Ministerul Sănătăţii susţine că face economii substanţiale prin achiziţiile publice centralizate

Ministerul Sănătăţii susţine că se fac economii substanţiale prin achiziţiile publice centralizate, arătând că prin încheierea unui acord pentru 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent s-a făcut o economie de 30%, iar achiziţionarea de combustibil pentru patru ani va aduce un discount de 6%.

Urmărește
534 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii susţine că face economii substanţiale prin achiziţiile publice centralizate

Ministerul Sănătăţii susţine că face economii substanţiale prin achiziţiile publice centralizate (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat de presă remis duminică agenţiei MEDIAFAX, că finalizarea celor două achiziţii publice centralizate demonstrează că se pot obţine economii substanţiale în sistemul sanitar, cu beneficii pe termen scurt, mediu şi lung.

În cazul acordului cadru încheiat pe o perioadă de patru ani pentru achiziţia unei cantităţi maxime de 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent, Ministerul Sănătăţii precizează că prin procedura publică centralizată a fost făcută o economie faţă de anii trecuţi de 30 la sută.

"În urma procedurii de achiziţie publică centralizată, acordul cadrul s-a încheiat pe o valoare de 97.664.000 lei, pe patru ani, faţă de valoarea estimată în baza achiziţiilor efectuate în anii anteriori de 147.196.000 lei, ceea ce reprezintă o economie de peste 30 la sută", potrivit sursei citate.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii mai arată că, în prezent, a finalizat procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziţionarea pe următorii patru ani a unei cantităţi de 85 milioane de litri de combustibil pentru funcţionarea întregului parc auto din sistemul sanitar.

"În urma licitaţiei s-a obţinut un discount de şase la sută faţă de preţul pompei. În momentul de faţă, MS se află în curs de semnare a acordului cadru", a precizat MS.

În cazul procedurii de achiziţie centralizată pentru dispozitive medicale implantabile, MS susţine că se află în evaluare şi ar putea să fie finalizată până la sfârşitul lunii noiembrie.

Totodată, în următoarea perioadă se va publica pe SEAP procedura de achiziţie centralizată pentru materiale sanitare, MS precizând că, până la finalizarea achiziţiilor centralizate, unităţile sanitare au posibilitatea să îşi achiziţioneze cele necesare bunei funcţionări în activitatea curentă prin proceduri proprii, fără a fi afectată în niciun fel activitatea spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a fost desemnat, din iulie, ca unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar, care încheie contracte de achiziţie publică cu acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor locale.

Anterior acestei decizii, fiecare spital a desfăşurat individual procedurile de achiziţii publice pentru medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii declarau în martie, după o vizită în România, că planul de achiziţii centralizate pentru spitale este bun şi va avea beneficii semnificative, unul dintre acestea fiind scăderea preţurilor.

Aceştia arătau că volume mici de achiziţii înseamnă interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitaţii, iar fragmentarea achiziţiilor face ca furnizorii să deţină puterea. Trecerea la un nou sistem centralizat va maximiza, în opinia experţilor OMS, puterea cumpărătorului, concomitent cu îmbunătăţirea semnificativă a transparenţei şi posibilitatea supravegherii unui număr mai mic de contracte.

După ce au studiat programul naţional de tratament al tuberculozei, repezentanţii OMS au arătat că achiziţiile centralizate ar putea aduce economii şi de 600 la sută la unele medicamente cumpărate.

Secretarul de stat Raed Arafat preciza atunci că, dacă în unele spitale, mănuşile chirurgicale au fost cumpărate cu 0,14 lei, în altele preţurile de achiziţie au ajuns şi la 10 lei, iar la seringi, diferenţele de preţuri pentru achiziţie au variat între 0,15 şi 1,76 lei.

Raed Arafat adăuga că, potrivit noilor prevederi legale, toate spitalele, inclusiv cele ale autorităţilor locale care primesc bani de la bugetul de stat şi din fondul asigurărilor de sănătate, intră în sistemul achiziţiilor centralizate. Aceste spitale pot face propriile achiziţii dacă au banii de la autoritatea locală sau din fonduri europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici