- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.11.2019, 16:49)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii, despre dispariţia a 71 de medicamente din farmacii: Sunt 18, dar au înlocuitor
Ministerul Sănătăţii a catalogat drept falsă informaţia apărută în spaţiul public referitoare la dispariţia din farmacii a unui număr de 71 de medicamente, spunând că este vorba, de fapt, de 18 medicamente, pentru care există substitut.
Urmărește
1136 afișări
Ministerul Sănătăţii, despre dispariţia a 71 de medicamente din farmacii: Sunt 18, dar au înlocuitor
„Informaţiile conform cărora pacienţii rămân fără tratament în urma dispariţiei a 71 de medicamente de pe piaţă reprezintă o temă falsă adusă în spaţiul public nefondat. (...) Conform legislaţiei în vigoare, anual are loc corecţia preţurilor, care este de fapt recalcularea anuală a preţurilor maximale aprobate în Canamed şi Catalogul public prin reverificarea condiţiilor de la aprobarea preţului în conformitate cu prezentele norme şi care poate avea ca efect menţinerea, diminuarea sau, după caz, majorarea preţului aprobat. Corecţia preţurile nu s-a mai realizat din anul 2015”, arată MS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Astfel, informează MS, „în urma corecţiei din 2018, pentru 128 de poziţii în Canamed, aferente unui număr mai mic de denumiri comerciale (o denumire comercială poate să aibă una sau mai multe poziţii în Canamed) au fost emise decizii de respingere a preţului propus de către deţinătorul de APP (autorizaţie de punere pe piaţă – n.r.), ca urmare a nerespectării metodologiei de calcul stabilite în actul normativ menţionat”.
Ministerul Sănătăţii a analizat situaţia fiecărei poziţii din cele 128 şi a efectuat demersurile pentru a asigura disponibilitatea unei medicaţii corecte pentru pacienţi.
„Direcţia de specialitate a transmis o solicitare în data de 5 iunie 2019 către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) prin care solicită identificarea existenţei echivalenţilor farmaceutici autorizaţi şi comercializaţi pe piaţa din România pentru cele 128 de poziţii în Canamed.
ANMDMR a transmis Ministerului Sănătăţii în data de 5 iulie 2019 o situaţie pentru fiecare medicament în parte. În luna septembrie 2019, Deţinătorii de APP-uri aferenţi medicamentelor corespunzătoare a 57 de poziţii din Canamed, au revenit şi au acceptat preţul stabilit de minister, pentru care se aplică şi penalizarea de 5% pentru 12 luni. Prin urmare, au rămas în analiză un număr de 71 de poziţii din care, pentru 49 ANMDMR a identificat echivalent farmaceutic autorizat şi comercializat pe piaţa din România. Pentru restul de 22 de poziţii, Ministerul Sănătăţii a identificat medicamentele şi ariile terapeutice afectate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
MS transmite, însă, că pentru 19 medicamente nu există echivalent farmaceutic identificat de ANMDMR ca fiind autorizat şi comercializat pe piaţa din România, dintre care unul are autorizaţia de punere pe piaţă suspendată de Comisia Europeană. În acest caz este vorba de o denumire comercială a unui produs folosit în radiologie.
„În această situaţie, pentru cele 18 medicamente, Ministerul Sănătăţii a efectuat toate demersurile necesare în vederea asigurării medicaţiei pentru pacienţii cu boli din aceste arii terapeutice identificate (cardiologie, diabet, boli infecţioase, reumatologie, urologie, radiologie – n.r.). Astfel, structura de specialitate a transmis solicitarea de a identifica existenţa echivalenţilor terapeutici pentru cele 18 medicamente către Comisiile de specialitate aferente ariilor terapeutice. În acelaşi timp, li s-a transmis şi solicitarea de a comunica dacă este oportun şi necesar ca aceste medicamente să fie puse pe piaţă prin declanşarea procedurii de autorizare prin nevoi speciale”, arată MS.
Sursa citată precizează, în continuare, că de la Comisiile de specialitate au transmis răspuns pentru fiecare medicament, menţionând că niciunul dintre acestea nu se încadrează într-o categorie de medicamente esenţiale care nu pot fi înlocuite cu alte medicamente conţinând alte molecule indicate în acele arii terapeutice.
Astfel, Ministerul Sănătăţii, explică faptul că nu a declanşat procedura de autorizare prin nevoi speciale şi a aplicat prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 368 din 28 martie 2017 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, respectiv delistarea acestor 18 medicamente din Canamed.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Acţiune de salvare în Munţii Ceahlău. Un turist cu hipotermie este căutat de salvamontişti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe