- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.12.2013, 18:16)
- Elvira Gheorghita
Ministerul Sănătăţii: La Institutul Oncologic a fost management defectuos al fostului director. Au fost sesizate organele de anchetă
Principala cauză a neregulilor de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) a fost managementul defectuos al fostului director, pentru toate problemele constatate aplicându-se sancţiuni de 33.000 de lei şi fiind sesizate organele de anchetă, a anunţat, luni, secretarul de stat din MS Adrian Pană.
Urmărește
603 afișări
Ministerul Sănătăţii: La Institutul Oncologic a fost management defectuos al fostului director. Au fost sesizate organele de anchetă (Imagine: Shutterstock)
Ministerul Sănătăţii (MS) a încheiat controlul la IOB şi a decis aplicarea unor sancţiuni cu amenzi contravenţionale în cuantum de 33.000 de lei pentru mai multe nereguli, reorganizarea Consiliului de Administraţie şi sesizarea organelor competente de anchetă, pentru punerea în funcţiune cu întârziere a două aparate achiziţionate de către minister, dar şi pentru nereguli în folosirea celor existente.
"La IOB este un management defectuos de la mulţi ani ai fostei conduceri, care a afectat calitatea serviciilor oferite pacienţilor. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, au fost probleme, în principal, din cauza lipsei de comunicare între şefii de secţie, Comisia Medicamentului, serviciile de achiziţie şi serviciul financiar, astfel încât să fie asigurate medicamente şi materiale de tipul analgezice, antibiotice uzuale şi pastile împotriva greţei", a precizat secretarul de stat Adrian Pană, într-o conferinţă de presă.
Potrivit secretarului de stat din MS, la IOB nu existau indicaţii reale privind stocul din farmacii şi, de asemenea, erau probleme în ceea ce priveşte sistemul informatic centralizat pe spitale, astfel încât nu puteau fi verificate stocurile la momentul prescrierilor medicamentelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Alte nereguli depistate de echipa de control a MS se referă la nereguli privind utilizarea aparaturii pentru radioterapie. "Controlul a semnalat o serie de nereguli în ceea ce priveşte serviciile oferite pacienţilor şi utilizarea aparaturii din dotare. Astfel, pentru radioterapie, două acceleratoare noi primite de IOB din fondurile MS, în perioada 2009 - 2011, au fost puse în funcţiune în 2013, când deja erau ieşite din garanţie. De asemenea, există informaţii potrivit cărora pacienţii ar fi fost dirijaţi către sistemul privat pentru efectuarea acestor tratamente, de radioterapie, inclusiv fostul manager al spitalului având contract cu astfel de unităţi. Pentru aceste situaţii, vom transmite organelor abilitate verificarea veridicităţii lor", a mai spus Pană.
Totodată, a spus secretarul de stat, aparatul de telecobaltoterapie a fost folosit în mod necorespunzător, iar sursa de cobalt nu a fost schimbată de la instalare.
Alte nereguli găsite la IOB se referă la modul în care au fost programaţi pacienţii şi lipsa unor stocuri de dezinfectanţi pentru spaţiile spitalului, nefiind însă afectate sălile de operaţie.
Urmare a acestor nereguli, au fost aplicate amenzi contravenţionale, respectiv 20.000 de lei pentru nerespectarea termenelor de remediere a neconformităţilor, 3.000 de lei pentru nerespectarea modului de depozitare a deşeurilor provenite din activităţi medicale şi 10.000 de lei pentru neasigurarea aprovizionării permanente şi suficiente cu materiale necesare efectuării operaţiunilor de dezinfecţie, a mai spus Pană.
Secretarul de stat a adăugat că o altă situaţie care va fi sesizată organelor abilitate vizează faptul că existau aparate în revizie, însă, cu toate acestea, apăreau pacienţi care ar fi fost trataţi în acea perioadă.
Pană a mai spus că este adevărat că institutul avea cheltuieli mari pentru medicamente, însă nu a avut probleme majore cu banii.
Potrivit lui Adrian Pană, Consiliul de Administraţie reorganizat va trebui să vină, în 30 de zile, cu un plan de acţiune pentru 2014.
Secretarul de stat a mai spus că, în prezent, la IOB există toate medicamentele uzuale şi că orice eventuală nouă problemă va fi anunţată în raportul de gardă.
Controlul la IOB a fost dispus după ce unii pacienţi au fost puşi, în 6 decembrie, în faţa unei situaţii de criză: nu puteau face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast şi comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situaţie.
"Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor şi nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greaţă ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese şi antibiotice", au declarat atunci, pentru MEDIAFAX, mai mulţi pacienţi internaţi în unitatea sanitară.
Potrivit pacienţilor, în faţa acestor lipsuri, medicii ridică neputincioşi din umeri, iar unii se oferă să plătească din propriul buzunar pentru cumpărarea de medicamente.
"Ne-am dus la doamna doctor de la noi, de pe secţie. A spus că în afară de a ne da dânsa bani ca să ne luăm medicamente sau comprese, nu are soluţie", a spus o pacientă.
Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Ana-Maria Niţulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a aflat vineri despre lipsa unor medicamente şi materiale sanitare şi că nu există stocuri de urgenţă.
"Abia astăzi (6 decembrie - n.r.) am aflat şi eu despre această situaţie. A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă. Şi mă miră că nu avem materiale sanitare, ştiam că avem. Măcar medicaţia pentru cancer o avem. Din păcate, nu putem şti cât se agravează starea unui bolnav de la o zi la alta", a spus Niţulescu.
Potrivit managerului IOB, în ultima lună, toate spitalele au această problemă.
"Din păcate, cu toţii suferim la acest sfârşit de an. Aşteptăm de la Casă (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - n.r.) suplimentarea banilor", a mai spus ea.
Ana-Maria Niţulescu a mai spus că desemnat o comisie care să se ocupe de deblocarea situaţiei.
"Sperăm ca săptămâna viitoare să rezolvăm situaţia", a mai spus Niţulescu.
Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la rândul său, că nu ştie nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital şi nici nu poate verifica informaţia, întrucât nu se mai află în spital.
"Eu ştiu că medicamente pentru cancer avem. De altele nu ştiu nimic.Nu sunt în spital. Şi nu am cum să verific", a spus Dediu.
Medicul Monica Pop, membru în Consiliul de Administraţie al IOB, a aflat despre nemulţumirile pacienţilor şi consideră inadmisibilă această situaţie.
"Vom cere remedierea de urgenţă a acestei situaţii, întrucât consider inadmisibilă o astfel de stare", a declarat Pop.
Ana-Maria Niţulescu, fostul medic şef al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, a fost numită la conducerea IOB după ce mandatul managerului Rodica Anghel, care a expirat în 11 noiembrie, nu a fost prelungit.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe