- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.10.2016, 17:26)
- Andreea Traicu , Gabriela Ghitcuta
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii sesizează parchetul după un control la Institutul "Ana Aslan"
Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 pentru posibile fapte penale, în urma verificărilor Corpului de Control al ministrului la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan”, fiind recomandată şi revocarea din funcţie a directorului medical al unităţii.
Urmărește
2287 afișări
Ministerul Sănătăţii sesizează parchetul după un control la Institutul "Ana Aslan"
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că au fost identificate suspiciuni de fraudă, atât în cazul achiziţiilor făcute de institut, cât şi în cazul unor analize medicale, dar şi sporuri acordate ilegal ori medicamente decontate ilegal.
“În privinţa achiziţiei de reactivi pentru laborator, există suspiciunea de fraudare a procedurilor de achiziţie publică. Corpul de control a identificat posibilitatea ca unele caiete de sarcini să fi fost întocmite astfel încât la procedura de achiziţie să participe o singură firmă. Raportul consideră că astfel s-a limitat accesul altor competitori.(…) Astfel, în 2014 reactivii au fost fost achiziţionaţi de la un singur furnizor, la o valoare de 7.685.512 lei. Când achiziţia a fost realizată pe loturi (în anul 2016), valoarea de achiziţie a reactivilor a fost de aproape patru ori mai mică, de doar 1.976.458 lei. Raportul recomandă verificarea pe mai mulţi ani a acestor practici”, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Raportul Corpului de Control arată că, între mai 2014-august 2016, persoane neasigurate, posibil rude ale salariaţilor, au beneficiat de analize medicale în valoare de 102.742 de lei. Din 2009 până la momentul controlului ar fi fost acordate mai multe sporuri pentru angajaţi fără respectarea prevederilor legale. În raportul Corpului de Control se dă exemplul unui post de şef laborator analize medicale, ocupat din iulie 2009 cu delegaţie reînoită din şase în şase luni.
“Mai mult, numirea aceasta a fost făcută ilegal pentru că specialitatea de anatomie patologică nu este compatibilă, conform legii, cu funcţia de şef de laborator analize medicale. Raportul impune realizarea unui control intern şi recuperarea sumelor din 2009 până la momentul controlului”, informează Ministerul Sănătăţii.
Au fost găsite nereguli şi în privinţa medicamentelor, mai exact nepotriviri între cantităţile scoase din farmacie sau policlinică şi foile de observaţie ale pacienţilor, existând suspiciunea că ar fi fost decontate fără să fie vreodată prescrise. Au fost descoperite situaţii în care medicamente Gerovital erau prescrise în ambulatoriul de specialitate al spitalului, deşi acest lucru nu ar fi permis. Explicaţia celor din Institut a fost aceea că se făceau studii de cercetare.
“În ambulatoriu există aparatură pentru cazuri de urgenţă, dar Gerovitalul nu face parte din medicaţia de urgenţă. În ambulatoriu se efectuează doar consultaţii sau analize de laborator. O explicaţie venită din partea spitalului este faptul că ar fi în derulare un proiect de cercetare început în anii ’60. Însă nu au fost furnizate echipei de control documente privind derularea unor studii clinice la spital şi nici aprobarea pentru derularea proiectului de cercetare mai sus amintit”, se mai arată în comunicat.
În acest caz a fost solicitat managerului ca la prima şedinţă a Comitetului Director să fie analizată activitatea farmacistului şef. O altă suspiciune de ilegalitate există şi în cazul unor contracte pentru inchirierea de spaţii în institut către mai multe firme. Cinci astfel de contracte ar fi fost închiriate către societăţi comerciale chiar dacă Legea 95/2006 prevede că un spaţiu poate fi închiriat de spitale numai către alţi furnizori de servicii medicale. În raport, Corpul de Control a propus rezilierea acestor contracte.
Probleme au fost decoperite şi în contractul pentru serviciile de curăţenie, atribuit prin licitaţie publică în 2012.
“Corpul de control a verificat şi achiziţia de servicii de curăţenie şi a constatat că un contract atribuit prin licitaţie publică deschisă în 2012 către o firmă a fost realizat în baza caietului de sarcini în care este prevăzută o suprafaţă totală pentru curăţenie, igienizare, dezinfectare etc de 95.700 de metri pătraţi. Cu toate acestea, anexele caietului de sarcini indică o suprafaţă de 119.165 metri pătraţi. Raportul recomandă înaintarea situaţiei către instituţii competente pentru a analiza care sunt suprafeţele pentru care nu s-a prestat în fapt niciun serviciu de curăţenie, dar pentru care s-au facturat servicii cu prejudicierea bugetului spitalului”, mai informează Ministerul.
Nereguli ar fi şi în facturarea serviciilor prestate peste valoarea contractată de spital cu casa de asigurări. Suma cerută pentru decont ar fi mult mai mare faţă de cea din documente.
“Concret, în situaţiile financiare pe anul 2014, conducerea spitalului nu a înregistrat în bugetul de venituri şi cheltuieli servicii prestate peste plafonul contractat cu Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti, în valoare de 72.000 de lei. Totuşi, conducerea spitalului a încercat să recupereze aceste servicii de la Casă facturând însă o sumă mai mare, de peste 74.000 de lei, CASMB a refuzat să achite contravaloarea. Raportul impune includerea acestor servicii în buget şi facturarea lor corespunzătoare către CASMB în vederea recuperării fondurilor“, se mai notează în comunicat.
Reprezentanţii ministerului susţin că în raportul Corpului de Control s-a recomandat revocarea din funcţie a directorului medical al institutului.
Verificările Corpului de Control au venit în urma unei sesizări a medicului Silvi Ifrim, cea care joi, 27 octombrie, a fost reconfirmată în funcţia de manager, mai anunţă Ministerul Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe