- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.11.2013, 15:13)
- Ana Maria Petcana
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii publică săptămâna viitoare proiectul de introducere a clawback-ului diferenţiat
Ministerul Sănătăţii (MS) va publica săptămâna viitoare proiectul de introducere a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru generice, iar până la 1 decembrie va fi stabilit şi un nou mod de calcul al preţurilor acestor medicamente, a anunţat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice.
Urmărește
181 afișări
Ministerul Sănătăţii publică săptămâna viitoare proiectul de introducere a clawback-ului diferenţiat (Imagine: Shutterstock)
"Măsurile agreate vor asigura accesul majorităţii populaţiei la tratament cu preţ accesibil, ne vor ajuta să prevenim dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă şi să asigurăm dezvoltarea industriei farmaceutice locale. Aceste măsuri respectă principiile şi acţiunile asumate de APMGR şi de Ministerul Sănătăţii în cadrul protocolului încheiat la începutul acestui an", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii va publica săptămâna viitoare în procedură de transparenţă decizională un proiect de modificare a mecanismului de plată a taxei clawback, bazat pe calculul diferenţiat al contribuţiei pentru medicametele ieşite de sub brevet şi echivalentele lor generice în raport cu medicamentele originale aflate sub protecţia brevetului.
În plus, cele două părţi au agreat să finalizeze până la 1 decembrie un nou mod de stabilire a preţurilor la medicamentele generice care să elimine discriminarea aplicată medicamentelor generice prin dubla referenţiere a preţului prin compararea concomitentă cu 12 ţări de referinţă şi raportarea constantă la 65% din preţul medicamentului original, chiar şi după expirarea brevetului acestuia din urmă.
"Metodologia de calcul a preţului este de aşa natură încât nu ne mirăm că astăzi, după cinci ani, Ministerul Sănătăţii încearcă să găsească medicamente oncologice sau altele care dispar din piaţă, pentru că preţurile devenind aşa de mici, tocmai din cauza metodologiei, producătorii nu le mai aduc în România. Există cazuri în care sunt alternative, dar mai scumpe, dar şi cazuri în care nu există alternative, şi atunci ministerul trebuie să meargă la producătorii are au decis să nu le mai aducă şi să dea un preţ şi de două ori mai mare decât dacă ar fi acceptat o uşoară creştere de preţ la început", a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Damian.
El a explicat că dacă nu se schimbă această metodologie, în doi sau trei ani mai mulţi producători vor retrage produse de pe piaţă.
"Am discutat pe un calcul de preţ care să facă o comparaţie cu ţări care au aceleaşi condiţii comerciale şi de reglementare cu cele din România. Ni se dă exemplul Poloniei, unde preţurile sunt mai mici decât în România. Vorbim de o diferenţă între 2 şi 10%, nu e colosală, dar în Polonia nu există clawback, decontările se fac la 60 de zile şi acolo nu există acele discounturi foarte mari care se dau în piaţă ca să ai acces la raftul farmaciilor. Dacă se creează exact aceste condiţii în România, unde sunt prezente aceste lucruri, atunci sigur putem discuta de o reducere de preţ", a mai spus Damian.
În ceea ce priveşte termenele de plată, şeful APMGR spune că sunt semne de reducere a acestora şi estimează că în trimestrul al doilea al anului viitor decontările se vor face la 90-120 de zile.
"Spre exemplu, ne aflăm la plata lunii octombrie din 2012 şi acum se plăteşte şi luna iunie 2013. Deci, se plăteşte datoria veche la termenul agreat în trecut şi datoria nouă se plăteşte la 90-120 de zile şi atunci, din estimările noastre, undeva în trimestrul doi al anului viitor ne vom afla la un 90-120 de zile", a spus Damian.
APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva şi Zentiva.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe