- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.04.2014, 18:23)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii va compensa integral medicamente pentru cancer, epilepsie şi boli endocrine
Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să introducă mai multe medicamente pe lista celor compensate sută la sută, printre acestea regăsindu-se tratamente utilizate în cazul epilepsiei şi al unor boli endocrine, neurologice degenerative şi oncologice.
Urmărește
2259 afișări
Ministerul Sănătăţii va compensa integral medicamente pentru cancer, epilepsie şi boli endocrine (Imagine: Shutterstock)
Conform unui proiect de hotărâre de guvern postat, joi, pe site-ul ministerului, în vederea dezbaterii publice, lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se va completa cu Stiripentol, denumirea comună internaţională utilizată în tratamentul epilepsiei. Este vorba despre compensare integrală în cazul pacienţilor care beneficiază de tratament ambulatoriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Tot de compensare integrală vor beneficia pacienţii care suferă de afecţiuni endocrine (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară şi tumori neuroendocrine) pentru produsul Pasireotidum.
Citeşte şi:
Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare salută compensarea antiepilepticului Stiripentol
Nouă produse destinate tratamentului oncologic al pacienţilor incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc vor fi, şi ele, compensate integral. Acestea sunt: Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus şi Ruxolitinibum.
Sublista cu denumiri comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100% este completată de Ambrisentanum, pentru hipertensiunea pulmonară.
Tafamidis, destinat tratamentului medicamentos al bolnavilor cu boli neurologice degenerative - scleroză laterală amiotrofică, va fi şi el inclus pe lista compensatelor.
Vor mai beneficia de compensare sută la sută Bosentanum (scleroză sistemică şi ulcere digitale evolutive), Romiplostimum (purpura tromocitopenica imună cronică la adulţii splenectomizaţi si nesplenectomizaţi) şi Sapropterinum (pacienţi adulţi şi copii cu hiperfenilalaninemie diagnosticaţi cu fenilcetonurie sau deficit de tetrahidrobiopterina -BH4).
Tot compensare integrală va fi acordată pentru Plerixafor, utilizat în cazul transplatului medular.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, declara, marţi, la conferinţa MEDIAFAX cu tema "Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea socială la accesul la tehnici terapeutice noi", că un număr de 14 medicamente pentru care nu există alternativă terapeutică, printre care şi cele pentru boala Dravet, vor fi incluse pe lista de compensate din luna mai, cel mai târziu iunie.
"Vorbim depre epilepsiile rare, mai ales boala Dravet, care au nevoie urgentă de alternativă terapeutică, aşa-numitele medicamente orfane, şi pentru care vom introduce pe listă primele medicamente cel mai târziu la începutul lunii iunie", a spus Savu.
De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara că suma alocată pacienţilor cu epilepsie în acest an era insuficientă şi în acest sens s-au primit mai multe sesizări, astfel că s-a decis creşterea acesteia de la 2,66 milioane de lei la 4,65 milioane de lei.
"În momentul de faţă, ştiu că pentru tratamentul epilepsiei rezistente s-a alocat o sumă insuficientă. Am primit mai multe sesizări. Costurile sunt ridicate: pentru micro-intervenţii chirurgicale, costul este de 32.500 de lei per pacient, pentru implantul unui stimulator, peste un miliard (de lei vechi, n.r.) Evident că familia nu poate să acopere aceste costuri, iar statul trebuie să ofere soluţii. Voi creşte această sumă de la 2,66 milioane de lei, vom mări la 4,65 milioane, deci o creştere la 60 la sută. Sper să reuşim să acoperim costurile pentru toţi cei care sunt în această situaţie. Sper să fie primul an în care să îi cuprindem pe toţi. Ştiu că sunt multe alte chestiuni, şi cele de medicaţie nouă", a spus ministrul Sănătăţii.
Tot Bănicioiu a anunţat, joi, că noua listă de compensate va fi evaluată în totalitate, dar până atunci, din luna mai, pacienţii cu boli rare fără terapie în ultimii ani vor beneficia de medicamente compensate.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CONFERINŢĂ MEDIAFAX: Medic - Hemofilia este tratabilă, iar speranţa de viaţă, normală, dacă se asigură tratament corect
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe