Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească alocaţiile de hrană pentru pacienţii din spitalele publice

Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească alocaţiile de hrană pentru pacienţii internaţi în spitalele publice, la 7 - 19,4 lei pentru adulţi şi 3 - 17,5 lei pentru copii, începând cu luna decembrie, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Urmărește
1629 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească alocaţiile de hrană pentru pacienţii din spitalele publice

Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească alocaţiile de hrană pentru pacienţii din spitalele publice (Imagine: Shutterstock)

"Este necesară o actualizare a cuantumului alocaţiilor pentru bolnavi. Acestea au rămas neschimbate din anul 2008 şi nu mai corespund realităţilor, iar succesul tratamentului este dat şi de o alimentaţie corespunzătoare. Proiectul de act normativ pe care îl propunem noi aduce trei noutăţi importante: creşterea efectivă a sumelor destinate alimentaţiei, introducerea unor sume pentru bolnavii în regim de hemodializă (aceştia nu beneficiau de masă chiar dacă programul de dializă se desfăşoară între 4 şi 6 ore), precum şi crearea bazei legale pentru ca autorităţile locale să poată suplimenta aceste sume prin hotărâri ale consiliilor locale pentru spitalele din subordine", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.

Conform documentului aflat în dezbatere, începând cu luna decembrie 2014, nivelul alocaţiilor de hrană va fi actualizat cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008 -septembrie 2014, precum şi creşterea cu 5% a cotei TVA.

Astfel, alocaţiile de hrană vor ajunge între 7,0 lei şi 19,4 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi între 3 lei şi 17,5 lei pentru copii, în funcţie de categoria de vârstă şi afecţiune. Actualele alocaţii de hrană stabilite în luna aprilie 2008 se situează între 7,0 lei şi 13,0 lei, pentru bolnavii adulţi, şi între 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii.

Calculul detaliat al cuantumului alocaţiilor de hrană a fost realizat la cererea Ministerului Sănătăţii, de către medici specialişti nutriţionişti de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu", Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu", precum şi de la alte institute de specialitate şi spitale, pe categorii de bolnavi şi afecţiuni.

Astfel alocaţia de hrană zilnică pentru bolnavi TBC şi HIV/ SIDA adulţi ar putea creşte la 16 lei, iar pentru copii - la 15 lei, pentru bolnavi cu hepatită şi neoplazicii adulţi - la 15 lei, iar pentru copii - la 16,4 lei, pentru bolnavi cu diabet adulţi - la 15 lei, iar pentru copii - la 17,5 lei, pentru arşi - 15 lei (adulţi) şi 10 lei (copii), pentru lăuze - 14 lei, bolnavi în leprozerii - 11 lei, bolnavi psihici şi bolnavi psihici cu internare obligatorie - 12 lei, bolnavi internaţi în staţionare de zi - 7 lei, copii nou-născuţi, prematuri, în maternităţi sau compartimente, alimentaţi artificial - 10 lei, copii nou-născuţi prematuri alimentaţi natural - 5 lei, copii 0-3 ani - 10 lei, copii 3 - 16 ani - 12 lei. De asemenea, alocaţia pentru o raţie de 0,500 l lapte distribuit prin unităţile sanitare care se acordă în completarea alimentaţiei naturale- 3 lei, (după caz, de alocaţia noului născut poate beneficia mama acestuia), însoţitori ai bolnavilor internaţi în unităţi sanitare 8 lei, bolnavi străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie 19,4 lei.

Totodată, în anexa la proiectul de hotărâre s-a adăugat poziţia "bolnavi în regim de hemodializă" la cererea expresă a Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a cărei motivaţie a fost că, deşi bolnavii respectivi nu sunt internaţi, programul de dializă se desfăşoară între 4 şi 6 ore, timp în care, având în vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat să ofere cel puţin o masă bolnavului. Alocaţia pentru hrană pentru aceşti bolnavi este de 8 lei.

În aceste condiţii, se estimează că impactul bugetar al noilor alocaţii la nivelul unui an va fi de de 31,67 de milioane de lei, iar pentru ultima lună a anului curent este de 2,64 de milioane de lei. Analiza a fost efectuată doar la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Sănătăţii.

Aceste sume urmează să fie suportate din bugetele de venituri şi cheltuieli proprii ale unităţilor sanitare cu paturi, indiferent de subordonare, ţinând cont că aceste unităţi îşi finanţează cheltuielile integral din veniturile proprii, obţinute potrivit legii.

Potrivit proiectului, nivelul alocaţiilor de hrană este maximal. Acesta poate fi depaşit prin hotărâri ale consiliilor unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine , cu suportarea de către acestea din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici