Ministrul Sănătăţii a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că intenţionează să achiziţioneze, printr-un acord-cadru, aparatură performantă de imagistică medicală, în următorii doi-trei ani, iar în prezent este în curs o evaluare a necesarului din spitalele din ţară.
„În momentul de faţă se face această evaluare, am colectat informaţiile din ţară şi se prelucrează datele, atât pentru computer tomografic, cât şi pentru RMN, cât şi pentru aparate Roentgen, de asemenea şi pentru aparate pentru anestezie şi terapie intensivă. Intenţionăm să facem o evaluare şi să etapizăm, în vederea unei licitaţii pe acord-cadru, pe o perioadă de doi sau trei ani, de aşa manieră încât să acoperim nevoia de aparatură în domeniile pe care le-am pomenit”, a spus Cepoi.
Întrebat despre eventuala externalizare a serviciilor de imagistică medicală, ministrul a arătat că aceasta se poate produce doar dacă în spitale nu există aparatura în cauză sau există, dar este defectă.
„Externalizarea serviciilor de imagistică se poate face acolo unde nu există aceste servicii şi ca back-up pentru situaţiile în care, existând un singur aparat, acesta se poate defecta. În niciun caz această externalizare nu înseamnă că pacientul în urgenţe este trimis să plătească şi să-şi facă investigaţia respectivă”, a spus Cepoi.
Potrivit ministrului, aceasta ar constitui o încălcare a legii.
„Dar poate şi să nu fie o încălcare a legii, dacă se respectă cealaltă prevedere legală, că pacientul care este trimis pe perioada internării să-şi facă o investigaţie cu plată sau să-şi cumpere un medicament vine şi-şi decontează cheltuiala respectivă la spital”, a conchis el.