Ministerul Sănătăţii va trimite românilor scrisori de informare privind noul tip de gripă
Ministerul Sănătăţii va trimite tuturor românilor, începând de săptămâna viitoare, scrisori prin care vor fi informaţi despre noul tip de gripă AH1N1 şi măsurile de prevenire pe care trebuie să le ia în acest caz, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Ursa.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac (Imagine: Mediafax Foto)
El a precizat că anunţul privind trimiterea scrisorilor de informare către populaţie a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, la revenirea de la Luxemburg, unde a participat la Reuniunea extraordinară a Consiliului Uniunii Europene pentru problemele de sănătate publică cauzate de noul virus gripal AH1N1.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a mai spus că toate detaliile privind modalitatea prin care vor fi trimise aceste scrisori va fi pusă la punct până săptămâna viitoare, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Noul virus gripal AH1N1, descoperit recent, este un subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume. În plus, există dovezi că acest virus se transmite de la om la om, iar boala cauzată a fost gravă într-un număr semnificativ de cazuri în Mexic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
Simptomele noii gripe AH1N1 la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot aparea eventuale alte simptome, cum ar fi dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus).
În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.
Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere, adică de la persoană la persoană, din picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de proc.
În orice situaţie, se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea cu săpun, după manipularea cărnii crude, a mâinilor, a suprafeţelor şi a echipamentelor folosite.
Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicaţiile antivirale, cum ar fi inhibitorii de neuraminidază (oseltamivir şi zanamivir) şi la medicamentele antivirale mai vechi (amantadine). Noul virus gripal este susceptibil la inhibitorii de neuraminidază, însă este rezistent la amantadine.
Medicii nu recomandă ca persoanele sănătoase să ia medicamente antivirale ca măsură de precauţie. În schimb, pentru protecţia de infecţie, medicii recomandă evitarea contactelor strânse, adică îmbrăţişările sau sărutul cu persoanele bolnave.
Totodată, bolnavii vor trebui să păstreze distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita îmbolnăvirea celor sănătoşi şi să rămână acasă, pentru a evita riscul contaminării altor persoane. De asemenea, trebuie evitate aglomeraţiile şi mulţimile. Cei care tuşesc sau strănută trebuie să îşi acoperă gura şi nasul cu o batistă, care va fi aruncată la gunoi după utilizare. Spălarea mâinilor contribuie la protecţia împotriva microbilor, mai recomandă medicii.
"Spălaţi-vă mâinile, des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura. Curăţaţi suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, utilizând frecvent un produs normal de curăţare. Confirmaţi o reţea de prieteni în caz de gripă- prieteni şi rude - care v-ar putea ajuta dacă vă imbolnăviţi", informa Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
Comitetul de Coordonare din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) care monitorizează permanent situaţia gripei la nivel internaţional a introdus, vineri, sistemul de raportare zilnică a numărului de cazuri de infecţii acute respiratorii superioare, pneumonii şi gripă, prima centralizare fiind luni, pentru perioada 1-3 mai.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO