- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.10.2015, 13:15)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii: Statul ar putea să îşi asume complicaţiile sau sechelele apărute în urma VACCINĂRII - FOTO
Statul nu îşi asumă, în prezent, complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării, însă proiectul legii vaccinării propune asumarea şi intervenţia statului, prin sprijinirea financiară sau socială, a declarat, miercuri, Amalia Şerban, director general adjunct în Ministerul Sănătăţii (MS).
Urmărește
1859 afișări
Ministerul Sănătăţii: Statul ar putea să îşi ASUME complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Proiectul legii vaccinării a apărut ca o necesitate după câţiva ani în care rata de vaccinare a scăzut foarte mult, a spus directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, la Forumul naţional "Stop gripa".
"Societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu importanţa vaccinării, cei care ştiu, dar sunt neîncrezători şi procentul mic, dar foarte vocal, de antivaccinişti. Probabil că ei sunt cauza acestei dezbateri", a mai spus Amalia Şerban, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Ea a precizat că, în prezent, prin Constituţia României, statul este obligat să asigure vaccinarea populaţiei, această formă de imunizare fiind cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirile.
"Până în acest moment, statul nu îşi asumă complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. În acest proiect, propunem ca statul să îşi asume această responsabilitate şi să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect", a adăugat Amalia Şerban.
Proiectul de act normativ vizează şi asigurarea unui stoc de vaccin, acest lucru nefiind permis de procedurile aflate în vigoare în prezent. Directorul din MS a spus că acest stoc ar fi util în perioadele în care vaccinurile nu sunt disponibile.
"Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, dorim ca acest proiect de lege să fie valabil şi în România, aşa cum funcţionează şi în alte state, şi ca toţi copiii din România să poată fi vaccinaţi corespunzător", a subliniat Amalia Şerban.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a mai spus că proiectul ar fi trebuit să fie finalizat în luna octombrie, dar pentru că pe parcursul ultimelor luni au mai apărut probleme de reglementat, acesta ar putea fi gata în noiembrie sau decembrie.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a precizat că acest proiect reprezintă o încercare prin care statul îşi asumă responsabilităţi, specialiştii la fel, şi, în plus, oferă posibilitatea ca părinţii să primească informaţii şi vaccin la timp pentru copiii lor.
"Celelalte elemente, legate de sancţiuni, nu constituie esenţa legii. Esenţa este de a oferi informaţii şi vaccinuri pentru protejarea sănătăţii. Suntem un grup de persoane care încercăm să elaborăm un proiect de act normativ. El trebuie asumat politic şi dezbătut în zona publicului larg, pentru ca oamenii să înţeleagă mesajele, şi în zona parlamentară, pentru că un astfel de proiect, atât de important, trebuie adoptat de Parlament. Nu putem să ne grăbim când vorbim de sănătatea publică. Acest proiect este rezultatul unor opinii bazate pe experienţă, dar sigur că este un document perfectibil", a spus Alexandru Rafila.
El a adăugat că, în anii trecuţi, românii se vaccinau pentru că acest lucru ţinea şi de tradiţie, pentru că ei ştiau şi vedeau în fiecare zi consecinţele unor boli.
"Odată cu trecerea timpului, aceste probleme au dispărut şi numărul de boli s-a redus drastic. Sunt astfel de boli în care de mulţi ani nu am mai înregistrat cazuri, cum ar fi difteria. Acest lucru dă o stare de confort, care determină un comportament normal, până la urmă. Acesta este motivul pentru care s-a redus vaccinarea. Ne confruntăm cu această problemă foarte, foarte serioasă şi cu alte tipuri de provocări legate de neînţelegerea mecanismului sau efectului vaccinurilor. Spre exemplu, blogurile fac referire la vaccinul BCG, care are o rată mare, dar arată că tuberculoza este extraordinar de răspândită şi acest lucru înseamnă că nu este eficient. Dar este o informaţie eronată, pentru că acest vaccin nu previne tuberculoza, ci doar complicaţii grave ce pot duce la decesul copilului. Cei care se opun vaccinării dau informaţii trunchiate. Acestea sunt tipurile de informaţii pe care trebuie să le demontăm şi să le spunem oamenilor că este important să îţi vaccinezi copilul", a mai spus Rafila.
Acesta a arătat că persoanele tinere sunt mai dezinteresate de vaccinare şi cu ele ar trebui să se lucreze mai mult.
"Noi ne dorim ca aceste vaccinuri de bază să fie obligatorii, nu orice fel de vaccin, cu excepţia copiilor care prezintă contraindicaţii, iar asumarea responsabilităţii să se reflecte pe mai multe paliere: responsabilizarea personalului şi asumarea consecinţelor care apar după vaccinare. Vaccinarea poate da la unele persoane complicaţii nedorite, dar acest lucru este extrem, extrem de rar, una la un milion, ceea ce nu suferă comparaţie cu ce s-ar întâmpla dacă un milion de copii s-ar îmbolnăvi de rujeolă, spre exemplu", a adăugat Alexandru Rafila.
Dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România, se înscrie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional "Stop gripa".
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe