Ministerul Transporturilor nu a constatat prejudicii în urma contractului lui Necolaiciuc. Motivarea instanţei

Ministerul Transporturilor nu a înregistrat şi nu a constatat niciun prejudiciu în cursul derulării proiectului realizat de Mihai Necolaiciuc, în cazul infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1 de achitare a acestuia.

Urmărește
267 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor nu a constatat prejudicii în urma contractului lui Necolaiciuc. Motivarea instanţei

Mihai Necolaiciuc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Conform motivării deciziei de achitare a fostului director general al CFR Mihai Necolaiciuc, luată de Judecătoria Sectorului 1 (JS1), Ministerul Transporturilor nu a făcut decât să-şi însuşească o valoare a unui prejudiciu menţionat de către organul de cercetare penală.

"În cursul cercetării judecătoreşti, deşi a fost reprezentată la fiecare termen de consilier juridic, partea civilă Ministerul Transporturilor nu a propus probe în susţinerea actiunii sale şi nici nu a adus lămuriri", se precizează în motivarea sentinţei.

În urma analizării rechizitoriul întocmit, instanţa a constatat că procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc şi a Vioricăi Olăeru "întrucât prin plata ordinelor de plată în favoarea celor 57 de societăţi comerciale 'a asigurat CN CFR un folos necuvenit', fără a preciza însă în ce constă acest folos necuvenit".

"Cu ocazia dezbaterilor, reprezentantul parchetului a arătat că scopul săvârşirii infractiunii a fost obţinerea pentru companie de foloase necuvenite, determinat de faptul că aceasta avea de achitat facturi şi completează că 'foloasele s-au produs în principal către 57 de societăţi comerciale care şi-au încasat facturile în acest mod'. În opinia instanţei, latura subiectivă a infracţiunii prevăzute de art. 10 lit.c din Legea nr. 78/2000 nu este îndeplinită în cauză", se arată în documentul citat.

Judecătoria Sectorului 1 l-a achitat, în 7 ianuarie, pe fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc în dosarul în care este acuzat pentru o fraudă de 2,7 milioane euro, în legătură cu achiziţionarea unor bunuri în cadrul unui proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000.

Instanţa a dispus achitarea lui Mihai Necolaiciuc pentru infracţiunea de utilizare a creditului garantat din fonduri publice în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordat, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Judecătoriei Sectorului 1 a revocat măsura preventivă care fusese dispusă în cazul lui Necolaiciuc, respectiv cea a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti. De asemenea, instanţa a dispus ridicare sechestrului instituit la data de 28 iulie 2009, de către DNA, asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Necolaiciuc.

Şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din CN CFR SA, a fost achitată prin decizia de marţi a Judecătoriei Sectorului 1.

Soluţia dată de Judecătoria Sectorului 1 nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

În 12 mai 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, la acel moment în stare de arest preventiv, fost director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA şi a Vioricăi Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003, pentru infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea "Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor", care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

În ceea ce priveşte CNCFR SA, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane de euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

În aceste condiţii, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR SA şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende etc).

Pentru a recupera paguba creată, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât şi din SUA, aparţinând celor doi inculpaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici