfel încât apele uzate să nu producă poluarea apei, aerului şi solului.

Este necesară, de asemenea, dotarea cu instalaţii proprii de colectare, tratare şi evacuare a apelor uzate, astfel încât să nu se producă poluarea solului, a apei şi a aerului, şi la cabinetele medicale din localităţile în care nu există sisteme publice de canalizare, dar şi la cele mobile. În plus, deşeurile rezultate în urma activităţilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate şi neutralizate conform prevederilor legale în vigoare.

În cabinete va fi asigurat unui microclimat corespunzător, lumină naturală şi artificială necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii medicale şi de medicină dentară.

Proiectul impune şi asigurarea limitării zgomotului sub normele admise şi asigurarea protecţiei antifonice eficiente în interiorul şi în afara cabinetelor. De asemenea, cabinetele trebuie să aibă asigurate materiale pentru efectuarea curăţeniei, dezinfectante, antiseptice şi decontaminante autorizate/înregistrate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

"Personalul va avea echipament de protecţie specific, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi va fi instruit periodic privind precauţiile universale", se mai arată în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici