- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Transporturilor nu a propus disponibilizarea a 12.000 de feroviari
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor (MT) sunt "surprinşi" că feroviarii vor ieşi în stradă, miercuri, şi susţin că le-au transmis sindicaliştilor variante pentru eficientizarea activităţii la CFR, nu un program privind disponibilizarea a 12.000 de persoane.
Ministerul Transporturilor nu a propus disponibilizarea a 12.000 de feroviari (Imagine: Mediafax Foto)
Ministerul Transporturilor neagă că ar fi înaintat sindicaliştilor un program de restructurare care prevede disponibilizarea a peste 12.000 de salariaţi şi spune că a propus acestora două variante pentru eficientizarea activităţii la calea ferată, respectiv păstrarea tuturor angajaţilor şi micşorarea veniturilor acestora, prin reducerea sau eliminarea unor sporuri şi prime, sau disponibilizarea unui număr de salariaţi şi creşterea salariilor celor rămaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este "surprins" că, după luni de discuţii cu sindicaliştii, nu s-a ajuns la nicio soluţie, iar feroviarii ies, miercuri, în stradă să "strige că urmează a fi disponibilizaţi 12.000 de oameni".
"Noi nu am prezentat sindicaliştilor această cifră. Am vorbit doar de persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, doar aceştia ar trebui să plece de la calea ferată, fiind 3.494 de pensionabili şi 287 de pensionari", a precizat Axinia.
Subsecretarul de stat a spus că a cerut sindicaliştilor să discute cu aceste persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare, pentru a le determina să se pensioneze.
El a arătat că, după ce aceste persoane ar ieşi la pensie, ar trebui făcută o altă analiză cu privire la buget şi, "dacă este nevoie, se va continua disponibilizarea".
"Angajaţii de la calea ferată sunt încadraţi în grupe de muncă care le oferă dreptul de a ieşi la pensie mai devreme de 65 de ani şi, dacă au optat pentru acest drept, a venit timpul să plece. Le mulţumim pentru activitatea prestată, dar trebuie să înţeleagă că sunt oameni tineri care au un viitor în faţă", a explicat subsecretarul de stat.
Axinia a spus că, în replică, sindicatele au răspuns că nu au ce să facă într-o asemenea situaţie şi că nu-i pot determina pe aceşti oameni "să plece acasă".
Subsecretarul de stat a mai afirmat că volumul de marfă şi călători a scăzut pe calea ferată, motiv pentru care nu s-au putut acorda nici primele de Paşti, din lipsă de fonduri, situaţie care s-a răsfrânt asupra CFR Infrastructură, societatea cu cele mai mari probleme.
Axinia a mai spus că sindicaliştii au ales momentul pentru declanşarea mitingului în perioada în care ministrul Radu Berceanu este plecat din ţară la o conferinţă internaţională cu miniştrii Transporturilor, subliniind că "era mai bine ca sindicaliştii să aştepte ca ministrul să fie în ţară".
La CFR Călători sunt 16.986 angajaţi, la CFR Infrastructură sunt 28.045, iar la CFR Marfă - 17.863.
Programul de restructurare a sistemului feroviar trimis sindicaliştilor din CFR, în 20 martie, de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prevede reducerea numărului de personal cu 12.139 pe întreg sistemul (5.949 la CFR Marfa şi filialele ei, 2.545 la CFR Călători şi filialele ei, 3.536 la CFR SA şi filialele ei, 109 la Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviară de Turism, Autoritatea Feroviară Română, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară).
Feroviarii organizează, miercuri, între orele 10.30 şi 14.00, un miting în faţa Ministerului Transporturilor, urmat de un marş până la Guvern, acţiuni aprobate de Primăria Capitalei pentru aproximativ 10.000 de persoane.
Astfel, mitingul are loc în faţa Ministerului Transporturilor între orele 10.30 şi 12.30, fără ca traficul să fie restricţionat. Sindicaliştii vor pleca apoi în marş spre Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Griviţei - strada Polizu - strada Buzeşti - Guvern, fără a avea voie să staţioneze în faţa Executivului. Acţiunea se va încheia la ora 14.00.
Preşedintele Alianţei Federaţiilor Naţionale CFR, Ion Molea, declara, săptămâna trecută, că după acţiunile de protest, la începutul lunii mai o delegaţie a sindicaliştilor CFR va expune aceste probleme şi la Bruxelles, la Comisia de Transporturi.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara, săptămâna trecută, că protestatarii din cadrul CFR vor să primească "foarte multe subvenţii directe de la stat", investiţii de la buget, "iar după aceea să nu-i mai întrebe nimeni cum cheltuiesc aceşti bani", însă "în rest, dacă mai întârzie trenul, asta e!".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO