- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (18.04.2017, 11:55)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii: Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj a făcut nelegal transplant pancreatic
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj a efectuat în mod nelegal activitatea de transplant pancreatic în condiţiile în care nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de DSP Cluj, susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. ”Problema nu e tranşată”, răspunde şeful ICUTR.
Urmărește
3413 afișări
Ministerul Sănătăţii: Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj a făcut nelegal transplant pancreatic
Potrivit răspunsului la o interpelare adresată de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, transmis, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Florian Bodog arată că la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a avut loc un control tematic în perioada 19 – 23 septembrie 2016.
”Activitatea de transplant pancreatic derulată la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfăşurat nelegal, având în vedere faptul că nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru unitatea sanitară care a suplimentat activitatea medicală cu activitatea de transplant pancreatic şi nici solicitare în acest sens din partea conducerii ICUTR. Prin actul de control au fost stabilite măsuri de intrare în legalitate referitor la activitatea de transplant pancreatic”, se arată în răspunsul ministrului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
De asemenea, în urma controlului s-a constatat faptul că, la finele lunii august 2016, unitatea medicală înregistra datorii mai vechi de 90 de zile, de aproape 1,5 milioane de lei.
”În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016, ICUTR Cluj-Napoca a avut un buget de 11,9 milioane de lei şi o finanţare de 5,5 milioane de lei şi un grad de utilizare a sumelor de 47%. Din analiza datelor se observă că institutul nu a efectuat o utilizare eficientă a sumelor alocate pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul programului de transplant şi nu a disponibilizat la timp sumele neangajate”, se mai arată în răspunsul la interpelare al ministrului Sănătăţii.
ICUTR Cluj-Napoca avea înregistrate datorii mai vechi de 90 de zile şi în anii 2014 şi 2015, de 127.688 de lei, respectiv un milion de lei, susţine Florian Bodog.
Transplantul pancreatic se realizează la ICUTR Cluj-Napoca din anul 2004.
Directorul ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că problema transplantului pancreatic este încă în dispută, după ce fosta conducere a institutului a contestat raportul de control al Ministerului Sănătăţii.
”Urmează să vedem care va fi verdictul. Trebuie discutat şi la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), ei emit o acreditare pentru un anumit tip de transplant. Problema nu e, încă, tranşată. Procedura de acreditare este mai complexă şi pentru fiecare organ în parte trebuie să fie luată procedura de la început. ICUTR este acreditat pentru transplat renal, iar pentru orice alt organ este nevoie de o acreditare nouă. Urmează să se vadă dacă exista acreditare şi pentru transplant pancreatic, de aceea trebuie întrebat ANT. La ICUTR s-a făcut şi transplant combinat, rinichi şi pancreas, dar trebuie lămurită problema cu toate instituţiile implicate”, a spus Moga.
În ceea ce priveşte datoriile acumulate, institutul a pus în aplicare o serie de măsuri pentru plata acestora, care vizează creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor.
”Am trecut la analiza unor contracte, la unele am renunţat, şi am început să plătit furnizori, să plătim din urmă datorii”, a spus Silviu Moga.
La începutul lunii martie, Emanuel Ungureanu ceruse ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unitate care s-ar afla în colaps financiar, cu datorii de aproape o jumătate de milion de euro.
Potrivit unei interpelări transmise atunci ministrului Sănătăţii de către Emanuel Ungureanu, fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în CA, sunt direct responsabili de această situaţie. Ungureanu îi cerea ministrului Sănătăţii să controleze dacă Institutul Clinic de Urologie şi Transplat Renal nu a fost ”căpuşată” de clinica privată administrată de fiul profesorului Mihai Lucan, fost membru al echipei manageriale a ICUTR.
Deputatul USR susţinea că, din informaţiile pe care le are, vechea conducere a ICUTR, din care au făcut parte fostul manager Dan Sânpetrean şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie transplant renal până la data de 30.12.2016, se face responsabilă de cheltuirea unor sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienţi cu alte afecţiuni urologice care au fost internaţi în institut ”prin grava încălcare a legii”.
”Vă atrag atenţia că este de notorietate faptul că Mihai Lucan patronează, prin intermediul familiei sale, o prosperă clinică privată extrem de profitabilă în timp de ICUTR s-a cufundat în datorii şi este la un pas de faliment”, arăta Emanuel Ungureanu. Potrivit acestuia, în ultimii 7 ani a existat o practică la nivelul ICUTR prin care pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan.
ICUTR Cluj-Napoca are circa 150 de angajaţi.
Citeşte şi: Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Spitalul Sfânta Maria nu poate să demareze momentan niciun transplant pulmonar
Citeşte şi: Agenţia Naţională de Transplant: Se poate face transplant la Spitalul Sfânta Maria. Urmează să fie informat ministerul
Citeşte şi: Asociaţia de Transplant Pulmonar: Pacienţii de pe lista de aşteptare de la Sf. Maria, FĂRĂ SPERANŢĂ
Citeşte şi: Radu Deac, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant: Vrem să grăbim operaţiile, transplant pulmonar se va face aproape sigur la Sfânta Maria
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, după întâlnire cu Gabriela Firea pe tema situaţia centrului de transplant Sfânta Maria: Voi trimite şi corpul de control
Citeşte şi: Cum au ajuns românii pe LISTA NEAGRĂ la centrul de transplant din Viena. Fost ministru al Sănătăţii: Este de o iresponsabilitate...
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe