Ministerul Sănătăţii: Vaccinarea antigripală nu a început deoarece virozele au avut activitate de intensitate joasă

Ministerul Sănătăţii anunţă că nu a demarat campania de vaccinare antigripală întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost de intensitate joasă şi nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, instituţia precizând că vor fi asigurate un milion de doze de vaccin, dintre care 400.000 de la Cantacuzino.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Vaccinarea antigripală nu a început deoarece virozele au avut activitate de intensitate joasă

Ministerul Sănătăţii: Vaccinarea antigripală nu a început deoarece virozele au avut activitate de intensitate joasă (Imagine: Ana Poenariu / Mediafax Foto)

"Conform analizelor efectuate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspandire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale, populaţia nefiind afectată", arată Ministerul Sănătăţii (MS).

Totodată, potrivit reprezentanţilor instituţiei, pentru sezonul 2013-2014 vor fi achiziţionate un milion de doze de vaccin antigripal, pentru 600.000 de doze fiind negocieri cu furnizorii autorizaţi din România, iar restul de 400.000 de doze vor fi luate de la Institutul Cantacuzino, până la sfârşitul lunii decembrie.

"În momentul în care va fi declanşată campania de vaccinare, MS va pune la dispoziţia medicilor de familie aproximativ 600.000 de doze, achiziţionate de la furnizorii autorizaţi din România, cu care se află în negociere, restul de 400.000 de doze urmând a fi asigurate de Institutul Cantacuzino, până la sfârşitul lunii decembrie", a precizat sursa citată.

În mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici