- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.03.2012, 19:19)
- Shutterstock
Ministerul Sănătăţii vrea să aloce 72 de milioane de lei pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin
Ministerul Sănătăţii a supus, marţi, dezbaterii publice proiectul privind Normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
Urmărește
190 afișări
Ministerul Sănătăţii vrea să aloce 72 de milioane de lei pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin (Imagine: Shutterstock)
Potrivit proiectului de act normativ, pe o perioadă de cinci ani vor fi organizate acţiuni de prevenire şi combatere a acestei afecţiuni maligne.
În subprogram vor fi cuprinse femeile în vârstă de peste 25 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimele teste Babeş-Papanicolau normale.
Potrivit proiectului de act normativ, în acest subprogram nu vor fi cuprinse femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi cele cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora, potrivit iniţiatorilor proiectului.
De asemenea, subprogramul vizează depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce, îndrumarea pacientelor cu leziuni incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament şi creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
Cheltuielile pentru funcţionarea unităţii naţionale de management vor fi asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii, în cadrul Programului naţional de oncologie. Unităţile regionale de management al subprogramului vor coordona activităţile într-o regiune teritorială arondată, respectiv: Unitatea regională de management Bucureşti-Ilfov; Unitatea regională de management Nord-Est - pentru judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui; Unitatea regională de management Sud-Est - pentru judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea; Unitatea regională de management Sud - pentru judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman; Unitatea regională de management Sud-Vest - pentru judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea; Unitatea regională de management Vest - pentru judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş; Unitatea regională de management Nord-Vest - pentru judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş şi Unitatea regională de management Centru - care grupează judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Unitatea regională de management al subprogramului va fi condusă de un coordonator cu studii universitare medicale de lungă durată în domeniul sănătăţii, desemnat prin act administrativ al managerului unităţii sanitare din structura căreia face parte.
Aceste unităţi vor deconta spitalelor care au organizat o reţea de screening pentru depistarea precoce activă a cancerul de col uterin suma de 10 lei pe caz testat Babeş-Papanicolau, se mai arată în proiectul de act normativ.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump