Ministerul Transporturilor: Revendicările angajaţilor din Portul Constanţa au fost soluţionate
Ministerul Transporturilor susţine că a soluţionat revendicările angajaţilor de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC), care protestează de două luni acuzând conducerea de încălcări repetate ale contractului colectiv de muncă şi modificarea regulamentului societăţii.
Ministerul Transporturilor: Revendicările angajaţilor din Portul Constanţa au fost soluţionate (Imagine: Adriana Pogingeanu/Mediafax Foto)
Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 900 de angajaţi ai APMC protestează de 58 de zile în faţa sediului companiei, iar la începutul săptămânii trecute au declanşat o grevă spontană, principala revendicare fiind demisia sau demiterea directorului general, Aurelian Popa.
Ei îl acuză pe directorul societăţii de încălcări repetate ale contractului colectiv de muncă şi de faptul că a modificat, cu acordul Consiliului de Administraţiei şi Adunării Generale a Acţionarilor, regulamentul companiei.
"Astăzi (vineri -n.r), la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului de Administraţie a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Pe ordinea de zi a reuniunii a figurat analiza situaţiei conflictuale existente la Portul Constanţa pe fondul protestelor angajaţilor", se arată într-un comunicat al MTI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Astfel, Consiliul de Administraţie al APMC a decis să revină la modalitatea de acces în port de dinainte de 31 decembrie 2011, respectiv să renunţe la taxa de acces pe căile rutiere aplicată atât angajaţilor proprii, cât şi salariaţilor de la terţe firme care desfăşoară activităţi în port. Pentru angajaţii proprii, taxa era de 35 de lei pe an şi era achitată de companie, însă salariaţilor li se reţinea suma de 6 lei sub formă de impozit. Pentru angajaţii altor firme, taxa era de 200 lei pe an.
De asemenea, s-a revenit la programul de lucru între orele 08:00-16:00, în loc de orele 09:00 - 17:00, şi a fost prelungit cu un an a contractul colectiv de muncă, care expiră la 1 iulie.
"În privinţa bazei sportive Portul Constanţa, conducerea executivă a companiei a fost mandatată să invite la negocieri reprezentanţii sindicatelor din APM Constanţa în vederea încheierii unui nou protocol care să vizeze exploatarea de către sindicate a bazei sportive cu respectarea prevederilor legale", se precizează în comunicat.
Totodată, Consiliul de Administraţie îi aşteaptă săptămân viitoare pe reprezentanţii salariaţilor pentru soluţionarea oricăror altor probleme care nu au fost precizate în solicitările adresate până în prezent.
Astfel, MTI consideră că în acest moment nu mai există revendicări de natură sindicală care să impună continuarea protestelor în Portul Constanţa.
Vineri, angajaţii au strigat din nou lozinci împotriva directorului general şi au blocat intrările în instituţie, acţiunea fiind supravegheată de poliţişti şi jandarmi. Săptămâna trecută, salariaţii protestatari au aruncat cu ouă în directorul general.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO