- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (09.07.2012, 17:57)
- Szasz Jutka , Ela Giurgea ,
Ministerul Sănătăţii va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că ministerul va propune, în proiectul noii legi a sănătăţii, ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public, dar că Parlamentul are ultimul cuvânt în acest sens.
Urmărește
169 afișări
Ministerul Sănătăţii va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că în proiectul noii legi a sănătăţii, aflat în prezent în dezbatere publică, se va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public
Întrebat despre posibilitatea ca în sistemul de urgenţă să intre şi operatori privaţi, Rafila a precizat că ministerul nu agreează această idee, dar că Parlamentul are ultimul cuvânt în acest sens.
"Noi nu suntem dispuşi. Dar această lege va fi aprobată de Parlamentul României, nu de Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii este cel care va transmite proiectul legii, în forma pe care o discutăm cu dumneavoastră. Parlamentul României este cel care dezbate în comisiile de specialitate şi ulterior votează articolele acestei legi. Noi vă prezentăm punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. Punctul de vedere este cel pe care dumneavoastră îl cunoaşteţi şi practic era conţinut în întrebarea pe care mi-aţi adresat-o - că sistemul de urgenţă rămâne public", a spus Rafila.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
El a afirmat că în proiectul noii legi se prevede că operatorii privaţi vor avea acces pe piaţa asigurărilor de sănătate din banii publici doar după doi ani de la adoptarea acesteia.
Rafila a spus că, în prezent, aceştia pot oferi doar asigurări de sănătate facultative.
"Principiul acestei legi este de a organiza, practic, nişte case regionale de asigurări de sănătate. Case publice, care vor fi numite în final în momentul în care îşi vor defini statutul şi funcţionarea, case mutuale de asigurări de sănătate, la care asiguraţii sunt membri inclusiv în înfiinţarea acestor case de asigurări. (...) Această organizare probabil va dura doi ani, iar accesul operatorilor privaţi pe piaţa asigurărilor pentru asigurările din banii publici se va face după doi ani", a spus Rafila.
El a afirmat că persoanele care vor apela la aceste case private vor trebui să încheie asigurări atât pentru pachetul de bază de servicii medicale, cât şi un pachet facultativ de asigurări.
"Operatorii privaţi pot primi banii pentru acest pachet bazal cu condiţia ca aceia care se asigură să aibă şi o asigurare facultativă. Cei care merg la casele publice nu e nevoie să aibă pachet facultativ, pot avea doar plata pentru pachetul bazal de asigurări de sănătate. Dacă facem aşa, datorită faptului că asiguratorii privaţi au deja anumite circuite şi sunt mult mai competitivi pot să ajungă în situaţia să nu mai existe Casele publice. Or, interesul nostru e ca cetăţenii să aibă acces la casele publice, să aibă o garanţie a decontării serviciilor de sănătate şi acces la serviciile de sănătate", a spus Rafila, estimând că aproximativ 10-20 la sută din populaţie ar putea apela la aceşti asiguratori privaţi.
El a subliniat că un asigurator privat poate să-şi înceteze activitatea la un moment dat, dar Ministerul Sănătăţii trebuie să susţină sistemul public.
Secretarul de stat a spus că pachetul de bază ar trebui să se refere la servicii medicale pentru afecţiunile extrem de serioase, care pun în pericol viaţa şi mai puţin pentru afecţiuni minore.
El a precizat că din statisticile Ministerului Sănătăţii rezultă că circa 30 la sută din bugetul pentru medicamente compensate este folosit pentru reţete compensate extrem de ieftine, a căror valoare e de sub 10 lei, acesta fiind un motiv pentru care pentru afecţiuni mai grave nu se pot asigura sume corespunzătoare.
"Expectorantele în România se compensează în valoare de 20 de milioane de euro pe an. E mai bine să dăm aceşti bani unor pacienţi care au boli mai serioase. Dar sunt multe categorii care nu pot să-şi cumpere chiar şi aceste produse ieftine, pentru aceste categorii aceste servicii vor face parte dintr-un pachet social de servicii de sănătate şi vor fi acoperite din bugetul de stat", a spus el.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a participat, luni, la Târgu Mureş, la conferinţa de dezbatere a proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, activitate care face parte din proiectul de promovare derulat de Ministerul Sănătăţii în perioada 2-31 iulie 2012, în 14 oraşe din ţară.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:44
-
astăzi, 08:36